Osoba o kojoj skrbim tjelesno je sposobna, ali uslijed mentalnog oboljenja ne može spriječiti da joj se događaju "nezgode".


 

Pokušajte osobu smirivati i ohrabrivati

Ako osoba o kojoj skrbite ima mentalni poremećaj (primjerice demenciju ili oštećenje živca) koji joj onemogućuje prepoznavanje potrebe za odlaskom na zahod, "nezgode" takvu osobu mogu posebno uznemiriti. Situacija ne mora biti dramatična ako se možete pobrinuti da posljedice inkontinencije zbrinete brzo, mirno i poštujući dostojanstvo te osobe.

Osigurajte osobi kvalitetne proizvode za zaštitu pri inkontinenciji

Odgovarajući proizvodi za zaštitu pri inkontinenciji jamče upijanje mokraće i zadržavanje stolice i neugodnih mirisa, što pridonosi zaštiti odjeće, životnog okruženja i dostojanstva osobe o kojoj skrbite. Proizvode se u različitim veličinama i s različitim kapacitetima upijanja i za muškarce i za žene. Mnogi smatraju, da su proizvodi za zaštitu koji se navlače poput običnog donjeg rublja prihvatljiviji za osobe s određenim stupnjem mentalne poremećenosti, jer im pomažu da se osjećaju "normalnije". Dodatne informacije o proizvodima za inkontinenciju potražite u paviljonu proizvoda.

Unos tekućine

Osoba o kojoj skrbite mogla bi doći u napast da manje pije, ali zbog toga mokraća može postati koncentriranija – što dovodi do većeg opterećenja i aktivnosti mokraćnog mjehura. Ohrabrite je da kao i inače pijenjem taži prirodnu žeđ. To bi trebalo biti dovoljno da mokraća ostane zdrave boje blijede slame. Kao što biste mogli i očekivati, pijenjem previše tekućine jednostavno bi se povećala potreba za mokrenjem pa pokušajte zadržati zdravu ravnotežu.

Imajte na umu da neka pića imaju diuretički učinak

Bliskoj osobi, dakako, ne želite ograničiti užitke, ali imajte na umu da su kofein, alkohol i gazirana pića diuretici zbog kojih će češće morati na zahod.

Redoviti odlasci na zahod pridonose smanjenju broja "nezgoda"

Ako osoba o kojoj skrbite zaboravlja da mora poći na zahod, pokušajte je redovito podsjećati na to tijekom dana i prije odlaska u krevet. Ovisno o njezinu mentalnom stanju, možda ćete je trebati sami voditi na zahod, a u tom slučaju pomozite joj da odabere odjeću koja se lako skida (npr. široke suknje i hlače sa špagom), jer to može olakšati odlazak na zahod.

Presvlačenje i higijena

Osoba o kojoj skrbite možda je svjesna "nezgoda" kada se one dogode i može se presvući sama, ali možda ćete joj i vi morati pomoći pri tome. U svakom slučaju pobrinite se da joj proizvodi za zaštitu budu nadohvat ruke u zahodu te da imate kantu s poklopcem za odlaganje iskorištenih proizvoda. Gaćice koje se mogu rasporiti po bokovima čine presvlačenje brzim i čistim, a vlažne maramice dokazano su podnošljivije i nježnije za kožu od standardnog toaletnog papira.

Njega kože

Mokraća može nadraživati kožu, koja u starijih osoba zna biti osobito osjetljiva. Zaštitni proizvodi, koji dobro upijaju i brzo odvode mokraću s površine kože čak i kada osoba dugo sjedi, pridonose smanjenju rizika od nadražaja kože. Ako ste zabrinuti za osjetljivu kožu osobe o kojoj skrbite, u paviljonu proizvoda potražite proizvode za zaštitu osmišljene za smanjenje rizika nadražaja kože.

Uspostavite dnevnu rutinu za sebe i osobu o kojoj skrbite

Osobe slabijeg pamćenja i narušena mentalnog zdravlja osjećaju se mnogo sigurnije ako se sve odvija po nekoj već poznatoj šabloni, a to može i smanjiti broj epizoda inkontinencije za one koji s vremena na vrijeme uspijevaju sami stići na zahod. Stoga nije loše uspostaviti rutinu u smislu vremena obroka, posjeta zahodu, odmora i opuštajućih aktivnosti kao što su šetnja ili gledanje televizije. Tim biste rasporedom trebali predvidjeti i vrijeme za sebe, to jest priviknuti osobu o kojoj skrbite da neko vrijeme provodi sama (ako to može) ili s drugim njegovateljem. Čak i ako osoba o kojoj skrbite cijeli dan gotovo ništa ne radi, fiksna rutina može pridonijeti smanjenju broja "nezgoda". Ostale korisne savjete koji mogu pridonijeti lakšoj skrbi o bliskoj osobi potražite u našem kafiću.

Zatražite pomoć lokalnih organizacija ili dobrotvornih ustanova

U vašem području možda već postoje centri za dnevnu skrb o odraslima ili ustanove za zdravstvenu skrb. U tom bi vam slučaju oni mogli omogućiti da osobu o kojoj skrbite ostavite u brižnim rukama da biste mogli odmoriti nekoliko sati. Prednost je takvih ustanova i to što se osobi o kojoj skrbite pruža prilika za druženje s drugim štićenicima. Mnoge od tih ustanova nude prijevoz, organiziraju redovite grupne aktivnosti, primjerice izlete, i pripremaju obroke. Ponekad čak pružaju i uslugu dostave hrane. Dodatne ideje i savjete za olakšavanje skrbi o bliskoj osobi potražite u našem kafiću.

Ako imate neko specifično pitanje vezano uz zbrinjavanje inkontinencije, molimo vas, da nam se slobodno obratite.