Procjene životnog ciklusa

Želimo poboljšati dobrobit, a istodobno smanjiti ekološki otisak. Procjena životnog ciklusa (LCA) jedini je ovjereni alat za mjerenje ukupnog ekološkog utjecaja životnog ciklusa proizvoda. Integriranjem LCA procjene u naš inovativan rad možemo smanjiti otpad u svojim proizvodima, počevši s pametnijim dizajnom i superiornim materijalima pa sve do učinkovitije proizvodnje i transporta u smislu resursa, a u konačnici faze upotrebe i cirkularnosti nakon upotrebe. 

„Najveći ekološki utjecaj dolazi iz proizvodnje sirovih materijala, a nakon toga iz postpotrošačke faze. To znači da moramo razmišljati o pametnijem dizajnu sa superiornim materijalima, ali ih upotrebljavati manje.”

Susan Iliefski Janols, potpredsjednica za održivost proizvoda i usluga , Globalni brend, inovacija i održivost

Naše rješenje za manji ugljični otisak

U videozapisu iznad, Susan Iliefski Janols, potpredsjednica za održivost proizvoda i usluga raspravlja o našem radu s procjenama životnog ciklusa – o tome kako je počeo u ranim 90-ima, što znači za naše svakodnevno i dugoročno djelovanje. 
 
Navodimo nekoliko ključnih poanti: 
 
  • Procjena životnog ciklusa (LCA) jedini je alat kojim mjerite ukupan ekološki utjecaj proizvoda tijekom cijelog njegovog životnog ciklusa: od proizvodnje materijala i proizvoda, do transporta, upotrebe i cirkularnosti nakon upotrebe. 
  • LCA za inovaciju zasnovan je na istoj znanosti i standardima kao i za asortiman, ali LCA asortiman pokriva sve proizvode prodane u regiji tijekom vremenskog razdoblja. To znači da uključujete inovacije korak po korak u svakodnevnoj proizvodnji. 
  • LCA procjene omogućuju nam da razmislimo o tome kako dizajniramo i razvijamo kvalitetne proizvode uz minimalan ugljični otisak – primjerice razvojem pametnijih dizajna, upotrebom superiornih materijala i smanjenjem otpada. 
  • Rezultat LCA procjene može se komunicirati preko Ekološke deklaracije proizvoda (EPD) – neovisne verifikacije koja pokazuje ekološke podatke o proizvodu, zasnovane na njegovom cijelom životnom ciklusu. EPD deklaracije za većinu TENA proizvoda mogu se pronaći na EPD međunarodnom web-mjestu.