Marija, 59 godina, o životu s inkontinencijom

„Kao da menopauza nije bila dovoljno strašna”

Marijina priča

„Nositi se s menopauzom bilo je dovoljno teško, ali kad sam otkrila da se povremeno nekontrolirano i iznenada pomokrim, to se pretvorilo u noćnu moru. 
 
Pokušala sam piti manje tekućine, ali to me dovelo do dehidracije i glavobolja. Zatim sam ukinula sva putovanja duža od deset minuta, što me potpuno izoliralo od svijeta. 
 
Imala sam dvadesetak godina, nakon rođenja prvog djeteta shvatila sam da se ponekad pomokrim prilikom kihanja. Napravila sam uložak od toalet papira i pokušala sam ne razmišljati o tome – dok se nije ponovno dogodilo. 
 
Čula sam da nakon poroda može doći do „slabljenja mjehura”. Mišići se istegnu i oslabe, ali mogu vježbom povratiti punu snagu. Povremeno sam počela s vježbanjem u toaletu, mokrim i zaustavljam i tako vježbam stiskanje. Nekoliko mjeseci nosila sam obični higijenski uložak, mijenjala ga četiri puta dnevno. To je bilo skupo, ali vratila sam kontrolu.
 
30 godina kasnije, u menopauzi, moj se problem vratio. Ovaj put kućna rješenja nisu pomagala, čak ni higijenski ulošci nisu bili dovoljni.
 
Pokušala sam smanjiti unos tekućine, ali dehidrirala sam, a glavobolje su se vratile. Zatim sam, u strahu od takvih nezgoda, prestala posjećivati prijatelje ili izlaziti na večere, što me potpuno izoliralo. Nosila sam uvijek rezervno donje rublje, maramice, higijenske uloške, osvježivač zraka, osvježivač tkanine i dezodorans. Uvijek sam nosila tamnu, široku odjeću. Osjećala sam se i izgledala kao da odlazim na kampiranje.
 
Nakon 35 godina braka počela sam spavati u odvojenom krevetu! Na kraju sam se obratila svojoj liječnici. 
 
Objasnila mi je da menopauza može oslabiti mjehur i da postoje posebni ulošci namijenjeni upijanju urina koji ne cure i neutraliziraju mirise. Prvi put kad sam ih kupila, bila sam skeptična jer veliki ulošci nisu do sada funkcionirali, a ovi su bili još manji. Ali, ti su ulošci zaista djelovali i osjećala sam se sigurnije.
 
Naravno, radije uopće ne bih imala slabi mjehur, ali sad barem znam da su mi jedini problem navale vrućine, a problem neugodnog istjecanja urina sam riješila.