Vrste i uzroci

Do curenja urina i inkontinencije može doći zbog brojnih razloga. Ako znate s kojom vrstom curenja urina imate problema i koji je uzrok, to vam može pomoći da otkrijete koji vam tretman odgovara.

Niste sami

Curenje urina događa se jednom od 4 muškarca* što znači da je vrlo rašireno. Naravno, urinarno curenje razlikuje se od muškarca do muškarca, no bez obzira na to radi li se o samo nekoliko kapi tu i tamo ili o većim curenjima, možete biti bez brige jer postoji pomoć i načini uz koje curenje urina možete kontrolirati..

* Na osnovi ankete koju je provela tvrtka SCA 2012. s muškarcima iznad 40 u SAD-u, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Italiji, Rusiji i Meksiku. Prikupljeni podaci nisu objavljeni.

Svjedočanstvo

Jednostavno je bio dobar osjećaj znati da nisam sam.

Ivan

53

Što uzrokuje curenje urina?

Kako bi urinarni sustav obavio svoj posao, mozak, mišići i živci moraju zajednički raditi da bi zadržali urin u mjehuru i spriječili njegovo puštanje sve dok niste spremni. Međutim, postoje mnogi čimbenici koji se mogu umiješati u taj proces.

Uobičajeni su uzroci curenja urina sljedeći:

  • Lijekovi, primjerice, diuretici mogu povećati rizik od curenja urina.
  • Infekcije urinarnog trakta.
  • Privremeno oslabljeni mišići zbog operacije prostate.
  • Promjene veličine prostate, primjerice, povećana može ometati prolaz urina.
  • Prekomjerna težina stvara dodatni pritisak na abdominalne i zdjelične mišiće zbog čega je teže izbjeći curenje urina.
  • Dijabetes ili neurodegenerativne bolesti (primjerice Alzheimerova bolest).

Kao što vidite, uzrok curenja urina može ovisiti o mnogim čimbenicima. Stoga je važno dobro procijeniti vašu situaciju kako biste dobili odgovarajući tretman. To znači da je važno dobiti ispravnu dijagnozu liječnika.

Uobičajene vrste

Urgentna inkontinencija

Urgentna također je poznata kao „preaktivan mokraćni mjehur" i radi se o najčešćoj vrsti curenja urina. odnosi se na iznenadnu potrebu mokrenja i nemogućnost zadržavanja do toaleta. Možete imati potrebu mokriti više od 4 do 8 puta na dan, kao i nekoliko puta noću. To je često povezano s povećanom prostatom ili razdobljem nakon operacije prostate.

Stresna inkontinencija

Ako do curenja urina dolazi kada kašljete, kišete, smijete se ili podižete teške predmete, vjerojatno se radi o stresnoj inkontinenciji. To je stanje koje je najčešće kod muškaraca koji su nedavno imali operaciju prostate.

Naknadno kapanje

Radi se o nekoliko kapi urina koje iscure nakon što ste bili na toaletu, iako ste „pričekali i otresli”. Postoje dvije vrste naknadnog kapanja, i terminalno kapanje. događa se jer se mjehur nije u potpunosti ispraznio dok ste mokrili. Umjesto toga, urin se skuplja u cijevi koja dolazi iz mjehura. Obično je uzrok naknadnog kapanja povećana ili oslabljeni .

Preljevna inkontinencija

Ako imate neprekidan ili intermitentan tok urina, moguće je da imate preljevnu inkontinenciju. Obično je uzrokuje nešto što sprječava tok urina zbog čega u mjehuru dolazi do preljeva i curenja.