Osoba o kojoj skrbim može se sama prati i odijevati. Ona samo ponekad ne može kontrolirati mokraćni mjehur.

Smanjite dramatičnost situacije


Naravno da nije ugodno kada bliska osoba izgubi kontrolu i doživljava "nezgode", ali zbog toga se ne bi trebala povlačiti iz socijalnih kontakata i aktivnosti te nepotrebno smanjivati radost uživanja u životu. Iskren razgovor pun razumijevanja pomoći će joj da shvati kako joj inkontinencija ne mora radikalno promijeniti život i kako uz odgovarajuće proizvode i savjete za stil života može nastaviti uživati u uobičajenim socijalnim aktivnostima bez straha da će se osramotiti.

Uvjerite je, da ona nije jedina osoba koja pati od inkontinencije


Inkontinencija je zapravo vrlo česta. Zapravo je svaka četvrta žena i svaki osmi muškarac dožive tijekom života. To znači da je u žena česta poput peludne groznice. Mnogo je uzroka. Radi se samo o jednom od onih tjelesnih poremećaja koji se događaju i mladim i starim ljudima.

Pogledajte može li se što učiniti nekim jednostavnim promjenama stila života.

Unos tekućine

Osoba o kojoj skrbite mogla bi doći u napast da manje pije, ali zbog toga mokraća može postati koncentriranija – što dovodi do većeg opterećenja i aktivnosti mokraćnog mjehura. Ohrabrite je da kao i inače pijenjem taži prirodnu žeđ. To bi trebalo biti dovoljno da mokraća ostane zdrave boje blijede slame. Kao što biste mogli i očekivati, pijenjem previše tekućine jednostavno bi se povećala potreba za mokrenjem pa pokušajte zadržati zdravu ravnotežu.

Imajte na umu da neka pića imaju diuretički učinak

Bliskoj osobi, dakako, ne želite ograničiti užitke, ali imajte na umu da su kofein, alkohol i gazirana pića diuretici zbog kojih će češće morati na zahod.

Zajednički stvorite odgovarajuće okruženje

Osobi o kojoj skrbite koristit će neometan prolaz prema zahodu da bi mogla što prije stići tamo kad se ukaže potreba. Preferirat će i odjeću koja se lako skida, primjerice široke suknje ili hlače sa špagom. I vlastiti će im koš za prljavo rublje mnogo pomoći, jer tako mogu držati svoje rublje na jednom mjestu i osjećati više kontrole. U zahodu ili spavaćoj sobi držite kantu s poklopcem za odlaganje iskorištenih proizvoda. 

Izlasci i kretanje

Pobrinite se da u torbici ili džepu kaputa imaju rezervni proizvod i plastičnu vrećicu za odlaganje iskorištenog proizvoda. U vlakovima i zrakoplovima rezervirajte im sjedalo blizu zahoda te provjerite planiraju li vozači automobila i autobusa na dugim putovanjima redovito stajati radi odlaska na zahod.

Vježbe za dno zdjelice

Ako osoba o kojoj skrbite ima stresnu inkontinenciju, trebala bi pokušati poboljšati kontrolu vježbama za jačanje mišića dna zdjelice. Ta se vrsta fizikalne terapije općenito smatra prvim terapijskim odabirom pri liječenju stresne inkontinencije. Redovitim i pravilnim vježbanjem tijekom razdoblja od tri do šest mjeseci moguće je poboljšati pa čak i izliječiti 70% blagih do srednje teških slučajeva, ali imajte na umu da je – ako želite da ti učinci potraju – potrebno nastaviti s vježbama. Te su vježbe korisne, jer omogućuju ponovnu uspostavu kontrole nad mišićima koji zatvaraju uretru. Nikada nije prekasno za početak – simptome ublažavaju čak i osobe u sedamdesetim ili osamdesetim godinama života.

Kao pomoć za pravilno izvođenje tih vježbi specijalist bi mogao preporučiti tehnike kao što su biološka povratna sprega i elektrostimulacija.

Medicinska pomagala

Kada fizikalna terapija ne pomaže, postoje određene mogućnosti koje bi liječnik mogao razmotriti. Privremena bi mjera moglo biti umetanje katetera s vrećicom za mokraću, osobito ako je inkontinencija posljedica kirurškog zahvata.

Najčešća su medicinska pomagala visokoupijajući proizvodi za inkontinenciju.
Postoje proizvodi za zaštitu pri laganoj i teškoj inkontinenciji za muškarce i žene, a proizvode se u različitim veličinama i vrstama te s različitim razinama upijanja da bi bili prikladni za različite preferencije i stilove života. Dostupni su i proizvodi s neutralizatorima neugodnih mirisa pa osoba neće morati brinuti da će ih, kada ih prijatelji posjete ili pozovu van, odati neugodni mirisi ili vlažne mrlje.

Da biste saznali više o prednostima zaštite od inkontinencije, kliknite ovdje.

Lijekovi i kirurški zahvati


U nekim se zemljama propisuju lijekovi za liječenje stresne inkontinencije, a u nekim bi slučajevima urolog ili uroginekolog mogli razmotriti i mogućnost kirurških zahvata. O tome je najbolje zatražiti detaljnije savjete od specijalista za kontinenciju ili urologa.

Sada, kada raspolažete nekim činjenicama, ispišite ih za blisku osobu ili je, još bolje, nagovorite da se posluži tražilicom proizvoda da bi odabrala proizvod koji odgovara njezinim potrebama i naručila besplatan uzorak.