Osoba o kojoj skrbim boluje od mentalnog oboljenja i tjelesno je nesposobna za samostalno pranje, odijevanje i odlazak na zahod.

Pokušajte osobu smirivati i ohrabrivati

Mnogo toga ovisi o stupnju tjelesnog i mentalnog oboljenja osobe o kojoj skrbite. Možda skrbite o nekome tko vrlo ograničeno prepoznaje svoju inkontinenciju i vašu skrb te vrlo ograničeno reagira na njih, a možda je, u slučaju mentalnog poremećaja kao što je demencija, ta osoba svjesnija te je uznemiruje intimnost zbrinjavanja inkontinencije. U svakom slučaju situacija ne mora biti dramatična, ni za vas ni osobu o kojoj skrbite, ako se intimna higijena obavlja brzo, mirno i poštujući dostojanstvo te osobe.

Osigurajte osobi kvalitetne proizvode za zaštitu pri inkontinenciji

Odgovarajući proizvodi za zaštitu pri inkontinenciji jamče upijanje mokraće i zadržavanje stolice i neugodnih mirisa, što pridonosi zaštiti odjeće, životnog okruženja i dostojanstva osobe o kojoj skrbite. Proizvode se u različitim veličinama i s različitim kapacitetima upijanja i za muškarce i za žene. Mnogi smatraju, da su proizvodi za zaštitu koji se navlače poput običnog donjeg rublja prihvatljiviji za osobe koje mogu stajati pri presvlačenju, ali ako osobu o kojoj skrbite treba presvlačiti u ležećem položaju, postoje proizvodi koji mogu olakšati taj proces. <TENA Flex > proizvod je posebno osmišljen za presvlačenje osoba prikovanih za krevet, uz smanjeno opterećenje za leđa njegovatelja. Dodatne informacije o tom i drugim proizvodima za inkontinenciju potražite u paviljonu proizvoda.

Stvorite odgovarajuće okruženje za oboje

To se razlikuje ovisno o tjelesnim potrebama. Ako osobu o kojoj skrbite vodite na zahod u invalidskim kolicima, pobrinite se da put do zahoda ne bude zakrčen. Vjerojatno će biti bolja odjeća koja se lakše skida, primjerice široke suknje ili hlače sa špagom. U zahodu ili spavaćoj sobi držite kantu s poklopcem za odlaganje iskorištenih proizvoda. 

Presvlačenje i higijena

Pobrinite se da svježi zaštitni proizvodi budu nadohvat ruke. Ako osoba može stajati uz nečiju pomoć, gaćice koje se mogu rasporiti po bokovima omogućuju praktično i čisto uklanjanje. Ako osobu o kojoj skrbite treba presvlačiti u ležećem položaju, postoje proizvodi koji olakšavaju taj postupak. <TENA Flex > proizvod je posebno osmišljen za presvlačenje osoba prikovanih za krevet i smanjenje opterećenja za leđa njegovatelja. Dodatne informacije o tom i drugim proizvodima za inkontinenciju potražite u paviljonu proizvoda.

Njega kože

Mokraća može nadraživati kožu, koja u starijih osoba zna biti osobito osjetljiva. Proizvodi za zaštitu koji dobro upijaju i brzo odvode mokraću s površine kože čak i kada osoba dugo sjedi ili leži pridonose smanjenju rizika od nadražaja kože. Ako ste zabrinuti za osjetljivu kožu osobe o kojoj skrbite, u paviljonu proizvoda potražite proizvode osmišljene za smanjenje rizika od nadražaja kože. Vlažne maramice dokazano su podnošljivije i nježnije za kožu od standardnog toaletnog papira, osobito pri uklanjanju ostataka stolice.

Unos tekućine

Osoba o kojoj skrbite mogla bi doći u napast da manje pije, ali zbog toga mokraća može postati koncentriranija – što dovodi do većeg opterećenja i aktivnosti mokraćnog mjehura. Ohrabrite je da kao i inače pijenjem taži prirodnu žeđ. To bi trebalo biti dovoljno da mokraća ostane zdrave boje blijede slame. Kao što biste mogli i očekivati, pijenjem previše tekućine jednostavno bi se povećala potreba za mokrenjem, pa pokušajte zadržati zdravu ravnotežu.

Imajte na umu da neka pića imaju diuretički učinak

Bliskoj osobi, dakako, ne želite ograničiti užitke, ali imajte na umu da su kofein, alkohol i gazirana pića diuretici zbog kojih će češće morati na zahod.

Uspostavite dnevnu rutinu za sebe i osobu o kojoj skrbite

Osobe narušena mentalnog zdravlja osjećaju se mnogo sigurnije ako im rutina određuje svakodnevni život. Ako je rutina presvlačenja poznata u vidu vremena, načina, pa čak i riječi koje se pritom govore, moguće je smanjiti tjeskobu. Stoga pokušajte uspostaviti obrazac da bi osoba o kojoj skrbite znala što može očekivati kada je presvlačite i kako se to uklapa u njezine obroke, odmor i ostale aktivnosti, kao što je gledanje televizije. Pritom biste trebali predvidjeti i vrijeme za sebe pa skrb o osobi povremeno prepustiti drugom njegovatelju ili članu obitelji, koji bi također trebali slijediti uspostavljenu rutinu.  Ostale korisne savjete koji mogu pridonijeti lakšoj skrbi o bliskoj osobi potražite u našem kafiću.

Zatražite pomoć lokalnih organizacija ili dobrotvornih ustanova

U vašem području možda već postoje centri za dnevnu skrb o odraslima ili ustanove za zdravstvenu skrb. U tom bi vam slučaju oni mogli omogućiti da osobu o kojoj skrbite ostavite u brižnim rukama da biste mogli odmoriti nekoliko sati. Mnoge od tih ustanova nude prijevoz, a ponekad pružaju i uslugu dostave hrane. Dodatne ideje i savjete za olakšavanje skrbi o bliskoj osobi potražite u našem kafiću.

Ako imate neko specifično pitanje vezano uz zbrinjavanje inkontinencije, molimo vas, da nam se svakako obratite.