Što uzrokuje inkontinenciju u muškaraca?

Koja je tajna najbolje skrbi za kontinenciju?

Ostatak priče

Ima li osoba o kojoj skrbite povećanu prostatu ili je bila podvrgnuta kirurškom zahvatu njezina uklanjanja?

Najčešći je tip oslabjelog mokraćnog mjehura u muškaraca neprestano kapanje, koje vrlo često uzrokuje povećana prostata, koja ometa protok mokraće tijekom mokrenja. Posljedica je nepotpuno pražnjenje mokraćnog mjehura. Povećana prostata može uzrokovati i urgentnu urinarnu inkontinenciju ili "iznenadnu potrebu za mokrenjem".

Uklanjanje prostate može izazvati privremeno slabljenje mišića, što dovodi do stresne urinarne inkontinencije – nenamjernog istjecanja mokraće pri smijanju, kašljanju i određenim fizičkim aktivnostima. U nekim se slučajevima tijekom kirurškog zahvata oštete živci i mišići, što može postati uzrok trajnijeg problema.

Je li nepokretan?

Katkada jednostavna činjenica da se netko ne može kretati zbog fizičke ozljede ili dobi otežava pravodobnu reakciju na signale mokraćnog mjehura ili debelog crijeva.

Boluje li od mentalne bolesti?

Ako skrbite o osobi oboljeloj od neke mentalne bolesti, ona možda jednostavno ne može prepoznati potrebu za mokrenjem ili izbacivanjem stolice ili zbog bolesti ne uspijeva reagirati na te signale.

Je li mu dijagnosticiran neki zdravstveni poremećaj?

Određeni zdravstveni poremećaji, osobito oni koji zahvaćaju mozak i živčani sustav (primjerice Alzheimerova bolest, Parkinsonova bolest, demencija, multipla skleroza i oštećenja mozga) mogu uzrokovati inkontinenciju. Do toga dolazi zbog oštećenja živčanih puteva koji vode iz mozga. Posljedica može biti pretjerana aktivnost mokraćnog mjehura (prečesta potreba za mokrenjem) ili smanjena aktivnost mjehura (neučinkovito pražnjenje mjehura, što uzrokuje istjecanje mokraće). To može dovesti i do fekalne inkontinencije. Inkontinenciju mogu izazvati i dijabetes i moždani udar.

Uzima li propisane lijekove za neko drugo oboljenje?

Inkontinencija u muškaraca može biti i popratna pojava određenih lijekova. Ako je osoba o kojoj skrbite nedavno počela uzimati neki lijek ili ga je zamijenila drugim, a tada se pojavila i inkontinencija, bilo bi dobro da joj zakažete liječnički pregled. Katkad je moguće promijeniti lijekove, smanjiti im doze ili ih prestati uzimati.

Ima li česte urinarne infekcije?

Urinarne infekcije mogu uzrokovati preosjetljivost mokraćnog mjehura. Simptomi obuhvaćaju potrebu za mokrenjem, često pražnjenje danju i noću (ili u malim količinama) te nemogućnost pravodobnog stizanja na zahod.

Ima li redovit zatvor?

Zatvor je jedan od najčešćih uzroka fekalne inkontinencije. Kronični zatvor može dovesti do tvrde stolice u rektumu koju osoba o kojoj skrbite ne može izbaciti. Zbog toga se mišići rektuma i crijeva rastežu i na kraju slabe. Vodenasta stolica zna zaobići tvrdu stolici i iscuriti, uzrokujući tako fekalnu inkontinenciju.

Jesu li mu oslabjeli mišići dna zdjelice?

Mokraćni mjehur i mokraćni otvor na mjestu drži splet mišića (mišića dna zdjelice) koji drže mjehur zatvorenim. Mišići prirodno slabe sa starošću, a kada izgube snagu i fleksibilnost, čak i uobičajene aktivnosti, primjerice kašljanje, mogu izazvati istjecanje mokraće.

Je li pretio?

Ako je osoba o kojoj skrbite pretila, to može vršiti dodatan pritisak na mišiće abdomena i zdjelice, što dovodi do istjecanja mokraće.

Puši li?

Pušački kašalj zna biti neizravan uzrok istjecanja mokraće, uglavnom zbog učestalosti i izuzetnog naprezanja pri svakom kašljanju. Drugi je faktor za pušače povećani rizik od bolesti krvožilnog sustava i posljedičnog propisivanja diuretičkih lijekova, koji također povećavaju vjerojatnost istjecanja mokraće.

 

Ako niste sigurni koji je uzrok inkontinencije osobe o kojoj skrbite, pogledajte odjeljak Uzroci ili potražite dodatnu pomoć u odjeljku Tipovi.