Što uzrokuje nekontrolirano mokrenje tijekom sna i nokturiju?

Nekontrolirano tijekom sna ili noćna enureza neželjeno je mokrenje tijekom sna u dobi u kojoj bi kontrola mjehura tijekom noći bila očekivana. Nokturija je potreba za učestalim noćnim mokrenjem.

Nekontrolirano mokrenje tijekom sna i nokturija kod odraslih

Često uriniranje noću, kao i nekontrolirano tijekom sna kod odraslih, obično ima drugačije uzroke nego kod djece. Potrebno je napomenuti kako se nekontrolirano mokrenje tijekom sna kod odraslih obično naziva noćna enureza.
 
Često uriniranje može značiti da tijelo proizvodi više urina uslijed promjena u lučenju određenih hormona, problema s bubrezima, bolesti ili lijekova. To može dovesti do noćne enureze ili do toga da morate ustajati jednom ili više puta tijekom noći kako biste ispraznili mjehur što se tada naziva nokturija. Kod starijih je osoba normalno da moraju ustajati jednom ili dvaput noću kako bi urinirali.
 
Kod muškaraca nokturija se obično povezuje s povećanom prostatom. Preaktivni mišići mjehura ili temeljni zdravstveni problemi mogu, međutim, uzrokovati često uriniranje bez obzira na dob i spol. Zapamtite da prekomjeran unos tekućine, osobito tekućina s kofeinom, može utjecati na broj odlazaka na toalet.

TENA je ovdje za vas

Trebali biste se savjetovati sa svojim liječnikom kako biste utvrdili uzrok noćne enureze i nokturije. Bez obzira na uzrok ili ozbiljnost i učestalost nekontroliranog mokrenja tijekom sna, imamo proizvode koji vam mogu pomoći da živite što je normalnije moguće.