Izgleda da se nalazite na <country>

Za lokalne informacije idite na TENA web-stranicu za vašu zemlju.

Besplatni uzorak proizvoda TENA Naručite besplatne uzorke Naručite danas

Zdravlje kože

Starija žena nanosi hidratantnu kremu – održavanje kože zdravom kod najmilijih
This is Overlay text Default Value

Zdravlje kože starijih osoba

Možete pomoći u održavanju zdravlja kože vaših najmilijih i smanjiti rizik od oštećenja. Možda ste već otkrili svakodnevnu rutinu njege koja odgovara stanju i osjetljivosti njihove kože. U svakom slučaju, može vam biti korisno saznati više o njezi njihove osjetljive kože.

Kako se koža mijenja

Možda ste primijetili da se koža vaših najmilijih promijenila s godinama. Kako starimo, naša koža prirodno gubi masnoću i nije više glatka kao što je nekad bila. Postaje tanja i slabija. Ogrebotinama, porezotinama ili udarcima potrebno je više vremena da zacijele ili nestanu. 
 
Različiti čimbenici mogu dugoročno štetiti koži:
 
  • zdravstveno stanje
  • pušenje 
  • suh zrak
  • nedovoljan unos tekućine
  • stres
  • godine sunčanja
  • promjene u stanju kože mogu biti i rezultat loše prehrane
Isto tako, s godinama koža proizvodi manje svojih prirodnih zaštitnih ulja. To dovodi do boranja, suhoće i staračkih pjega. 
 
Svi ti čimbenici čine kožu starijih osoba podložnom oštećenjima. Zato trebate zaštititi kožu najmilijih od inkontinencije koliko god možete. Ako se ne pripazi, urin i/ili stolica mogli bi je oštetiti. Područja kojima je najviše potrebna zaštita su ona u blizini bokova, genitalija i između zdjelice i rektuma (perinealna koža).

Zaštita osjetljive kože

Kod starijih inkontinentnih osoba postoji čest kožni poremećaj (inkontinencijski dermatitis, IAD). Naziva se perinealni dermatitis i odlikuje prilično neugodan osip. Događa se kada koža ima prevelik dodir s vlagom i kemikalijama u urinu i stolici. Zbog toga postaje nadražena i puca. 
 
Dobre su vijesti što svojim najmilijima možete pomoći da se zaštite od toga. Ili, ako to već imaju, možete im pomoći da poboljšaju stanje kako bi se osjećali i izgledali bolje.

Pronalaženje odgovarajućih proizvoda

Kada su vaši najmiliji mokri ili uprljani, obavezno ih očistite blagim sredstvom (ne običnim sapunom koji isušuje kožu). Isto tako nanesite hidratantno sredstvo i zaštitno sredstvo za kožu. TENA krema za pranje sadrži sve u jednom i posebno je formulirana za kožu starijih osoba s inkontinencijom. 
 
Pogledajte asortiman TENA njega kože bez ispiranja.
 
Kada su vaši najmiliji mokri ili uprljani, obavezno ih očistite blagim sredstvom (ne običnim sapunom koji isušuje kožu). Isto tako nanesite hidratantno sredstvo i zaštitno sredstvo za kožu. 
Lako se zbuniti zbog brojnih, različitih proizvoda koji su raspoloživi. Primjerice, razlika između hidratantnog sredstva i zaštitne kreme možda nije jasna. Da biste razumjeli prednosti upotrebe različitih proizvoda, posjetite našu stranicu za njegu kože [LINK]. Tamo možete pronaći odgovarajuće proizvode za posebne zahtjeve za svoje najmilije.

Ostali praktični savjeti

Za više savjeta o tome kako možete pomoći da intimna (perinealna) područja kože vaših najmilijih ostanu zdrava preuzmite našu rutinu higijene (PDF).

Naručite besplatan uzorak

Naručite besplatan uzorak ProSkin proizvoda

Naručite sada

Naručite besplatne uzorke

Pronađite odgovarajuće proizvode prema potrebama vaših bližnjih.

Naručite sada