Inkontinencija – osjetljiva tema za razgovor

  Inkontinencija može biti osjetljiva tema za sve nas, ne samo za osobe koje je imaju. Uklonimo zajedno stigmu neugode i učinimo da se osjećaju opuštenije i spremno za prihvaćanje tretmana.

  Kako pristupiti škakljivoj temi

  Inkontinencija zna biti teška tema za sve nas, a ne samo za pacijente. Evo nekih savjeta za razgovor o njoj.

  Razgovor o inkontinenciji nije neugodan samo pacijentima, već počesto i zdravstvenim djelatnicima. Zbog povezivanja sa stidom i krivnjom mnogi pacijenti znaju nijekati taj poremećaj čak i kada je on očit. A i vama bi se moglo činiti, da je riječ o preteškoj temi za izravan razgovor.

   

  No, pacijentima možete uvelike pomoći ako skinete stigmu srama, nakon čega bi se trebali osjećati manje neugodno i biti spremni prihvatiti liječenje svojeg poremećaja. Evo nekih smjernica.

  Uobičajeni zdravstveni problem

  Tretirajte inkontinenciju onako kako biste to činili i s bilo kojom drugom temom o zdravlju pojedinca. Problemi kontrole mjehura česti su i tretman je često raspoloživ.

  Redovito razgovarajte o toj temi

  Inkontinencija se može pojaviti kod osoba svih dobi, ne samo kod starijih. Problemi s prostatom, trudnoća i menopauza mogu također uzrokovati probleme sa slabošću mjehura.

  Često se može tretirati

  Inkontinencijska stanja često se mogu tretirati, no mnoge osobe vjeruju da je to prirodni znak starenja ili da se jednostavno ne može izliječiti. Ako im kažete da se većina inkontinencijskih slučajeva može značajno poboljšati, daleko im je lakše suočiti se sa svojim stanjem i početi razgovarati o tretmanu.

  Rane intervencije

  Pokrenite razgovor i započnite tretman što je ranije moguće. Naravno da to pomaže pojedincu da izbjegne daljnji emocionalni i fizički pritisak zbog svog stanja, ali isto tako može spriječiti čak i teže socijalne posljedice. Inkontinencija je prečest razlog prijave u dom za starije i nemoćne osobe – drastičan korak za pojedinca, njegovu obitelj i društvo u cjelini. S ranim liječenjem i učinkovitim upravljanjem možete pomoći onima koji žive s inkontinencijom da ostanu u svojim domovima duže.

  Budite proaktivni

  Recite onima u zoni rizika, ako što su muškarci problemima s prostatom, mladim majkama i ženama u menopauzi da se inkontinencija može dogoditi. Isto tako pojedinci s poteškoćama kretanja mogu imati problema s inkontinencijom koji se često mogu riješiti lakšim pristupom toaletu. U svim slučajevima pripremom onih koji su rizični za inkontinenciju pomoći ćete im da se suoče s eventualnim problemom i olakšati im traženje tretmana.