Osoba o kojoj skrbim lucidna je, ali tjelesno nesposobna za samostalno pranje, odijevanje i odlazak na zahod.

Pronađite rješenje zajedno


Ako je vama bliska osoba nedavno ostala potpuno ili djelomično nepokretna, morat će se (baš kao i vi) naviknuti na pomoć pri najrazličitijim osnovnim zadacima kao što su hranjenje, kupanje i odlazak na zahod. A upravo će intimnost zajedničkog odlaska na zahod vama i osobi o kojoj skrbite isprva biti najneugodnija – osobito ako i vi i ona tek učite to obavljati na najprimjereniji način. Stoga zajednički razradite plan, poslušajte što druga osoba predlaže ili što je zabrinjava pa ćete uskoro iznaći rutinu koja vam oboma najbolje odgovara, a neugodnost će brzo nestati.

Osigurajte osobi kvalitetne proizvode za zaštitu pri inkontinenciji

Odgovarajući proizvodi za zaštitu pri inkontinenciji jamče upijanje mokraće i zadržavanje stolice i neugodnih mirisa, što pridonosi zaštiti odjeće, životnog okruženja i dostojanstva osobe o kojoj skrbite. Proizvode se u različitim veličinama i s različitim kapacitetima upijanja i za muškarce i za žene. Mnogi smatraju, da su proizvodi za zaštitu koji se navlače poput običnog donjeg rublja prihvatljiviji za osobe koje mogu stajati pri presvlačenju, ali ako osobu o kojoj skrbite treba presvlačiti u ležećem položaju, postoje proizvodi koji mogu olakšati taj proces i vama i njoj. TENA Flex proizvod je posebno osmišljen za presvlačenje osoba prikovanih za krevet, uz smanjeno opterećenje za leđa njegovatelja. Dodatne informacije o tom i drugim proizvodima za inkontinenciju potražite u paviljonu proizvoda.

Zajednički stvorite odgovarajuće okruženje

Ono će se razlikovati, ovisno o tjelesnim potrebama. Ako osoba o kojoj skrbite može pristupiti zahodu u invalidskim kolicima ili pomoću hodalice, pobrinite se da put do zahoda ne bude zakrčen. Vjerojatno će biti bolja odjeća koja se lakše skida, primjerice široke suknje ili hlače sa špagom. U zahodu ili spavaćoj sobi držite kantu s poklopcem za odlaganje iskorištenih proizvoda. 

Presvlačenje i higijena

Pobrinite se da proizvodi za zaštitu proizvodi budu nadohvat ruke. Ako osoba o kojoj skrbite pati od fekalne inkontinencije, gaćice koje se mogu rasporiti po bokovima bit će dobre za nekoga tko može stajati uz vašu pomoć, a jednodijelni proizvodi čine presvlačenje u ležećem položaju čišćim i bržim. Vlažne maramice dokazano su podnošljivije i nježnije za kožu od standardnog toaletnog papira, osobito pri uklanjanju ostataka stolice.

Njega kože

Mokraća može nadraživati kožu, koja u starijih osoba zna biti osobito osjetljiva. Zaštitni proizvodi, koji dobro upijaju i brzo odvode mokraću s površine kože čak i kada osoba dugo sjedi, pridonose smanjenju rizika od nadražaja kože. Ako ste zabrinuti za osjetljivu kožu osobe o kojoj skrbite, u paviljonu proizvoda potražite proizvode za zaštitu osmišljene za smanjenje rizika nadražaja kože.

Unos tekućine


Osoba o kojoj skrbite mogla bi doći u napast da manje pije, ali zbog toga mokraća može postati koncentriranija – što dovodi do većeg opterećenja i aktivnosti mokraćnog mjehura. Ohrabrite je da kao i inače pijenjem taži prirodnu žeđ. To bi trebalo biti dovoljno da mokraća ostane zdrave boje blijede slame. Kao što biste mogli i očekivati, pijenjem previše tekućine jednostavno bi se povećala potreba za mokrenjem pa pokušajte zadržati zdravu ravnotežu.

Imajte na umu da neka pića imaju diuretički učinak.

Dakako da bliskoj osobi ne želite ograničiti ono malo životnih užitaka, ali imajte na umu da su kofein, alkohol i gazirana pića diuretici zbog kojih će češće morati na zahod.

Porazgovarajte o traženju pomoći od lokalnih organizacija ili dobrotvornih ustanova

U vašem području možda već postoje centri za dnevnu skrb o odraslima ili ustanove za zdravstvenu skrb. U tom bi vam slučaju oni mogli omogućiti da osobu o kojoj skrbite ostavite u brižnim rukama da biste se oboje mogli odmoriti nekoliko sati. Takve ustanove možda nude i aktivnosti i hobije koji kod kuće nisu mogući. Mnoge od tih ustanova nude prijevoz, organiziraju redovite grupne aktivnosti, primjerice izlete, i pripremaju obroke. Ponekad čak pružaju i uslugu dostave hrane. Dodatne ideje i savjete drugih njegovatelja potražite u našem kafiću.

Ako imate neko specifično pitanje vezano uz zbrinjavanje inkontinencije, molimo vas, da nam se slobodno obratite.