Učestalo mokrenje u trudnoći: uzroci i savjeti

Sada kad očekujete dijete, imate li osjećaj da previše vremena provodite u kupaonici?  Premda je učestalo neugodan simptom u kojem nitko ne uživa, kod trudnica je to dosta normalna pojava, a i u većini slučajeva ne predstavlja razlog za brigu. Čitajte dalje kako biste razumjeli što uzrokuje učestalo mokrenje u trudnoći, savjete kako se nositi s time i može li ono biti znak infekcije urinarnog trakta.

Kada započinje i što očekivati tijekom trudnoće?

Prvo tromjesečje
Iako se simptomi mogu razlikovati od osobe do osobe, učestalo je među češćim ranim simptomima u trudnoći koji počinju otprilike u četvrtom tjednu u prvom tromjesečju. 
 
Drugo tromjesečje
Dok beba raste, a trudnoća napreduje, pada razina hormona hCG i zbog toga potreba za mokrenjem možda popusti. 
 
Treće tromjesečje
Potreba se zna vratiti u kasnoj trudnoći, kada beba koja raste vrši još veći pritisak na vaš mjehur. Zbog toga noćni posjeti zahodu mogu postati učestaliji.
 
Sve u svemu, učestalost mokrenja razlikuje se kod svih žena. Nekima mokrenje stvara neugodnosti u cijeloj trudnoći, dok neke jedva to primjećuju. Općenito će trajati u devetom mjesecu trudnoće, sve do poroda, prije nego što se vrati na uobičajene razine. 

Što uzrokuje učestalo mokrenje u trudnoći?

Nakon začeća oplođena jajna stanica s posteljicom koja se razvija počinje proizvoditi povećanu količinu hormona hCG. Taj hormon trudnoće povećava protok krvi u području zdjelice i bubrezima, koji u trudnoći postaju učinkovitiji. No, simptomi poput mučnine i učestale potrebe za mokrenjem negativne su posljedice toga. 
 
Veća količina hormona trudnoće također služi opuštanju mišića i ligamenata u dnu zdjelice, što tijelu pomaže u pripremi za bebu u rastu i porod, ali također može uzrokovati istjecanje i inkontinenciju.
 
Štoviše, kako vaše dijete raste, sve veći je pritisak na vaš mjehur u kojem imate manje mjesta za urin. Pri kraju trećeg tromjesečja to postaje sve izraženije jer se djetetova glava počinje pomicati prema zdjelici i vršiti sve veći pritisak na vaš mjehur.
 
Normalno je i da se tekućina skuplja u nogama, stopalima i zglobovima, naročito u trećem tromjesečju. Višak tekućine akumulira se tijekom dana u najnižim dijelovima tijela, posebice ako je vruće ili ste duže vrijeme bili na nogama. Zato, kada odete u krevet navečer i stopala su vam povišena, tekućina koja se nakupila tijekom dana vraća se u krvotok i odlazi u bubrege u kojima se filtrira kao urin, time uzrokujući vaše noćne posjete zahodu.

Savjeti za nošenje s učestalim mokrenjem u trudnoći

Postoje stvari koje biste mogli učiniti kako biste olakšali učestalo i naticanja, a time i potrebu za višestrukim odlascima u zahod noću.
 
Potpuno ispraznite mjehur tijekom mokrenja
Kada ste u zahodu, nagnite se naprijed s dobrom potporom za stopala. Taj vam položaj može pomoći u pražnjenju mjehura do kraja. 
 
Izbjegavajte kofein
Pića s kofeinom poput kave ili crnog čaja mogu nadražiti vaš mjehur i time dovesti do veće potrebe za mokrenjem.
 
Nemojte piti previše prije odlaska u krevet...
Ako trebate često ustajati tijekom noći zbog mokrenja, pokušajte ograničiti unos tekućina prije odlaska u krevet.
 
...ali se pobrinite da unosite dovoljnu količinu tekućine
Nemojte općenito manje piti zato što mislite da time nećete morati odlaziti u zahod. Vašem je tijelu u trudnoći svejedno potrebna stalna opskrba tekućinama.

Podignite noge prije odlaska u krevet
Pokušajte pronaći vremena da noge držite u podignutom položaju prije odlaska u krevet. To vam može pomoći da nakupljenu tekućinu u natečenim zglobovima i stopalima stimulirate i potaknete dalje u krvotok, tako da se možete pomokriti prije nego što odlučite ići u krpe.
 
Pazite da vam stopala i zglobovi ne natiču tijekom dana
Izbjegavajte stajanje na duže vrijeme koliko god možete. Pokušajte nositi kompresijske čarape, držati stopala u povišenom položaju koliko možete i redovito odlaziti u šetnje i raditi vježbe stopala.
 
Upotrebljavajte proizvode za inkontinenciju
Ako u trudnoći počnete imati problema s curenjem, proizvodi za inkontinenciju TENA pomažu vam tijekom dana i noći da ostanete suhi i sigurni. 

Može li učestalo mokrenje biti znak određenog problema?

Iako je učestalo normalno u trudnoći, ono predstavlja problem obično samo ako je povezano s drugim simptomima koji bi mogli ukazivati na infekciju urinarnog trakta (IUT). To može uključivati:
 
• osjećaj boli ili pečenja pri mokrenju
• intenzivan osjećaj da morate mokriti čak i nakon mokrenja
• vaš urin ima neugodan miris, mutan je ili ima tragove krvi 
• stalna bol u donjem dijelu abdomena
• bol u donjem dijelu leđa
• općenito se osjećate loše
• curenje urina
 
Nije zabavno imati IUT u trudnoći, ali je srećom infekciju lako izliječiti. Ako se na vrijeme otkrije i liječi, neće naštetiti vašoj trudnoći. Stoga svakako posjetite svoga liječnika ako imate bilo koji navedeni simptom.

Zaključak

Učestalo je čest simptom u trudnoći koji zna biti naporan, ali obično ne predstavlja razlog za brigu. Potreba za mokrenjem može se razlikovati među tromjesečjima, ali nakon poroda potreba bi se trebala lagano smiriti. Tada ćete morati brinuti samo o mokrenju svojeg djeteta.

Povezani članci