Infekcija urinarnog trakta u trudnoći

Dobiti infekciju urinarnog trakta u trudnoći (IUT) zasigurno nije zabavno, ali dobra je vijest da se brzo liječi. Zbog povećanog rizika od komplikacija liječenje IUT-a u trudnih žena razlikuje se od opće populacije i ključno je da se rano otkrije.
 
U mnogim zemljama, ako ste ranije imali IUT ili bilo koju drugu bolest koja povećava rizik od IUT-a, pretrage bakterija u urinarnom traktu rutinski su dio prenatalne skrbi. Ako ste trudni i sumnjate da imate IUT, ali niste sa svojim liječnikom razgovarali o tome, trebate što prije to učiniti.

Što se događa ako se IUT ne liječi?

Najučestalija vrsta IUT-a zahvaća donji dio urinarnog trakta, u mokraćnoj cijevi i mjehuru. Ako se ne liječi, infekcija se može raširiti prema mokraćovodu i do bubrega u gornjem dijelu urinarnog trakta. Simptomi gornjeg IUT-a značajno su gori i mogu uključivati bol u leđima, mučninu i vrućicu. Trudnoća povećava i rizik od infekcije bubrega.

Hoće li IUT utjecati na moje dijete ili trudnoću?

Ako se pravovremeno otkrije i učinkovito liječi, IUT neće naštetiti vašem djetetu. Međutim, u slučaju da se ne liječi, IUT se može značajno pogoršati i raširiti u gornji dio urinarnog trakta. Ako do toga dođe, to bi moglo štetno djelovati na vas ili vaše dijete budući da su infekcije gornjeg urinarnog trakta povezane s povećanim krvnim tlakom, preuranjenim porođajem i niskom težinom pri porodu. Stoga, u slučaju sumnje na IUT, svakako se obratite svom liječniku. Oni će znati što treba učiniti.

Hoće li IUT utjecati na moju trudnoću?

IUT u trudnoći može izazvati porod ranije od očekivanog. IUT također predstavlja rizik od povišenog krvnog tlaka i preuranjenog pucanja vodenjaka. No, ako se pravovremeno otkrije, ovaj je problem jednostavno izliječiti.

Kako znam da imam IUT?

Učestali odlasci u zahod naravno da su normalan dio trudnoće, stoga može biti teško otkriti IUT. U nastavku navodimo neke simptome koji mogu upućivati na infekciju.
 
• Trudovi i/ili bolovi u trbuhu
• Bol u donjem dijelu leđa
malih količina urina
• Bol pri mokrenju
• Tragovi krvi u urinu
• Urin izraženog mirisa, tamna boja urina ili mutan urin
• Osjećaj hladnoće koji uobičajeno nije popraćen vrućicom
• Iznenadna urinarna

Je li IUT uvijek popraćena simptomima?

Nije. Infekcija urinarnog trakta može biti prisutna i zahtijevati liječenje čak i ako ne primjećujete ili nemate nikakvih simptoma. Za sigurnost je potrebno posjetiti svog liječnika i obaviti pretragu urina. sure.

Kako se otkriva IUT?

Analiza urina standardna je metoda za otkrivanje IUT-a. Ovu pretragu treba obaviti medicinsko osoblje uključeno u prenatalnu skrb trudnica kako bi se obavila provjera jesu li prisutne bakterije.

Je li moguće druge bolesti zamijeniti s IUT-om?

Asimptomatska bakteriurija (ABU) odnosi se na bakterije u urinarnom traktu koji ne proizvode nikakve simptome osim mutnog urina ili izraženog mirisa. Ovaj zdravstveni problem obično je bezopasan i ne zahtijeva liječenje antibioticima. No, to ne vrijedi i za trudnoće.
 
Trudnice s ABU-om imaju veći rizik od razvoja infekcije gornjeg urinarnog trakta koja pokazuje simptome, te nije zdrava za fetus. Antibiotici značajno smanjuju ovaj rizik i zbog toga bi ih vaš liječnik mogao preporučiti u slučaju otkrivanja ABU-a.
 
Tamni i mutni urin, kao urin neobičnog mirisa, može uzrokovati dehidriranost. Svakako se pobrinite da unosite dovoljno tekućine u tijelo.

Kako znam da je IUT prošla?

Nakon što odradite terapiju antibioticima, liječnici često upućuju na dodatnu pretragu urina. Time se provjerava jesu li bakterije još uvijek prisutne.

Mogu li stupati u seksualne odnose ako imam IUT?

Mogu li stupati u seksualne odnose ako imam IUT?

Što mogu učiniti da spriječim IUT?

Postoji više mjera kojima možete smanjiti vjerojatnost infekcije. Sljedeće stvari mogu biti od pomoći:
 
• Pijte dovoljno tekućine
• Tuširajte se umjesto da radite kupke
• Idite u zahod odmah nakon seksualnog odnosa
• Idite u zahod kada osjetite potrebu, ne čekajte
• Pokušajte potpuno isprazniti mjehur
• Uvijek se brišite od naprijed prema natrag
• Držite računa o čistoći svog genitalnog područja
• Koristite se pravilnim proizvodima za čišćenje, izbjegavajte grube sapune
• Koristite se zaštitnom kremom kako biste umirili osjetljivu genitalnu kožu

Što trebam učiniti ako sumnjam na IUT?

Prvo se morate obratiti svome liječniku.