Liječenje inkontinencije u djece

Uvijek je pametno provjeriti postojanje infekcije

Ako vaše dijete (uz izuzetak mokrenja u krevet) djeluje zdravo, vrlo je mala vjerojatnost da postoji ozbiljan uzrok. Ako imate razloga vjerovati da postoji infekcija, liječnik može predložiti pretrage urina. Uzorak će poslati u laboratorij da bi se ustanovilo postoje li infekcije i izvršit će jednostavan test pomoću vrpce radi eliminacije ostalih učestalih zdravstvenih problema.

 

Lijekovi za inkontinenciju u djece

Lijekovi mogu pružiti kratkotrajno olakšanje za oslabjeli mokraćni mjehur djeteta, ali ne nauče tijelo kontrolirati mjehur, stoga ne mogu zaista izliječiti problem. Čim ih dijete prestane uzimati, mokrenje u krevet često se ponovo pojavljuje. Većina ljudi radije koristi proizvode za zaštitu da bi kontrolirali inkontinenciju u djece, ali lijekovi su korisni kada morate biti sigurni – primjerice tijekom školskih izleta na kojima djeca često dijele smještaj. Liječnički je recept obavezan.

• Desmopressin je smanjivao stvaranje urina u bubrezima, a uzimao se u obliku tableta ili spreja za nos. Prosječni su rezultati bili dvije suhe noći tjedno, a oko jedne trećine djece ostajalo je potpuno suho. No nedavno je povučen zbog nuspojava.

• Imipramin je lijek koji mokraćnom mjehuru omogućuje zadržavanje veće količine urina. Uzimanje Imipramina (ako je dostupan u vašoj zemlji) omogućuje jednu do dvije suhe noći tjedno. Bio je popularan, ali danas se ne koristi prečesto. Prisutne su nuspojave koje će vam liječnik pojasniti. Nije učinkovit kao Desmopressin.


• Oksibutinin smiruje pretjerano aktivan mišić mokraćnog mjehura. Može biti koristan ako dijete mokri i u krevet i tijekom dana te osjeća naglu potrebu za mokrenjem (urgentna inkontinencija). No postoje i nuspojave (suhoća usta, zatvor, zamagljen vid), a do danas nije ispitan temeljito kao Desmopressin.

Ako je inkontinencija u djeteta uzrokovana zdravstvenim stanjem ili invalidnošću, a potrebne su vam dodatne informacije, posjetite odjeljak o skrbi za voljene.