Osnovne činjenice oko mjehura i uzroci

Frustrirajuće je za djecu i za odrasle kada ne razumijete ili ne možete kontrolirati nešto za što mislite da biste trebali. Stoga, kada se radi o inkontinenciji, dobro je otvoreno razgovarati s djetetom kako biste mu pomogli da razumije zašto ima slab mjehur. To ih može uvjeriti kako to nije njihova krivnja i da ne rade ništa krivo. 
 
Kako biste se naoružali činjenicama i djetetu omogućili bolje razumijevanje, u nastavku možete pronaći osnove o mjehuru i uobičajene uzroke dječje urinarne inkontinencije.
Sustav filtriranja tijela
Mjehur je dio urinarnog sustava u tijelu. Svaki put kada jedete ili pijete, vaše tijelo apsorbira tekućine. Posao bubrega je filtriranje otpadnih proizvoda iz tih tekućina i pravljenje urina. Urin zatim kaplje kroz uretru u mjehur, mišić u obliku vrećastog balona koji se širi i puni. Mozak dobiva prvi signal od mjehura kada je napola pun i daje do znanja da je uskoro vrijeme za pražnjenje. Kada je mjehur pun, vaš mozak vam daje do znanja da je vrijeme za uriniranje. Kada sjedite na toaletu, vaš mozak daje do znanja mišićima sfinktera oko uretre da je vrijeme za otvaranje, a mišićima mjehura za stezanje i pražnjenje. 
 
Kada spavamo, naš mozak proizvodi hormon koji pomaže usporavanju proizvodnje urina u bubrezima. To pomaže u smanjenju potrebe za odlazak na toalet tijekom noći.
O mokrenju u krevet
Da bi djeca ostala suha noću, tijelo mora obaviti tri stvari;
  • Kontrolirati količinu proizvedenog urina
  • Pohraniti urin u mjehuru
  • Probuditi se tijekom noći za odlazak na toalet ako je mjehur pun
Mnoga djeca spavaju vrlo čvrsto i ne osjećaju signale da se mjehur mora isprazniti, mišići njihova mjehura mogu biti preaktivni ili mozak ne proizvodi dovoljno hormona koji bi usporio bubrežnu proizvodnju urina. Svaka od ovih stavki može rezultirati oslabjelim mjehurom – nekontroliranim dnevnim mokrenjem i nekontroliranim mokrenjem tijekom sna. Međutim, kako djeca rastu i njihova tijela se razvijaju, te se poteškoće obično riješe same od sebe.
Mokrenje u krevet može biti nasljedno
Općenito govoreći, vjerojatnost je 40 % da vaše dijete mokri u krevet ako ste to vi ili vaš partner radili. Vjerojatnost raste do 70 % ako su oba roditelja mokrila u krevet. Nekontrolirano mokrenje tijekom sna može se nastaviti kroz nekoliko generacija, ali zapamtite da to nije ničija krivnja, vaše se tijelo jednostavno razvija.
Zatvor stolice
Zatvor stolice je često uzrok nekontroliranog dnevnog mokrenja i nekontroliranog mokrenja tijekom sna koji se ne prepoznaje. Ako vaše dijete pati od zatvora stolice, mjehur može biti pritisnut pa se smanjuje količina urina koji može držati. Ako su problem zatvor stolice i nekontrolirano mokrenje tijekom sna, liječnici će često prvo tretirati zatvor. To može značajno poboljšati, ako ne i izliječiti situaciju s mokrenjem. 
 
Kako biste osigurali zdrava crijeva i mjehur, neka vaše dijete redovito i zdravo jede i pije. Pokušajte piti više za doručak i tijekom dana, a izbjegavajte previše tekućine prije odlaska u krevet. Redovit odlazak na toalet također može pomoći.
Anksioznost nije uzrok
Iako se često misli da je uzrok oslabljenog mjehura kod djece, za to nema puno znanstvenih dokaza. Nisko samopouzdanje može, međutim, biti rezultat problema s mokrenjem. Ovisno o okolnostima, to može biti u dobi kada vaš dijete krene u školu i postane više društveno. Medicinski stručnjaci naglašavaju važnost uvjeravanja djeteta da je inkontinencija nešto što će vrlo vjerojatno prerasti i da su na raspolaganju opcije tretmana. Slanje pozitivnih signala može im pomoći da poboljšaju svoje samopouzdanje.  
 
