Općeniti savjeti za nastavnike i roditelje

U nastavku pročitajte nekoliko korisnih savjeta o načinima kontrole oslabjelog mjehura u djece koje smo prikupili od roditelja, medicinskih sestara i nastavnika.

1. savjet: budite strpljivi. Znamo da je teško, ali budite strpljivi. Većina djece preraste mokrenje u krevet, a ako dijete ima pet godina ili je mlađe, zaista nema mjesta za zabrinutost.

2. savjet: budite smireni i pružajte podršku. Imajte na umu da su djeca vrlo osjetljiva na nestrpljivost, uzrujanost i tjeskobu.

3. savjet: recite im koliko je pojava oslabjelog mokraćnog mjehura česta. Vaše se dijete može osjećati izolirano i brinuti se jer nešto nije u redu s njim. Napomenite da je moguće da i ostala djeca u školi možda imaju isti problem, ali možda ne pričaju o tome. Stvar je u tome da njihov mokraćni mjehur još ne radi kako treba.

4. savjet: uz objašnjenje se sve čini manje strašnim, pa djetetu pojasnite problem s biološke strane (možete koristiti informacije navedene u nastavku). Maloj biste djeci možda trebali ispričati priču. "Tvoj mali mjehurić još uvijek uči svoj posao i upoznaje sve druge organe... uskoro će se svi dobro slagati i sve će biti u redu." Situacija im više neće biti tajanstvena i plašiti ih ako saznaju kako sve funkcionira te ako im se kaže da će s vremenom biti bolje. Ako su vam potrebne dodatne informacije, <posjetite područje Uzroci>.

5. savjet: imajte na umu da vaše dijete i dalje treba piti tekućinu kada je žedno. Možda se čini čudnim, ali smanjivanje unosa tekućine povećava gustoću urina, što može uzrokovati pojačanu nadraženost i probleme. Stoga dopustite djetetu neka normalno pije, no – ako je moguće – ne neposredno prije odlaska u krevet.

6. savjet: roditelji, zašto nastavnici ne bi znali da vaše dijete ima probleme s mokrenjem tijekom dana da bi mu mogli pružiti podršku i osigurati jednostavan pristup školskim sanitarijama? Dobra je ideja zapakirati rezervne gaćice u školsku torbu ili torbu za vježbanje.

7. savjet: recite djetetu ako ste vi ili vaš supružnik imali slične probleme. Na taj ćete im način pružiti nadu i pomoći im da shvate da i drugi prolaze kroz takva razdoblja i da su ona samo prolazna faza.

8. savjet: zadirkivanje vršnjaka sasijecite u korijenu. Djeca mogu biti vrlo neugodna prema drugoj djeci, posebno ako se radi o mokrenju u krevet. Stoga je važno objasniti (a ne ih grditi) da se svatko tjelesno razlikuje od ostalih: netko je kratkovidan, netko alergičan, netko ima madeže itd.  Podsjetite ih na sljedeće: "Ljudi se razvijaju različitom brzinom, a time nije moguće upravljati. No svi mogu upravljati svojom ljubaznošću i pomagati onima koji su ranjivi."

9. savjet: nemojte dopustiti da mokrenje u krevet postane glavno djetetovo obilježje. Vaše dijete može biti glumac, umjetnik, sportaš, istraživač, nastavnik ili nestašni vragolan, ali nikada ne smije biti "netko tko mokri u krevet".