Prostata i istjecanje urina kod muškaraca

Iako prostata i inkontinencija nisu baš privlačna tema u neobaveznim razgovorima, važno je znati kako jedno utječe na drugo. Kako bismo razjasnili problem, razgovarali smo s Ralphom Peekerom, profesorom i glavnim liječnikom na Odjelu za urologiju sveučilišne bolnice Sahlgrenska u Gothenburgu.

Prostata i istjecanje urina kod muškaraca

Između 18 i 20 godina, prostata je teška približno 20 grama ili veličine oraha. Može narasti do 500 grama.

Vaša prostata je veličine oraha

Krenimo od početka. Koliko znate o prostati kao žlijezdi? Nalazi se između mjehura i penisa, glavna joj je funkcija proizvodnja tekućine koja se miješa sa spermom kako bi se stvorilo sjeme. Kada ste u dvadesetima, je otprilike velika kao orah ili teška približno 18 – 20 g.

Kao i nokti, prostata nikada ne prestaje rasti

Dobro je znati da je rast prostate normalan. „Kod nekih muškaraca naraste neznatno. Kod drugih malo više, a kod nekih znatno više – može narasti do težine od pola kilograma", kaže Peeker. Često rast prostate prođe neprimijećeno. No, za neke muškarce povećana prostata ili benigna prostatska hiperplazija (BPH) može uzrokovati bol i niz simptoma koji uključuju poteškoće pri pohrani urina, oklijevanje pri mokrenju, polagani protok, nemogućnost pražnjenja ili preostali urin što može dovesti do infekcije. To je poznato pod imenom simptomi donjeg urinarnog trakta (LUTS) i prilično je često te se događa kod 25 % muškaraca u dobi od 40 godina i više. Uz dobre tretmane koji su na raspolaganju to ne mora utjecati na kvalitetu vašeg života.

Povećana prostata ne znači rak

Prema Peekeru radi se o „vrlo čestom pogrešnom tumačenju” da je LUTS simptom raka prostate. Iako nema puno ranih znakova upozorenja na rak prostate, obiteljska anamneza i prehrana mogu biti rizični čimbenici. Prvi je korak provjera putem jednostavnog nalaza krvi poznatog kao PSA test.
 
Zanimljivo je da rak prostate u mnogim slučajevima polako raste. Zato aktivan nadzor često ima prednost u odnosu na operaciju pri kojoj, između ostalog, nuspojava može biti . Stresna inkontinencija, koja češće zahvaća žene, može biti privremena ili trajna, nuspojava operacija zdjelice kao što je prostatektomija. Ova operacija uključuje uklanjanje cijele prostate, što može poremetiti funkciju sfinktera i rezultirati istjecanjem urina. Postoje lijekovi i zahvati koji to mogu olakšati pa čak i izliječiti. U blažim slučajevima, vježbe dna zdjelice, koje pomažu u jačanju zdjeličnih mišića, mogu pomoći u poboljšanju kontrole mjehura i smanjiti istjecanje urina. Bez obzira na to, ako ste zabrinuti u vezi sa simptomima, testiranjem ili rizicima u vezi s rakom prostate, najbolje je porazgovarati sa svojim liječnikom kako biste bili dobro informirani. 

„Prostata često nije organ koji je za sve kriv”

Iako povećana može uzrokovati neke probleme s uriniranjem, Peeker kaže da treba uzeti u obzir ne samo područje zdjelice, već i mozak kada se radi o glavnom uzroku inkontinencije kod muškaraca. 
 
Vaš središnji živčani sustav odgovoran je za upravljanje „refleksima mokrenja” ili sposobnošću zadržavanja urina. Ti važni spojevi u mozgu mogu biti poremećeni kada doživite traumu, kao što je ozljeda mozga ili moždani udar koji mogu uzrokovati nekontrolirano kapanje koje se nekim muškarcima događa. To je poznato kao urgentna i najčešći je oblik inkontinencije kod muškaraca.  
No, oštećenje ne mora čak ni biti tako ozbiljno kao što je moždani udar. „To može biti minimalno oštećenje u protoku krvi i kisika do mozga na osnovi opće ateroskleroze”, kaže Peeker.  
 
Ateroskleroza je stvrdnjavanje i sužavanje arterija uzrokovano pušenjem ili lošom prehranom i neaktivnim životnim stilom. No, iako loša prehrana nije klinički dokazana kao uzrok inkontinencije, zdrava prehrana i aktivni životni stil mogu imati samo pozitivan utjecaj. „Sve postaje bolje kada dolazi do oksigenacije tkiva u tijelu”, dodaje Peeker.
 
Peekerov je savjet; „Da imam bilo kakav simptom, potražio bih pomoć.” Stoga, ako imate pitanja u vezi s prostatom i urinarnom inkontinencijom, razgovarajte s liječnikom.

Kod nekih muškaraca prostata može narasti do težine od pola kilograma.

Ralph Peeker

Profesor i glavni liječnik

Jeste li znali?

Jedan od četiri muškarca između 40 godina i više doživi simptome oboljenja donjeg urinarnog trakta.

1 od 4 muškarca

Povezani članci

O muškoj inkontinenciji

Jedan od svaka četiri muškarca preko 40 godina* imaju problem s curenjem urina, koje je poznato i kao inkontinencija. Najbolji je način za pronalaženje rješenje saznati više o tome kako inkontinencija funkcionira.

Vježbe dna zdjelice

Kontrola mjehura može se poboljšati uz pomoć odgovarajućih vježbi. Vježbe dna zdjelice, poznate i kao Kegelove vježbe mogu pospješiti sprečavanje, smanjenje ili upravljanje problemima s curenjem urina.