Rječnik

Kliknite neku od donjih grupa znakova, da biste vidjeli objašnjenja.

Smanjena aktivnost mjehura

Ako bolujete od smanjene aktivnosti mjehura, mjehur zadržava mnogo više urina nego što je normalno. Budući da ne osjećate kada je mjehur pun, ispuštate male količine urina kao rezultat sve većeg pritiska u mjehuru.

Prostata

Žlijezda u muškaraca koja se nalazi uz bazu mjehura, a okružuje mokraćnu cijev. Prilikom ejakulacije stvara tekućinu. U starijih muškaraca ta žlijezda ponekad naraste i ometa rad mokraćne cijevi. Simptom tog problema jest slab mlaz urina.

Vježbe za dno zdjelice

Vježbe koje se sastoje od stezanja i opuštanja mišića dna zdjelice. Namijenjene su jačanju mišića i povećavanju pritiska za zatvaranje uretre.

Preljevna inkontinencija

Predstavlja trajno ili povremeno istjecanje urina, obično uzrokovano opstrukcijom ili oštećenjem živaca.

Stresna inkontinencija

Oslabjelost mokraćnog mjehura koja se javlja pri iznenadnom tjelesnom naporu, kao što je kašljanje, kihanje, smijanje, vježbanje ili podizanje tereta. Obično obuhvaća manje količine i povezana je sa slabljenjem mišića dna zdjelice.

Mišići zdjelice

Mišići dna zdjelice tvore široku obujmicu između nogu, od stidne kosti s prednje strane do dna kralježnice sa stražnje strane.

Urgentna inkontinencija

Poznata je i kao pretjerana aktivnost mokraćnog mjehura. To je najčešća vrsta inkontinencije u muškaraca. Radi se o iznenadnoj potrebi za mokrenjem, kojom prilikom mokraćni mjehur istiskuje mokraću protiv vaše volje. Obično se javlja zbog smetnji u prijenosu živčanih signala između mokraćnog mjehura i mozga. Često je posljedica povećane prostate ili operacije te žlijezde.

Potrebu za uriniranjem moguće je osjetiti i češće od uobičajenih četiri do osam puta na dan, a možda i tijekom noći. No, u određenim slučajevima mokraćni je mjehur moguće "uvježbati" mokraćni mjehur, da biste rjeđe urinirali i izbjegli mokrenje tijekom noći.

Oslabjeli mokraćni mjehur

Poteškoće pri kontroli mokraćnog mjehura, koje za posljedicu mogu imati neželjeni gubitak urina.

Kapanje nakon mokrenja

Pojava pri kojoj se mokraćni mjehur ne prazni do kraja i nastavlja kapati nakon uriniranja. To je uobičajeno u slučajevima povećane prostate ili oslabjelih mišića dna zdjelice.

Kombinirana inkontinencija

U takvim se slučajevima pojavljuju kombinirani simptomi. Obično se radi o kombinaciji stresne i urgentne inkontinencije. Ako patite od oba tipa inkontinencije, obično jedan uzrokuje više problema, stoga biste se trebali najprije usredotočiti na najčešće simptome.

Enureza

Enureza (poznata i kao mokrenje u krevet) jest neželjeni gubitak urina. Kada se događa u snu tijekom noći, naziva se noćnom enurezom.

Mokrenje

Uriniranje (pražnjenje mjehura, odnosno ispuštanje mokraće).

Menopauza

Razdoblje koje obilježava trajni prestanak menstrualne aktivnosti.

Neurološki poremećaji mokraćnog mjehura

Oštećenja živaca uslijed bolesti mogu utjecati na način komunikacije između mozga i mokraćnog mjehura. Rezultat je nemogućnost kontroliranja mokraćnog mjehura ili nemogućnost njegova potpunog pražnjenja.

Funkcionalna inkontinencija

To je nemogućnost stizanja na zahod zbog poteškoća izazvanih tjelesnom ili duševnom bolešću.