Što je obnovljiva električna energija i zašto se TENA prebacuje?

„Upotreba električne energije iz obnovljivih izvora rezultira niskim emisijama ugljika i pomaže u borbi protiv klimatskih promjena, jednom od najvećih izazova s kojim se globalno susrećemo. Obnovljiva električna energija smanjuje ugljični otisak naših proizvoda i važan je dio radnji koje poduzimamo za održivost”

Axel Thegerström Edh, direktor za održivost, , Essity globalni brend, inovacija i održivost

Sve se svodi na izvor.

Obnovljiva energija, također poznata i kao čista energija, dolazi iz prirodnih izvora s niskom razinom ugljika koje priroda prirodno nadomješta tijekom ljudskog života. Primjerice, sunčevo svjetlo neprekidno sja, a vjetar puše – čak i kada njihova raspoloživost ovisi o vremenu, mjestu i prognozi.  
 
Izvori obnovljive energije puno su bolji za okoliš od konvencionalnih jer pomažu u smanjenju emisija stakleničkih plinova i zagađenju zraka povezanog s proizvodnjom energije. Obnovljiva električna energija sastavnica je obnovljive energije i odnosi se konkretno na električnu energiju koja dolazi iz obnovljivih izvora i upotrebljava se za napajanje domova i tvrtki. 

Dakle, o kojim se izvorima radi?

SOLARNI – naš najbogatiji izvor obnovljive energije jest svjetlo i toplina koje zrači Sunce i mogu se iskorištavati upotrebom niza tehnologija koje se neprekidno razvijaju. Količina solarne energije koja je dostupna na Zemlji daleko je veća od trenutačnih svjetskih potreba za energijom i može lako zadovoljiti sve buduće energetske potrebe. 
 
VJETAR – snaga vjetra služi se turbinama kako bi pretvorila kinetičku energiju vjetra u električnu energiju. Rotirajuće elise vjetroturbine okreću unutrašnju osovinu koja pokreće sustav zupčanika za povećanje brzine rotacije kojom se zatim napaja generator koji proizvodi električnu energiju. 
 
HIDROENERGIJA – kao i snaga vjetra, hidroenergija je jedan od najstarijih i još uvijek vodećih svjetskih izvora čiste energije. Također se služi turbinama koje se okreću kako bi proizvele energiju, ali umjesto vjetra služi se vodom koja pada ili brzo teče. Hidroenergetske turbine ugrađuju se u brane ili ispod vodopada te tako mogu preuzeti prirodnu snagu vode koja teče. 
 
BIOMASA – materijali s udjelom biomase dolaze iz živih organizama. Najčešći takvi materijali su drvo, biljke i otpad. Naš prvi odabir uvijek je reciklirati biomasu kao materijal za naše proizvode. Kada recikliranje biomase nije moguće, naš drugi odabir jest upotrijebiti je za energiju. 
 
GEOTERMALNI – geotermalna energija je toplina koja se neprekidno proizvodi unutar našeg planeta iz njegove izvorne formacije u našem sunčevom sustavu i iz radioaktivnog propadanja materijala. Ta se energija može pronaći u cijelom svijetu, ali ju je najlakše iskoristiti kada je najbliže zemljinoj površini, primjerice područja s vulkanskom aktivnosti ili prirodni termalni izvori. 

Što je nuklearna energija i zašto se ona ne ubraja?

Nuklearna energija je energija koja se dobiva cijepanjem atoma i upotrebom pare za pretvaranje izuzetno velike energije koja se time dobiva u električnu energiju. To se radi putem dugog i rizičnog postupka u nuklearnim elektranama diljem svijeta. 
 
Neki energetski analitičari vjeruju da nuklearnu energiju, zbog niskih emisija ugljika, treba smatrati obnovljivom. No za stvaranje nuklearne energije potreban je uranij, teški metal koji će s vremenom nestati (iako će za to biti potrebno stotine godina).  
 
Što je još važnije, iako ne proizvodi stakleničke plinove, nuklearna energija proizvodi otpad koji je iznimno opasan za žive organizme i potrebno ga je sigurno pohraniti u razdoblju od više tisuća godina. 

Obnovljiva električna energija unutar asortimana TENA

TENA tim neprekidno otkriva i stvara inovacije. Pronalazimo nove načine za poboljšanje ljudskih života dok također i poboljšavamo ugljični otisak svojih proizvoda.  
 
Od 2008. smo smanjili taj otisak za 11 – 33 % u Europi, ovisno o asortimanu. Prebacivanjem na 100 % obnovljivu električnu energiju u svim našim tvornicama1, poboljšat ćemo te brojke za dodatnih 6 %2 – što će nas dobro pozicionirati u nastojanju ostvarivanja našeg ambicioznog cilja smanjenja otiska za 50 % u Europi do 2030. 
 
I, naravno, električnu energiju koju kupujemo Europski sustav certifikata električne energije (EECS) certificirao je kao 100 % obnovljivu što jamči porijeklo naše električne energije na isti način kao što su sva sirova vlakna u našim proizvodima FSC- ili PEFC- certificirana kako bi bila u skladu s našim visokim zahtjevima za odgovorno šumarstvo. 
 
Želimo dizajnirati proizvode koji vam pomažu da vodite život s manje ugljika, a da ne morate žrtvovati vlastitu dobrobit ili dobrobit svojih najmilijih. I na dobrom smo putu prema tome. Korak po korak.