Njega i zdravlje kože

  Naša koža s godinama postaje osjetljiva. To znači da je koža starijih osoba sklonija kožnim oboljenjima te se potreba za ispravnom njegom kože povećava. Možemo vam pomoći u održavanju rutine njege koja promiče zdravu kožu.

  Osjetljiva, starija koža zaslužuje posebnu njegu

  Koža je vitalni organ koji nam služi kao zaštita od ozljeda i infekcija. Stoga je vrlo važno razumjeti nekoliko faktora rizika kako bi zadržali zdravu kožu.

  Dob

  Koža starijih pojedinca posebno je rizična jer koža stari:

  • Sporo se obnavlja i sklona je nabiranju i oštećenjima

  • Može biti podložna propadanju što uzrokuje nadraženost, svrbež, infekciju ili bol

  • Osjetljiva je na preveliku vlagu i produženi kontakt s urinom i fekalijama

  Sapun i voda

  Često čišćenje sapunom i vodom može također naštetiti integritetu kože, smanjujući njezinu sposobnost sprečavanja infekcije. Sapuni sadrže sastojke za čišćenje koji se nazivaju surfaktanti i mogu uzrokovati iritaciju ako ostanu na koži, čak i nakon ispiranja.

  TENA njega za kožu i zdravlje

  Inkontinencija

  Koža pojedinaca koji imaju inkontinenciju osjetljiva je na razne probleme, uključujući inkontinencijski dermatitis i dekubitus.

  • Pojava inkontinencijskog dermatitisa procijenjena je u 7 % do 11 % pacijenata s inkontinencijom u domovima za starije i nemoćne osobe [1]

  • Urinarna inkontinencija povećava pojavnost dekubitusa više od 5 puta [2,3]

  • Fekalna inkontinencija povećava pojavnost dekubitusa više od 20 puta [1,2]

  • Nadalje, pucanje kože zbog inkontinencije može imati znatan utjecaj na fizičku i psihičku dobrobit pojedinca. [5]

  Sprječavanje je ključ

  S njegom i upravljanjem mnogi se od tih problema mogu spriječiti ili smanjiti. Primjerice, pojava dekubitusa, koji su vrlo skupi za rješavanje, može se smanjiti za čak 50 % ako se slijede ispravne rutine. [6-8]

  Dobra rutina higijene, posebno oblikovana za osjetljivu stariju kožu, može pomoći u sprečavanju nadraživanja kože i infekcije. Kada se obavlja nakon svake epizode inkontinencije, optimalna rutina sprječava pojavljivanje inkontinencijskog dermatitisa; ona mora uključivati nježno čišćenje, primjenu hidratantnog sredstva i upotrebu zaštitnog sloja krema samo ako je potrebno. [5]

  Osim kliničkih prednosti, dobra rutina higijene može pomoći pacijentima da se osjećaju udobno, osvježeno i zdravo, ali i poduprijeti njihovo samopoštovanje, neovisnost i cjelokupnu kvalitetu života.

  Reference:

  1Bliss DZ et al. (2006). Učestalost i povezanost perinealnog dermatitisa kod pacijenata u domovima za starije i nemoćne osobe. Nurs Rev, 55, 243-251.
  2Odsjek za zdravstvo (DOH) (2000.). London. 
  3Le Lièvre S. (2001). Br J Community Nurse, 6(4), 180-185.
  4Ripley K. (2007). Njega za kožu s urinarnom ili fekalnom inkontinencijom. Primarna zdravstvena zaštita, 17(4), 29-34.
  5Bardsley A. (2013). Sprečavanje i upravljanje inkontinencijskim dermatitisom. Nursing Standard, 27(44), 41-46.
  6Gunningberg L, (2004). Rizik, učestalost i sprečavanje dekubitusa u tri švedske zdravstvene ustanove, Journal of Wound Care, 13(7), 286-290. 
  7Cole L, (2014). Trogodišnja višefazna studija o učestalosti/pojavnosti dekubitusa u regionalnoj referalnoj bolnici, Ostomy Wound Management, 60(5), 16-26.
  8Lyder CH et al.
  (2002.). Sveobuhvatan program za sprečavanje dekubitusa u dugoročnoj njezi:
  istraživanje troškova i ishoda. Ostomy Wound Management, 48, 52-62.