Uzroci oslabjelog mokraćnog mjehura u djece

Mokrenje u krevet najčešći je oblik inkontinencije u djece, a mokrenje tijekom dana prisutno je u samo 2 do 4% djece u dobi od pet do sedam godina. U nastavku su navedeni najčešći uzorci oslabjelog mokraćnog mjehura u djece.

Razvojni uzroci

Mokraćni se mjehur prazni otvaranjem i stezanjem mišića kao odgovor na signale iz mozga da je pun. Ako se ta koordinacija živaca i mišića sporo razvija, mokraćni se mjehur može ponekad napuniti prije nego što to mozak shvati. Drugi je slučaj kada je mišić (zatvarač protoka) jednostavno preslab.

Djeca obično spavaju dulje od odraslih i dulje im treba da se potpuno razbude. To ponekad znači da ne osjete signale koji ih obavještavaju da trebaju isprazniti mjehur ili se iz nekog drugog razloga ne mogu probuditi na vrijeme. 

Noću tijelo stvara veću količinu antidiuretičkog hormona (ADH). On usporava stvaranje urina i smanjuje potrebu za uriniranjem. Ako iz bilo kojeg razloga ne vrši tu funkciju, mokraćni se mjehur može prepuniti.

Sva gore navedena stanja s vremenom obično prestaju. Tjeskoba se također često smatra uzrokom oslabjelog mokraćnog mjehura u djece, ali malo je znanstvenih dokaza koji to potvrđuju. No ako je vaše dijete tjeskobno, važno je otkriti uzrok i pažljivo ga riješiti.

Medicinski uzroci

Oslabjeli mokraćni mjehur u djece može biti nuspojava zdravstvenog poremećaja ili invalidnosti. U slučajevima cerebralne paralize, križnog rascjepa ili oštećenja živaca, mogućnost primanja ispravnih signala iz mozga radi pražnjenja mokraćnog mjehura može biti fizički narušena. Ponekad uzrok može biti i ponovljena urinarna infekcija ili čak blaža deformacija urinarnog sustava.

Ako skrbite o djetetu s teškom ozljedom ili invaliditetom, dodatne informacije potražite u odjeljku Skrb o bližnjima.

Nasljedna sklonost

Čini se da postoji nasljedna sklonost oslabjelom mokraćnom mjehuru koja se može protezati kroz nekoliko generacija. Općenito, vjerojatnost da će dijete mokriti u krevet ako je u jednog od roditelja bio prisutan taj poremećaj iznosi 40%, a raste na 70% ako su oba roditelja mokrila u krevet.


Mokrenje tijekom dana

Ako nije uzrokovano urinarnom infekcijom ili anatomskim razlozima, mokrenje tijekom dana može biti posljedica pretjerane aktivnosti mokraćnog mjehura ili neredovitog pražnjenja. 

Pretjerana aktivnost mokraćnog mjehura

To se odnosi na mišiće koji okružuju mokraćni kanal, a služe za sprječavanje ispuštanja urina. Oni se nehotice stežu te tjeraju urin van. To je često posljedica urinarne infekcije, a češće se pojavljuje u djevojčica.

Neredovito pražnjenje

Neka djeca izbjegavaju posjet zahodu jer ne vole školske sanitarije ili ne žele nešto propustiti te ignoriraju potrebu za mokrenjem. To može rezultirati prepunim mokraćnim mjehurom te slučajnim uriniranjem. Takva stanja mogu uzrokovati i infekcije.

Funkcionalna inkontinencija u djece

U tom slučaju vaše dijete fizički ne može doći do zahoda. Razlozi mogu biti poteškoće pri kretanju ili činjenica da dijete koristi invalidska kolica. U drugom se slučaju vjerojatno radi o fekalnoj i urinarnoj inkontinenciji. Ako vaše dijete može samostalno doći do zahoda, ali mu treba vremena, potrudite se da put do zahoda bude neometan te da na sebi ima odjeću koju može jednostavno skinuti. No najvažnije je koristiti donje rublje koje je ugodno i održava dijete suhim. To smanjuje rizik od čestih iritacija i kožnih infekcija od kojih pate osobe koje dulje vrijeme sjede ili leže.

Koliko biste vode trebali piti svaki dan?Rezultati