Kakvi tipovi istjecanja mokraće postoje?

Ovisno o fizičkom uzroku, inkontinencija se može očitovati na različite načine. No, koji god tip inkontinencije ima osoba o kojoj skrbite, važno je imati na umu da se odgovarajućim proizvodima može uspješno kontrolirati. Najčešći su tipovi stresna i urgentna inkontinencija, a često se zna raditi o kombinaciji tih dvaju tipova. Sljedeća vam pitanja mogu pomoći da utvrdite o kojem se tipu radi.

Da bismo saznali više o vašoj situaciji, ispunite ovu kratku anketu.

Kako razgovarate s osobom o kojoj skrbite o oslabjelom mokraćnom mjehuru?Pošalji

Je li osoba o kojoj skrbite nepokretna ili ne uspijeva stići na zahod?

Funkcionalna inkontinencija nemogućnost je pravodobnog stizanja na zahod zbog nepokretnosti ili mentalnog oboljenja (primjerice demencije ili Alzheimerove bolesti). Ako je osoba o kojoj skrbite vezana za krevet ili invalidska kolica ili se jednostavno ne može kretati bez pomoći, inkontinencija je vrlo česta pojava.

Ima li kakvo oštećenje živaca?

Određeni zdravstveni poremećaji (primjerice Alzheimerova bolest, Parkinsonova bolest, moždani udar, dijabetes ili multipla skleroza) mogu izazvati neurološke poremećaje mjehura. To je stanje u kojem mozak ne prepoznaje signale za mokrenje, često zbog oštećenja živaca izazvanih ozljedom ili bolešću.

Izaziva li tjelesni napor neočekivana istjecanja mokraće?

Stresna urinarna inkontinencija (SUI) nastaje kada se mokraćni mjehur nekontrolirano prazni zbog pritiska izazvanog nekim tjelesnim naporom – primjerice kašljanjem, kihanjem, smijanjem, podizanjem teških predmeta ili vježbanjem. Količine istekle mokraće uglavnom su male, ali katkad su i veće. To je najčešći tip inkontinencije u žena.

Pojavljuje li se bez upozorenja poriv za mokrenjem koji nije moguće obuzdati?

Vjerojatno je u pitanju urgentna urinarna inkontinencija (UUI). Do urgentne inkontinencije dolazi kada se mokraćni mjehur pokušava isprazniti unatoč svim naporima za sprječavanjem istjecanja. Postoji manjak koordinacije između impulsa koje mozak šalje mokraćnom mjehuru i onoga što mjehur čini. To može dovesti do istjecanja razmjerno velikih količina mokraće i učestalijeg mokrenja. To je najčešći tip inkontinencije u muškaraca, a često je povezan s povećanom prostatom ili kirurškim zahvatom na prostati. No, prilično je čest i u žena.

Osjeća li osoba simptome više tipova?

Kombinirana inkontinencija kombinacija je više tipova inkontinencije. Neki ljudi, primjerice, osjećaju kombinirane simptome stresne i urgentne inkontinencije.

Dolazi li do kapanja nakon mokrenja?

Preljevna inkontinencija pogađa muškarce kada se mokraćni mjehur ne isprazni u potpunosti, a mokraća se skupi u vrhu penisa i počne kapati. Najčešće je uzrokuju opstrukcija, primjerice fekalna impaktacija, povećana prostata, oštećenja živaca ili poremećaji uretre.

Pojavljuju li se slučajevi fekalne inkontinencije?

Fekalna inkontinencija neželjeno je izbacivanje stolice. Među uzroke fekalne inkontinencije ubrajaju se zatvor ili proljev, oštećenja mišića analnog sfinktera ili rektuma, gubitak kapaciteta pohrane u rektumu ili disfunkcija dna zdjelice.

Ako osoba o kojoj skrbite pati od fekalne inkontinencije, savjete za liječenje i kontrolu tog poremećaja trebali biste zatražiti od profesionalnog zdravstvenog djelatnika.

Sada kada ste upoznati sa svim glavnim tipovima inkontinencije, vjerojatno želite znati i što možete poduzeti da biste osobi o kojoj skrbite omogućili što udobniji život, a možda i čuti neke praktične savjete drugih njegovatelja u odjeljku Što možete poduzeti.

Ako vam se čini da nijedan od navedenih tipova inkontinencije ne odgovara stanju osobe o kojoj skrbite, savjetujemo vam da se obratite liječniku, koji će obaviti pregled.