Što uzrokuje inkontinenciju u žena?

Jesu li joj oslabjeli mišići dna zdjelice?

Mokraćni mjehur i mokraćni otvor na mjestu drži splet mišića (mišića dna zdjelice) koji drže mjehur zatvorenim. Starenjem mišići prirodno slabe, a kada izgube snagu i fleksibilnost, čak i uobičajene aktivnosti, primjerice kašljanje, mogu izazvati istjecanje mokraće. To je najčešći uzrok oslabjelog mokraćnog mjehura.

Je li nepokretna?

To je jedan od najčešćih uzroka inkontinencije u žena, jer sprječava osobu da pravodobno reagira na potrebe mokraćnog mjehura.
Boluje li od mentalne bolesti?
Ako skrbite o osobi oboljeloj od neke mentalne bolesti, ona možda jednostavno ne može prepoznati potrebu za mokrenjem ili pražnjenjem stolice ili zbog bolesti ne uspijeva reagirati na te signale.

Je li joj dijagnosticiran neki zdravstveni poremećaj?

Određeni zdravstveni poremećaji, osobito oni koji zahvaćaju mozak i živčani sustav (primjerice Alzheimerova bolest, Parkinsonova bolest, demencija, multipla skleroza i oštećenja mozga) mogu uzrokovati inkontinenciju. Do toga dolazi zbog oštećenja živčanih puteva koji vode iz mozga. Posljedica može biti pretjerana aktivnost mokraćnog mjehura (prečesta potreba za mokrenjem) ili smanjena aktivnost mjehura (neučinkovito pražnjenje mjehura, što uzrokuje istjecanje mokraće). To može dovesti i do fekalne inkontinencije. Inkontinenciju mogu izazvati i dijabetes i moždani udar.

Uzima li propisane lijekove za neko drugo oboljenje?

Inkontinencija u žena može biti i popratna pojava određenih lijekova. Ako je osoba o kojoj skrbite nedavno počela uzimati neki lijek ili ga je zamijenila drugim, a tada se pojavila i inkontinencija, bilo bi dobro da joj zakažete liječnički pregled. Katkad je moguće promijeniti lijekove, smanjiti im doze ili ih prestati uzimati.

Ima li česte urinarne infekcije?

Urinarne infekcije mogu uzrokovati preosjetljivost mokraćnog mjehura. Simptomi obuhvaćaju potrebu za mokrenjem, često pražnjenje danju i noću (ili u malim količinama) te nemogućnost pravodobnog stizanja na zahod.

Ima li redovit zatvor?

Zatvor je jedan od najčešćih uzroka fekalne inkontinencije. Kronični zatvor može dovesti do tvrde stolice u rektumu, koju osoba o kojoj skrbite ne može izbaciti. Zbog toga se mišići rektuma i crijeva rastežu i na kraju slabe. Vodenasta stolica zna zaobići tvrdu stolicu i iscuriti, uzrokujući tako fekalnu inkontinenciju.

Je li u postmenopauzi?

S vremenom slabe svi mišići, a smanjene količine estrogena nakon menopauze osobito utječu na abdominalne mišiće. Zbog toga mokraćni mjehur mijenja svoj položaj te se smanjuje učinkovitost mišića oko urinarnog trakta.

Je li pretila?

Ako je osoba o kojoj skrbite pretila, to može vršiti dodatan pritisak na mišiće abdomena i zdjelice, što dovodi do istjecanja mokraće.

Puši li?

Pušački kašalj zna biti neizravan uzrok istjecanja mokraće, uglavnom zbog učestalosti i izuzetnog naprezanja pri svakom kašljanju. Drugi je faktor za pušače povećani rizik od bolesti krvožilnog sustava i posljedičnog propisivanja diuretičkih lijekova, koji također povećavaju vjerojatnost istjecanja mokraće.

Ako niste sigurni koji je uzrok inkontinencije osobe o kojoj skrbite, pogledajte odjeljak Uzroci ili potražite dodatnu pomoć u odjeljku Tipovi.