Prestanite brinuti, počnite shvaćati.

Budući da tegobe s oslabjelim mokraćnim mjehurom pogađaju svaku četvrtu ženu, a njihova je pojava moguća u bilo kojoj dobi, bilo bi logično da se o tome uči u školi. Ako se uči, onda je većina nas zacijelo propustila tu lekciju! Bilo kako bilo, podsjetimo se kako funkcioniraju mokraćni mjehur i urinarni trakt te zašto katkad ne funkcioniraju savršeno.

Kako funkcionira urinarni trakt

Bubrezi filtriraju nepotrebne tvari iz krvotoka i šalju ih u mokraćni mjehur, mišićnu vrećicu koja – potpuno ispunjena – može prihvatiti do 500 ml tekućine. Kada je mokraćni mjehur dopola pun, živci šalju signal mozgu da je vrijeme za mokrenje, a mokraća prelazi u uretru, koju zatvaraju dva mišića sfinktera. Unutarnji sfinkter otvara se kada je mokraćni mjehur pun, ali vanjski sfinkter može se voljno držati zatvorenim radi zadržavanja kontrole nad mokrenjem. Za pravilan rad sfinktera odgovorni su mišići dna zdjelice, smješteni ispod mokraćnog mjehura i oko uretre. Svaka četvrta žena i svaki osmi muškarac tijekom života dožive smetnje u tom procesu.

Koji su glavni uzroci oslabjelog mokraćnog mjehura?

Mogu li mišići dna zdjelice oslabjeti?
U većini slučajeva oslabjeli mokraćni mjehur uzrokovan je slabljenjem mišića dna zdjelice, koji uretru drže zatvorenom. Kada oni izgube elastičnost, svakodnevne aktivnosti poput smijanja, kašljanja, podizanja predmeta i trčanja mogu izazvati istjecanje mokraće. No moguće ih je ponovo ojačati – u Području za vježbe potražite korisne informacije o vježbama za jačanje mišića dna zdjelice.

Kada je riječ o ženama, glavni uzroci koji dovode do slabljenja mokraćnog mjehura su promjene tijekom trudnoće, poroda i menopauze (uzroke oslabjelog mokraćnog mjehura u muškaraca potražite u odjeljku TENA za muškarce).

Jeste li majka?


Brojne su radosti majčinstva (unatoč besanim noćima...), ali trudnoća i porod uzrokuju razne promjene u tijelu – i hormonalne i fizičke. Oslabjeli mokraćni mjehur stoga je vrlo česta nuspojava trudnoće i poroda. Kombinacija hormonalnih promjena, pritiska maternice na mokraćni mjehur i napora tijekom samog poroda može smanjiti učinkovitost mišića zdjelice.

Mokraćni mjehur može oslabjeti tijekom ili neposredno nakon trudnoće, a u nekih žena čak i kada djeca već odrastu. Ako do problema dođe u razdoblju oko trudnoće, često se radi o privremenom stanju. Mnoge su žene postigle znatna poboljšanja vježbama za jačanje mišića dna zdjelice, koje ćete pronaći u Području za vježbe.

Jeste li u menopauzi?

U menopauzi dolazi do brojnih fizičkih i hormonalnih promjena. Konkretno, u abdominalnim mišićima dolazi do smanjenja količine estrogena. To može izazvati promjenu položaja mokraćnog mjehura, što smanjuje učinkovitost mišića koji ga zatvaraju.

Jeste li pretili?

I pretilost može povećati pritisak na mišiće abdomena i zdjelice, što dovodi do slabljenja mokraćnog mjehura.

Oboljenja

Uzrokom slabljenja mokraćnog mjehura mogu biti i određena oboljenja kao što su moždani udar, demencija ili šećerna bolest. Često se u živčanim kanalima pojavljuju oštećenja ili smetnje koji onemogućuju prijenos pravih signala u mozak ili mokraćni mjehur, a u slučaju demencije posrijedi je nemogućnost registriranja tih signala. To može dovesti do pretjerane aktivnosti mokraćnog mjehura (prečeste potrebe za mokrenjem) ili pak do njegove smanjene aktivnosti (neučinkovitog pražnjenja mjehura, što uzrokuje istjecanje mokraće).

Neurološka oštećenja

Parkinsonova i Alzheimerova bolest, demencija, multipla skleroza i ozljede mozga također mogu utjecati na komunikaciju između mozga i mokraćnog mjehura, što dovodi do nemogućnosti kontrole ili potpunog pražnjenja mjehura.

Uzimate li propisane lijekove za neko drugo oboljenje?


Inkontinencija može biti nuspojava određenih lijekova, a neki lijekovi imaju i diuretička svojstva – zbog čega uzrokuju potrebu za češćim mokrenjem. Ako ste nedavno počeli uzimati neki lijek ili ste ga zamijenili drugim, a to je koincidiralo s gubitkom kontrole nad pražnjenjem mjehura, bilo bi dobro da se obratite liječniku i provjerite je li upravo lijek uzrok oslabjelog mokraćnog mjehura. Katkada ga je moguće zamijeniti drugim lijekom ili smanjiti njegovu dozu, a da se djelotvornost terapije ne promijeni.

Imate li česte urinarne infekcije?

Urinarne infekcije mogu uzrokovati preosjetljivost mokraćnog mjehura. To je stanje u kojem mokraćni mjehur šalje pogrešan signal tijelu da je potrebno hitno pražnjenje, a nije sasvim pun.

Ako imate drugih pitanja o uzrocima slabljenja mokraćnog mjehura, obratite se liječniku.