Naš globalni standard za dobavljače

Svi naši dobavljači moraju biti u skladu s TENA globalnim standardom za dobavljače koji uključuje zahtjeve povezane s kvalitetom, sigurnošću proizvoda i okolišem. Također sadrži Kodeks ponašanja za dobavljače koji pokriva područja kao što su ljudska prava i radni uvjeti. Dobavljači također trebaju provesti samovrednovanje putem baze podataka Sedex prije nego što mi obavimo provjeru, na osnovi procjene rizika, kako bi se potvrdila usklađenost.  

„Naš globalni standard za dobavljače navodi minimalne uvjete koje treba ispuniti da biste postali dobavljač za TENA asortiman.”

Maria Mollberg, , direktorica za održive izvore i globalne izvore

Podizanje ljestvice

U videozapisu iznad, Maria Mollberg, direktorica za održive izvore, pruža presjek povijesti našeg globalnog standarda za dobavljače i uvjeta za svakog potencijalnog dobavljača koji želi biti partner TENA tima. 
 
Navodimo nekoliko ključnih poanti: 
 
 • Naš globalni standard za dobavljače ključan je dokument koji uključuje minimalne uvjete koje svi potencijalni dobavljači trebaju ispuniti kako bi radili s nama u TENA timu. Pokriva područja koja uključuju održivost, kvalitetu, sigurnost proizvoda i okoliš. 
 • Naš globalni standard za dobavljače također sadrži naš Kodeks ponašanja za dobavljače koji se zasniva na međunarodnim smjernicama, kao što su UN-ov Globalni utjecaj i ILO osnovne konvencije te pokriva uvjete koje TENA dobavljači trebaju ispuniti unutar područja ljudskih prava, zdravlja i sigurnosti, odnosa prema zaposlenicima i etičnih poslovnih postupaka. 
 • Postoje tri koraka koje svaki dobavljač mora proći kako bi postao TENA dobavljač: 
  • Potpišite i postanite usklađeni s globalnim standardom za dobavljače. 
  • Napravite samovrednovanje putem platforme SEDEX koja pokazuje kako se ponašati u vezi s ljudskim pravima, radnim uvjetima i ekološkim stavkama. 
  • TENA provodi procjenu rizika za potencijalnog dobavljača i etičnu provjeru (SMETA format provjere) gdje pokriva područja kao što su standardi rada, zdravlje i sigurnost te etični poslovni postupci. Dobavljači moraju poštovati lokalno zakonodavstvo u vezi s primjerice radnim vremenom, plaćama i godinama zaposlenika.  
 • Naš standard uvijek se razvija jer se neprekidno prilagođavamo društvenim, etičnim i ekološkim zahtjevima, kako društva, tako i naših klijenata i potrošača.  
 • Neprekidno ažuriramo naš standard za dobavljače kako bismo osigurali da pokriva zahtjeve koji se razvijaju u vezi s ljudskim pravima i okolišem, primjerice upotreba plastike u našim proizvodima i pakiranjima.