8 malih energetskih savjeta za velik utjecaj

Želite biti održiviji kod kuće, ali niste sigurni gdje započeti? Navodimo 8 malih koraka koje možete poduzeti, a koji će imati značajan utjecaj na vaš ugljični otisak i vaše energetske troškove. Svaki korak je važan.  
Pogled iza ugla kuće s vedrim noćnim nebom i zvijezdama iznad

1. savjet

Upotrijebite LED žarulje umjesto običnih žarulja.

LED žarulje ne sadrže živu i imaju manji ekološki utjecaj od običnih žarulja. Zbog toga LED žarulje traju do 25 puta duže – time štedite energiju i smanjujete račun za struju. 
Crna perilica rublja s košarom za rublje pored nje.

2. savjet

Promijenite postavke pranja rublja.

Pričekajte dok se perilica rublja ne napuni i perite rublje na postavki hladnog pranja (čak i ako je na etiketi označeno toplo). Ne samo što ćete tako produžiti vrijeme i dobar izgled odjeće, također ćete uštedjeti većinu energije koju biste potrošili na grijanje vode. Pranjem 4 od 5 punjenja rublja u hladnoj vodi, možete smanjiti još više emisija CO2 godišnje. 
Oprana odjeća obješena na žici za sušenje

3. savjet

I preskočite upotrebu sušilice.

Ako možete, sušite odjeću na zraku umjesto u sušilici. Ne samo što ćete tako uštedjeti na energiji, nego je bolje i za tkaninu pa će vam odjeća trajati duže.  
Punjač koji leži isključen na kožnoj površini

4. savjet

Isključite punjače kada ih ne upotrebljavate.

Uključeni elektronički uređaji, čak i kada je sam uređaj isključen, mogu potrošiti čak 10 % energije u vašem domu. Svaki maleni korak se računa, zato isključite taj utikač. 
 Prikaz izbliza osobe koja drži šalicu s obje ruke i nosi velik pleteni pulover.

5. savjet

Prije nego što uključite grijanje, obucite pulover.

Svaki stupanj se računa. Jednostavno i istinito. Uštedite nešto energije tako da se toplo obučete umjesto da se oslanjate na termostat. 
Prozor crvene kuće.

6. savjet

Zabrtvite otvore koji propuštaju zrak.

Provjerite ima li propuha na vratima i prozorima. Ako zabrtvite otvore na pregibima i okvirima, uštedjet ćete na energiji i dom će biti topliji. 
Prikaz izbliza ruku koje tipkaju na prijenosnom računalu.

7. savjet

Upravljajte postavkama potrošnje električne energije.

Od prijenosnih računala do tableta i drugih uređaja, provjerite postavke za štednju električne energije. Može se činiti trivijalnim, ali ako ne trošite energiju nepotrebno, možete smanjiti potrošnju i produžiti trajanje baterije. Svaki je maleni korak važan. 
Dvije vjetrenjače na vrhu zelenog brežuljka, s oblacima i sunčevim svjetlom u daljini.

8. savjet

Prebacite se na obnovljivu električnu energiju.

Ako to još niste učinili, prebacivanje na obnovljivu električnu energiju najbolja je stvar koju možete učiniti za smanjivanje svog ugljičnog otiska. Obično za to treba samo tražiti smjernice od distributera električne energije ili malo pretražiti web-stranice kako biste usporedili različite dobavljače električne energije.