RJEČNIK

Pojmovi i terminologija za inkontinenciju.

Inkontinencija

Inkontinencija se definira kao nenamjeran gubitak urina.

Kapanje nakon mokrenja

Kapanje nakon mokrenja događa se kada se mjehur ne isprazni u potpunosti i nastavlja curiti nakon mokrenja. To se obično događa kod povećane prostate ili oslabljenih mišića dna zdjelice.

Mišići dna zdjelice

Mišići dna zdjelice (ili zdjelični mišići) skupina su mišića unutar zdjelice koji oblikuju pregradu između nogu. Nalaze se između pubične kosti (na prednjoj strani) i dna kralježnice (na leđima). Slabljenje tih mišića može dovesti do problema kao što je urinarna inkontinencija te do, ako je zahvaćen mišić analnog otvora, fekalne inkontinencije.

Mokrenje

Čin uriniranja (rješavanje ili puštanje urina).

Naknadno kapanje

Radi se o nekoliko kapi urina koje iscure nakon što ste bili na toaletu, iako ste „pričekali i otresli”. Postoje dvije vrste naknadnog kapanja, kapanje nakon mokrenja i terminalno kapanje. Naknadno kapanje događa se jer se mjehur nije u potpunosti ispraznio dok ste mokrili. Umjesto toga, urin se skuplja u cijevi koja dolazi iz mjehura.

Preaktivan mjehur

Preaktivan mjehur je simptomatično stanje koje karakterizira urinarna urgentnost, s urgentnom urinarnom inkontinencijom ili bez nje, obično s povećanom dnevnom učestalošću i nokturijom.

Preljevna inkontinencija

Ako imate neprekidan ili intermitentan tok urina, moguće je da imate preljevnu inkontinenciju. Obično ga uzrokuje nešto što sprječava tok urina zbog čega u mjehuru dolazi do preljeva i curenja.

Prostata

Žlijezda kod muškaraca koja se nalazi na podno mjehura. Prostata proizvodi tekućinu prilikom ejakulacije. Često kod starijih muškaraca žlijezda postaje veća i može ometati mokraćovod. Simptom je slab mlaz urina, također poznat kao problem pražnjenja mjehura ili nepotpunog pražnjenja mjehura.

Slabost mjehura

Slabost mjehura pojam je koji se obično upotrebljava kao sinonim za inkontinenciju, a odnosi se na nenamjeran gubitak urina. Iako se često upotrebljava, pojam slabost mjehura nije medicinski točan jer uzrok curenja nije povezan sa slabim mjehurom, već s takozvanim Simptomima donjeg urinarnog trakta (LUTS).

Tretmani za inkontinenciju

Postoje mnoge vrste preporučenih tretmana za urinarnu inkontinenciju. Jedan od tretmana su promjene životnog stila, primjerice, vježbanje mjehura ili mišića dna zdjelice koje jača mišiće dna zdjelice. Promjena rasporeda unosa tekućine i pražnjenja ili gubitak težine također mogu pomoći. Ostale vrste tretmana uključuju lijekove, pomagala za inkontinenciju ili operaciju. Operacija se preporučuje samo nakon temeljitog pregleda i nakon što se manje invazivni tretmani pokažu neuspješnima. Uvijek se preporučuje dobivanje odgovarajuće procjene kako bi se saznao točan uzrok urinarne inkontinencije. Osoba koja razmišlja o operaciji treba biti svjesna mogućih rizika kao i očekivanih prednosti postupka, kao i za sve druge operacije. Pomagala za inkontinenciju u obliku upijajućih proizvoda trebaju se upotrebljavati uz ostale tretmane kao što je mijenjanje životnog stila ili lijekovi. Pomagala za inkontinenciju trebaju se također upotrebljavati ako se drugi tretmani pokažu neuspješnima.

Urgentna inkontinencija

Urgentna inkontinencija najčešći je uzrok curenja urina kod muškaraca. Urgentna inkontinencija odnosi se na iznenadnu potrebu mokrenja i nemogućnost zadržavanja do toaleta. Možete imati potrebu mokriti više od 4 do 8 puta na dan, kao i nekoliko puta noću. To je često povezano s povećanom prostatom ili razdobljem nakon operacije prostate.

Urinarna stresna inkontinencija

Stresna inkontinencija odnosi se na pritužbe o nenamjernom gubitku urina tijekom napora ili fizičkog naprezanja ili kod kihanja ili kašljanja. Sfinkter ili mišići dna zdjelice i ligamenti koji podržavaju mjehur preslabi su da bi zadržavali urin.