Savjeti za lakše podnošenje tegoba s oslabjelim mokraćnim mjehurom

Najprije treba vidjeti može li se što učiniti nekim jednostavnim promjenama stila života.

Nastavite piti dovoljno tekućine

Mogli biste doći u napast da smanjite količinu tekućine koju unosite, ali zbog toga mokraća može postati koncentriranija – što dovodi do većeg opterećenja i aktivnosti mokraćnog mjehura. Preporučujemo vam da žeđ tažite unosom uobičajenih količina tekućine. To bi trebalo biti dovoljno da mokraća ostane zdrave, svjetlo žute boje. Kao što biste mogli i očekivati, pijenjem previše tekućine jednostavno biste povećali potrebu za mokrenjem pa pokušajte zadržati zdravu ravnotežu.

Piće na zabavama

Život valja živjeti, a oslabjeli mokraćni mjehur ne bi vas trebao prisiljavati da se odričete užitaka! Morate, međutim, biti svjesni da su kofein, alkohol i gazirana pića diuretici, pa ćete zbog njih češće morati posjećivati zahod.

Kontrola težine

Inkontinencija je povezana s pretilošću. Stoga bi to mogao biti dobar poticaj da malo smršavite.

Ako pušite

Samo pušenje zapravo nije uzrok oslabjelog mokraćnog mjehura, ali je povezano s kašljem koji može izazvati pritisak na mjehur. Možda je to još jedan razlog zbog kojega bi valjalo razmisliti o prestanku pušenja?

Vježbanje (bez znojenja)

Kontrolu mokraćnog mjehura često je moguće poboljšati vježbama za jačanje mišića dna zdjelice pa se ta vrsta fizikalne terapije općenito smatra prvim terapijskim odabirom pri liječenju stresne inkontinencije. Štoviše, redovitim i pravilnim vježbanjem tijekom razdoblja od tri do šest mjeseci moguće je poboljšati pa čak i izliječiti 70% blagih do srednje teških slučajeva, ali imajte na umu da – ako želite da ti učinci potraju – morate nastaviti s vježbama.

Te su vježbe korisne, jer omogućuju ponovnu uspostavu kontrole nad mišićima koji zatvaraju uretru. Nikada nije prekasno za početak – simptome je moguće ublažiti čak i u sedamdesetim ili osamdesetim godinama života. Detaljni vodič kroz vježbe za jačanje dna zdjelice potražite u Području za vježbe.

Kao pomoć za pravilno izvođenje tih vježbi specijalist bi mogao preporučiti tehnike poput biološke povratne sprege i elektrostimulacije.

Olakšajte si život

Kada osjetite iznenadnu potrebu za mokrenjem, najmanje vam treba žurno preskakanje prepreka na putu do zahoda ili hrvanje s odjećom. Stoga si olakšajte pristup zahodu i izbjegavajte nepraktičnu odjeću s nespretnim kopčama. Koristan savjet za oslabjeli mokraćni mjehur: hlače s tregerima vjerojatno nisu najbolja ideja!

Medicinska pomagala

Kada fizikalna terapija ne pomaže, postoje određene mogućnosti koje bi liječnik mogao razmotriti. Privremena bi mjera moglo biti umetanje katetera s vrećicom za mokraću, osobito ako je inkontinencija posljedica kirurškog zahvata od kojega se oporavljate.
Najčešća su pomagala za oslabjeli mokraćni mjehur visokoupijajući proizvodi za inkontinenciju. Oni su osmišljeni upravo za zaštitu od istjecanja mokraće i neugodnih mirisa, a proizvode se u širokom rasponu veličina i kapaciteta upijanja. Da biste saznali više o prednostima proizvoda za zaštitu pri inkontinenciji, kliknite ovdje.

Lijekovi i kirurški zahvati

U nekim se zemljama propisuju lijekovi za liječenje stresne inkontinencije, a u nekim bi slučajevima urolog ili uroginekolog mogli razmotriti i mogućnost kirurških zahvata. O tome je najbolje zatražiti detaljnije savjete od specijalista za kontinenciju ili urologa.

Postoje i lijekovi kojima je moguće reducirati pretjeranu aktivnost mokraćnog mjehura (urgentna inkontinencija), no kirurški zahvati su rijetki. Za detaljnije savjete najbolje se obratiti specijalisti za kontinenciju ili urologu.

Pomoć pri urgentnoj inkontinenciji

Kao što se vidi iz samog naziva poremećaja (poznatog i kao pretjerana aktivnost mokraćnog mjehura), radi se o iznenadnoj i neodgodivoj potrebi za mokrenjem.

Vezano uz ovaj tip inkontinencije, treba pokušati i s vježbama za ponovnu uspostavu kontrole nad mokraćnim mjehurom, koje djeluju u otprilike 50% slučajeva. Tim se vježbama mokraćni mjehur privikava da dulje vrijeme zadržava veće količine mokraće uz smanjeni intenzitet odlaska na zahod. Pri tome se mokrenje odgađa što je moguće dulje, da mokraćni mjehur ne bi “prenaglašavao” potrebu, čak i kada je samo dopola pun. S vremenom postaje sve lakše.  

Pomoć pri kombiniranoj inkontinenciji

Pri kombiniranoj inkontinenciji preporučljivo je najprije pokušati suzbiti najdominantnije simptome. Mogli biste započeti vježbama za jačanje mišića dna zdjelice za stresnu inkontinenciju ili onima za ponovnu uspostavu kontrole nad mokraćnim mjehurom za urgentnu inkontinenciju. Kada ublažite glavne simptome, počnite se baviti ostalima.

Pomoć pri funkcionalnoj inkontinenciji

Ako vam tjelesna ili duševna invalidnost onemogućuje da pravodobno stignete na zahod, niste krivi za to i važno je da to ne postane uzrok stresa i tjeskobe. Malo se toga može poduzeti u tim okolnostima u medicinskom pogledu, ali je upotrebom proizvoda za zaštitu pri inkontinenciji moguće smanjiti utjecaj eventualnih nezgoda.  Na taj ćete način biti sigurni da će istekla mokraća biti zadržana u proizvodu, a vi ćete zadržati osjećaj svježine, suhoće i udobnosti.

Pomoć pri neurološkoj inkontinenciji

Taj je tip inkontinencije nažalost teško liječiti, ali proizvodi za zaštitu pri inkontinenciji jamče, da to stanje neće nepotrebno ometati vaš svakodnevni život.

Zašto ne biste pronašli pravi proizvod za sebe i naručili besplatan uzorak pomoću  Tražilice proizvoda?