Kako smanjiti stres

6 jednostavnih načina za smanjenje stresa.

Ako želite skrbiti o najmilijima na ispravan način, važno je brinuti o sebi.  Obratite pažnju na prve znakove stresa i brzo ih uklonite kako biste bili bolji njegovatelj.
 
U nastavku navodimo šest različitih stvari koje možete učiniti kako biste smanjili stres. Pokušajte ih uključiti u svakodnevnu rutinu i pratite rezultate.
1. Svjesnost
'Posao njegovatelja je težak. Može iscrpiti vašu energiju pa se možete osjećati pod stresom i anksiozno. Na sreću, postoji učinkovit, prirodan lijek: usredotočenost.
 
Usredotočenost se događa kada svaki trenutak doživljavate u potpunosti. Svjesni ste onoga što radite i onoga što se oko vas događa. A svjesni ste i svojih misli i osjećaja, no ne ometaju vas. Osjećate se smireno i rasterećeno. 
 
Možete uvježbati svjesnost ako odvojite samo pet do deset minuta dnevno. U osnovi, sjedite mirno i obratite pažnju na svoje disanje, na udisaje i izdisaje.
 
Postoje čak i aplikacije za usredotočenost koje možete upotrijebiti na svom pametnom telefonu kako biste uvježbali svoj um. Što ste svjesniji, vidjet ćete kako se vaše pružanje njege poboljšava.
 

Saznajte više o aplikacijama i preuzmite neku na stranicama AppStore i Google Play

2. Poticanje pozitivne energije
Kao što vjerojatno znate, pružanje njege oduzima energiju. Međutim, postoje stvari koje možete učiniti kako biste imali više energije. Navodimo nekoliko ideja koje možete probati u hodu:
 
  • Kada putujete autobusom, pokušajte izaći jednu postaju prije i prošetati ostatak puta. 
  • Hodajte stepenicama umjesto dizala.
  • Vozite bicikl umjesto automobila.
  • Ako imate malo više vremena za sebe, nađite se s prijateljem i malo vježbajte. 
Zapamtite: zdrav životni stil pomaže vam u poboljšanju cjelokupnog osjećaja ugode. A daje vam i više energije za skrb o najmilijima.
3. Uređivanje života
Glazba. Odlična je za poboljšanje raspoloženja. U vozilu ili na poslu, slušanje glazbe koja vam se sviđa može vas učiniti sretnijima i opuštenijima. To je znanstveno dokazano. 
 
Kada pomažete najmilijima, pokušajte slušati glazbu koju oboje volite. Vidjet ćete da se tako stvara dobar osjećaj između vas dvoje.
4. Radite stvari koje volite
Ponekad možda želite samo ležati u krevetu ili čitati časopis, ili otići u kino. To je u redu, slobodno to napravite. Kada imate slobodnog vremena, pokušajte jednostavno uživati u životu i ostaviti iza sebe svakodnevnu rutinu. 
 
Vrlo je važno imati život izvan pružanja njege – to će vas zapravo učiniti boljim njegovateljem.
5. Zajednički rad
Nemojte pokušavati biti superjunak i svu tjednu rutinu obavljati sami. Radite zajednički s članovima obitelji ili prijateljima. Zatražite od njih da vas podrže. Neka vas zamijene kako bi vašim najmilijima pravili društvo dok vi odmarate. Ili neka odu u kupnju. Ili jednostavno s njima otvoreno razgovarajte kada imate loš dan. 
 
Članovi obitelji rado će vam pomoći kada vide koliko naporno radite kao njegovatelj.
6. Dobra prehrana
Važno je da ostanete zdravi kada skrbite o nekome. Na sreću, održavanje zdravog stila života ne mora biti teško. Možda će vas iznenaditi činjenica da dobra prehrana zapravo može pomoći u smanjenju stresa. 
 
Izbjegavajte hranu s visokim udjelom masnoća kao što su meso i sir. Umjesto toga jedite puno povrća i voća. 
 
Iako će vas kofeinska pića kao što su kava, čaj i coca cola „podignuti”, zapamtite da vam mogu smetati za spavanje. 
 
Isto tako, iako od slatke hrane možete u početku osjećati ugodu, s vremenom ćete se zbog nje „slomiti” i osjećati umorno.  
 
Zatražite od svog liječnika savjete za hranjivu prehranu. Jer je zdrav njegovatelj snažniji njegovatelj.