Mojim najmilijima potrebno je puno pomoći

Način na koji skrbite o najmilijima ovisi o njihovom fizičkom stanju i o tome koliko im je podrške potrebno s vaše strane.
 
Ne mogu stabilno stajati na nogama? Provode li većinu vremena u krevetu? Trebate im pomoći da se oblače i urede? Ako neki od ovih opisa odgovara njihovom stanju, ovaj je odjeljak za vas. Ovdje možete pronaći praktične savjete o tome kako bolje skrbiti o njima.

Dobra higijena

Jedna od najvažnijih stvari koje možete učiniti za zdravlje i udobnost svojih najmilijih jest pomoći im s njihovom osobnom higijenom. Međutim, to je vrlo osobno područje skrbi i nekim njegovatelji u početku osjećaju nelagodu u vezi s njim. Iako vam to može predstavljati izazov, pomaganje u tom području pružit će vam jedne od najvećih trenutaka ispunjenosti u pružanju njege. Čak može i osnažiti povezanost između vas dvoje. 
 
> Pročitajte više o jednostavnoj higijenskoj rutini TENA tima.

Njega kože starijih osoba

Kao što znate, kada starimo, stari naša koža. Postaje prilično osjetljiva. Zato je starijim osobama potreba posebna higijenska rutina, oblikovana za njihovu osjetljivu kožu. Posebno ako pate od inkontinencije jer im urin i stolica nadražuju i oštećuju kožu. Blago čišćenje i zaštita pomažu u sprečavanju nadraživanja i infekcije kože. Također su umirujući i pomažu da se najmiliji osjećaju čisto, udobno, osvježeno i zdravo. To čak može pozitivno utjecati na njihovo samopouzdanje. 
 
Tri koraka koja treba uzeti u obzir tijekom skrbi o njihovoj koži: čišćenje, obnavljanje i zaštita. Zato vam tu može pomoći TENA asortiman njege kože. Prilagođen je osjetljivoj starijoj koži.

Pucanje kože i rane od ležanja

Kao što smo spomenuli, dobro je zaštititi stariju kožu od urina i stolice koji mogu biti posebno agresivni za nju. Svaki dan kada uređujete najmilije, pokušajte provjeriti u kakvom je stanju njihova koža. Zatim, ako vidite znakove pucanja kože, možete poduzeti korake kako biste zaustavili pogoršanje. Za praktične savjete o tome kako skrbiti o koži inkontinentne osobe pogledajte Inkontinencija i higijena.
 
Možete imati situaciju da je osoba o kojoj skrbite duže vrijeme vezana uz krevet te ne može redovito mijenjati položaj. Ako je tako, postoji rizik da će joj koža početi pucati te da će se stvarati čirevi od pritiska te rane. To možete spriječiti tako da pomognete najmilijima da često i redovito mijenjaju položaj. I vi i oni možete tretirati to pomicanje kao jednostavnu svakodnevnu vježbu. To čak može biti dobro vrijeme da ih kratko izmasirate kako biste ih osvježili i olakšali pritisak od ležanja u krevetu. Da biste saznali više o sprečavanju rana od ležanja, pitajte svog liječnika

Inkontinencijski proizvodi

Provodi li osoba koju njegujete većinu vremena u krevetu? Je li inkontinentna? Ako jest, najbolje je upotrijebiti zaštitu namijenjenu inkontinenciji kao što su ili Flex proizvodi s pojasom – koji su dizajnirani za zaštitu od umjerenog do jakog istjecanja urina.
 
Kako biste pronašli odgovarajući proizvod za inkontinenciju s odgovarajućom razinom upijanja za svoje bližnje, pogledajte TENA odabir proizvoda.
 
Za detaljne upute o stavljanju i presvlačenju inkontinencijskih proizvodaposjetite našu stranicu o presvlačenju.

Sigurno dizanje iz kreveta i stavljanje u krevet

Osoba o kojoj skrbite može trebati vašu pomoć da se digne iz kreveta. Podizanje i pomicanje može predstavljati veliki napor za vaša leđa. Stoga je dobro pogledati praktične savjete o sigurnom dizanju u odjeljku Ergonomija.

Kretanje

Ako se vaši najmiliji mogu kretati, uz vašu podršku, dobro je pomoći im da to rade. Samo malo redovitog vježbanja pomoći će da njihovi mišići ostanu u funkciji, a i popravit će im raspoloženje. Prije nego što to učinite, važno je da osigurate da je njihov dom siguran za kretanje. Kako biste saznali više, pogledajte Sigurnost u kući.

Dobra prehrana i unos tekućine

Vaši najmiliji mogu početi unositi manje tekućine kako ne bi morali na toalet tako često. No, to može uzrokovati probleme. Urin im može postati koncentriraniji i povećati rizike u smislu njihova zdravlja. Pokušajte ih potaknuti da unose tekućinu kao i inače, onda kada su prirodno žedni. 
 
Obroci su druga važna stavka koju treba uzeti u obzir. Dobro je zapamtiti da je obrok više od samo zadovoljavanja gladi. To je također i prilika za druženje – nešto što vi i vaši najmiliji možete raditi zajedno. Možda možete uključiti druge članove obitelji i prijatelje da sjednu za stol i jedu, izmjenjuju iskustva i smiju se zajedno. Vaše društvo pomoći će zdravlju i raspoloženju najmilijih.

Povezanost s drugima

Bez obzira na to koliko smo stari, svi volimo da nas se drži za ruku, da nam masiraju leđa ili da nas netko toplo zagrli. Dobar je osjećaj jednostavno biti povezan s članovima obitelji ili prijateljima. Kada netko većinu svog vremena provodi sam, ti osjećaji postaju još važniji.
 
Iskusni njegovatelji nam govore da čak i male sitnice i zajedničko obavljanje stvari mogu uljepšati dan osobe o kojoj skrbite.
 
Ideje i aktivnosti u kojima vi i najmiliji možete uživati zajedno potražite u odjeljku Aktivnosti kojima se možete baviti.

Nemojte se ustručavati zatražiti pomoć

Svaki put kada razgovaramo s iskusnim njegovateljima, prva stvar koju preporučuju jest potražiti pomoć i podršku drugih. To mogu biti članovi obitelji, prijatelji ili lokalna zajednica, ili državne službe. Saznajte više o tome ovdje.