Što je preaktivan mokraćni mjehur?

Sindrom preaktivnog mokraćnog mjehura uobičajeni je naziv za mnoge poteškoće povezane s ovim zdravstvenim stanjem. Ne znači nužno da je riječ o inkontinenciji, već jednostavno da morate često mokriti.

Preaktivan mokraćni mjehur, ponekad se zove i iritabilan mokraćni mjehur, obično znači da morate često mokriti danju, a ponekad i noću. Imajte na umu da je potpuno normalno mokriti 4 – 8 puta dnevno. Preaktivan mokraćni mjehur češće se javlja kod starijih osoba i kod žena.

Što izaziva preaktivan mokraćni mjehur?

Razina problema koji se pojavljuju uslijed preaktivnog mokraćnog mjehura kreće se od neznatno povećane učestalosti potrebe do neprestane potrebe za mokrenjem. Uzroci se razlikuju i ponekad nisu potpuno jasni, no jedan od čimbenika može biti opstrukcija uretre.

Iritacija mjehura

Iritacija unutrašnjosti mokraćnog mjehura može izazvati osjećaj potrebe za mokrenjem. Jedan od uzroka je infekcija urinarnog trakta u kojoj bakterija iritira sluznicu unutar mjehura. Neki napici, poput kave i energetskih napitaka, sadrže tvari koji također mogu izazvati iritaciju. Drugi čimbenik može biti kamen u mjehuru. 
 
Postoje i drugi čimbenici koji izvana mogu izazvati iritaciju mjehura i tako stvoriti osjećaj potrebe za mokrenjem. Zatvor stolice kao i neka ginekološka stanja (npr. prolaps ili tumori jajnika) mogu iritirati mjehur izvana i stvoriti osjećaj potrebe za mokrenjem.

Stil života i drugi uzroci

Pijenje puno tekućine može dovesti do stvaranja velike količine urina (poliurija) koja stvara osjećaj potrebe i česta mokrenja jer se mjehur brzo napuni. Neke vrste hrane, npr. juhe, voće i povrće, sadrže veće količine tekućine i tako stvaraju veće količine urina.
 
Nekontrolirani dijabetes može biti još jedan od razloga stvaranja većih količina urina. Visoka razina šećera u krvi (hiperglikemija) može povećati osjećaj žeđi i stvaranje urina (poliurija).