Bez obzira zašto, ako vaše dijete pati od anksioznosti ili niskog samopouzdanja, uvijek je važno pronaći uzrok i rješavati to pažljivo.
Preaktivan mjehur
Vaše dijete može imati „preaktivan mokraćni mjehur”, odnosno mjehur ne ostaje opušten i želi se isprazniti prije nego što je pun. To znači da vaše dijete mora ići na toalet češće te osjećati hitnu potrebu za tim. To može biti uzrokovano i infekcijom urinarnog trakta, malenim kapacitetom mjehura ili zatvorom stolice.
Smanjen kapacitet mjehura
Mjehur ne može zadržati onoliko koliko bi normalno mogao. Kod neke djece smanjen kapacitete mjehura utječe samo na njihovu sposobnost da pohranjuju urin tijekom noći dok im preko dana mjehur funkcionira normalno. Teško je izmjeriti koliko urina dijete ispušta te znati je li to razlog za inkontinenciju pa je najbolje zakazati pregled kod liječnika ili medicinskog stručnjaka. Oni vas mogu zatražiti da bilježite uzorke djetetova uriniranja u dnevnik mjehura kako biste im pomogli da otkriju što je uzrok.  
 

Pogledajte više u odjeljku posjet liječniku

Izbjegavanje odlaska na toalet
Ponekad vaše dijete može namjerno izbjegavati odlazak na toalet duže vrijeme. Moguće je da ne žele upotrebljavati toalete u školi jer su im previše prljavi ili ne žele prekinuti aktivnost u kojoj uživaju. Djeca imaju različite strategije nošenja s tim; mogu stajati s prekriženim nogama ili sjediti na peti stopala kako bi zadržali izlazak urina. 
 
Izbjegavanje odlaska na toalet znači da ne prazne mjehur dovoljno često i da ignoriraju signale iz mozga da je mjehur pun. To uzrokuje osjećaje hitnosti i povećava mogućnost nestizanja na toalet na vrijeme. 
 
To možete riješiti uspostavljanjem rutine redovitog odlaska na toalet. Lakše je uspostaviti rutinu uz određene događaje umjesto u određeno vrijeme, primjerice, prije jela ili prije odlaska iz kuće. Ono što je lakše zapamtiti i praktičnije je za dijete.  
 
Također je važno osigurati da kada sjede na toaletu da sjede u ispravnom položaju. Ako sjede u položaju koji napreže mišiće dna zdjelice, npr. na rubu toaleta spojenih nogu, bit će im teško isprazniti mjehur. Stoga ih potaknite da se opuste i uzmu vremena koliko im je potrebno.
Medicinski uzroci i funkcionalna inkontinencija
Oslabljeni mjehur kod djece može također biti posljedica zdravstvenog stanja ili hendikepa. U slučajevima cerebralne paralize, spine bifide, ozljede mozga ili živca, sposobnost primanja ispravnih signala iz mozga za pražnjenje mjehura može biti fizički smanjena, ili to može biti sposobnost stizanja do toaleta. Povremeno ponovljena infekcija urinarnog trakta ili čak manji deformitet urinarnog trakta može također biti uzrok.

Ako ste roditelj ili njegovatelj koji ima dijete s ozbiljnom ozljedom ili hendikepom, više informacija možete pronaći u našem odjeljku briga o najmilijima.


Ako dijete može samo ići na toalet, samo se pobrinite da nema prepreka na putu te da nosi odjeću koju je lako skinuti.
Drugi uzroci
Iako smo spomenuli mnoge uobičajene uzroke dječje urinarne inkontinencije, mogu je uzrokovati i neke druge poteškoće. Ako imate više pitanja ili dvojbi, razgovarajte sa svojim liječnikom ili medicinskim profesionalcem.