Česta pitanja

Imate li općenito pitanje o curenju urina? Pogledajte neka najčešća pitanja.

Je li moje stanje trajno?
Ne nužno. Ovisno o tome koju vrstu curenja urina imate, simptomi se mogu smanjiti i možete nastaviti živjeti život bez brige o curenju urina. Da biste saznali kakav tretman vam je potreban, savjetujte se sa svojim liječnikom.
Moram li zauvijek prestati piti kavu?
Ne, ali bi bilo dobro da smanjite količinu kave koju pijete. Kofein i alkohol dva su najčešća krivca kada se radi o povećanju količine urina koju proizvodi tijelo.
Kada se mogu vidjeti rezultati vježbanja dna zdjelice?
To ovisi o vašem trenutačnom stanju, ali je uvijek dobro imati na umu da treba proći neko vrijeme prije nego što se vide rezultati vježbi za dno zdjelice. Zapamtite da vježbe služe dugoročnom poboljšanju, a ne rješenju preko noći, stoga im dajte vremena i imajte na umu da može proći nekoliko tjedana dok ne primijetite neku promjenu. Postoje fizioterapeuti koji su specijalizirani za vježbe dna zdjelice pa se slobodno možete savjetovati s njima i saznati više.
Kako ću znati koji TENA proizvod trebam upotrebljavati?
Ako niste sigurni koji proizvod prvo probati, preporučujemo paket s TENA Men besplatnim uzorkom. Radi se o paketu s besplatnim TENA uzorcima pa možete isprobati proizvod kod kuće prije nego što obavite kupnju. Također je dobro potražiti savjet liječnika jer bi on mogao imati neke prijedloge o vrsti proizvoda koji bi za vas bio najbolji.
Zašto se nekim muškarcima događa curenje urina?
Curenje urina može se događati zbog različitih razloga i važno je zapamtiti da se kod muškaraca pojavljuje vrlo često. Zapravo, otprilike 1 od 4 muškarca preko 40* ima neki oblik curenja urina. Uzroci se razlikuju od muškarca do muškarca, no neki od najčešćih uzroka curenja urina su oslabljeni , dob, pretilost ili povećana . U nekim slučajevima može se raditi o nasljednoj osobini. Da biste shvatili koji je uzrok u vašem slučaju, važno je savjetovati se s liječnikom.
*Na osnovi ankete koju je provela tvrtka SCA 2012. s muškarcima iznad 40 u SAD-u, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Italiji, Rusiji i Meksiku. Prikupljeni podaci nisu objavljeni.
Je li inkontinencija znak raka prostate?
Uobičajena je zabluda misliti da kapanja i neznatna istjecanja mogu biti znak raka prostate. Iako nema puno ranih znakova upozorenja, obiteljska anamneza i prehrana mogu biti rizični čimbenici. Ako ste zabrinuti u vezi s rizicima ili simptomima koje imate, razgovarajte sa svojim liječnikom.
Imam povećanu prostatu, trebam li biti zabrinut?
Rast prostate normalan je te kod nekih muškaraca ona naraste malo, a kod nekih dosta. U nekim slučajevima povećana ili benigna hiperplazija prostate (BHP) može uzrokovati bol i Simptome donjeg urinarnog trakta kao što su, između ostalih, neujednačen mlaz, slab mlaz ili nemogućnost pražnjenja. To je zato što povećana prostata provodi pritisak na mjehur. Postoje dobri tretmani pa ako ste zabrinuti, razgovarajte sa svojim liječnikom.