Noćno mokrenje ili nocturia

Potreba za mokrenjem tijekom noći je nešto s čim se svi možemo poistovjetiti, posebno kada dođemo u zrelije godine, tijekom trudnoće ili ako imamo običaj piti tekućinu prije spavanja. Ponekad, urgentna može dovesti i do istjecanja urina tijekom noći.

Postoje mnogi razlozi za česti odlazak na toalet tijekom noći (noćno ili nocturia) i postoje načini da smanjite potrebu za odlazak na toalet. Možete promijeniti vašu dnevnu rutinu kako bi poboljšali kvalitetu vašeg sna ili promijeniti što pijete i kada. Pročitajte u nastavku korisne savjete i kako možete izbjeći buđenja i uriniranje tijekom noći.

Što uzrokuje slabljenje mjehura tijekom noći?

Kako starimo, naša se tijela mijenjaju i moramo češće na toalet nego prije. Odlazak na toalet jednom ili dva puta tijekom noći je normalno. Razloga za odlazak na toalet tijekom noći je više, mjehur mlađe osobe može držati pola litre urina, ali kako starimo to se obično smanji za pola količine jer mišići mjehura postaju manje elastični. Još jedan razlog zašto imamo osjećaj hitnosti za toaletom kako starimo je i smanjena koncentracija urina. Sveukupna količina urina tijekom dana i noći ne mora se nužno mijenjati, ali obično više urina se proizvede tijekom noći. 
 
Način života isto utječe na uriniranje odnosno koliko puta dnevno uriniramo, kao na primjer konzumiranje većih količina tekućine. Kofein i alkohol isto vode do potrebe za noćnim mokrenjem.

Zdravstvena stanja povezana s noćnim mokrenjem

Postoje zdravstvenja stanja i lijekovi koji isto mogu dovesti do noćnog mokrenja. Ako sumnjate na neko zdravstvene stanje ili da lijekovi utječu na noćno uriniranje konzultirajte se s vašim liječnikom. Ponekad, mala promjena pri uzimanju lijekova može smanjiti nuspojave.

Lijekovi i dijagnoze povezane s noćnim mokrenjem ili nocturiom:

  • Problemi sa srcem ili bubrezima
  • Dijabetes
  • Lijekovi poput dijuretika
  • Urgentna urinarna

Nesanica može uzrokovati noćno mokrenje ili nocturiu

Obično se više urina "proizvede" dok smo budni, što znači da osoba koja uzima lijekove koji ju drže budnim, češće i odlazi na toalet po noći. Postoje mnoga zdravstvena stanja, umorne noge, apneja tijekom spavanja, Alzhaimerova ili Parkinsonova bolest koje mogu dovesti do nesanice. 

Što mogu učiniti kako bi smanjila noćna uriniranja?

Manje odlazaka na toalet može vam poboljšati sveopću kvalitetu života i pružiti bolji san.

Par stvari koje mogu pomoći:

  • Izbjegavanje konzumiranja kave ili alkohola prije spavanja
  • Odlazak na toalet prije spavanja 
  • Ograničite unos tekućine dva sata prije spavanja
  • Ako imate natečene noge, probajte s čarapama za cirkulaciju i podizanjem noga na povišeno prije spavanja kako bi tijelo izreguliralo vodu iz tih područja
  • Buđenje tijekom noći može uzrokovati odlazak na toalet. Ako vas muči nesanica iz različitih razloga, noćno može se reducirati ako se nesanica smanji
  • Koristite noćnu zaštitu u obliku upijajućih gaćica ili uložaka