Starenje i pokretnost

Ostati pokretan

Odlično je ako se vama bliska starija osoba i dalje može nesmetano kretati. Odnosno, da je donekle neovisna i da može raditi stvari kao što je odlazak u kupaonicu. Zato ih pokušajte držati u pokretu što je duže moguće kako bi zadržali svoje dostojanstvo.
 
S druge strane, starenje može uzimati svoj danak na njihovom tijelu. Slabljenje mišića i zglobova prirodno je kako starimo. Naša koordinacija i ravnoteža mogu također oslabjeti. Sve to znači da se ne možemo kretati kao što smo nekad mogli. Ako je tako s osobom koju njegujete, postoje stvari koje možete napraviti kako biste im pomogli.  
 
Kako im možete pomoći ostanu pokretni? Jedan je način poticati ih da redovito vježbaju. Kretanje i vježba pomažu jačanju mišića i kostiju. Također smanjuju probleme s ravnotežom. No vaši će se najmiliji morati pažljivo kretati. Stoga je dobro ako vi, prijatelj ili socijalni radnik možete vježbati s njima.
 
Isto tako, kako biste pospješili njihovu pokretnost, osigurajte da je kućno okruženje sigurno za njihovo kretanje. Pad može jednostavno slomiti krhke kosti starije osobe. Također može uništiti samopouzdanje koje im je potrebno da ostanu na nogama. Stoga pokušajte osigurati da se ne poskliznu ili spotaknu.
Kada se ne mogu normalno kretati
Vašim najmilijima može biti sve teže kretati se. Stoga ćete im trebati pomoći sa stvarima koje se prije jednostavno mogli sami – primjerice, ustajanje iz kreveta, oblačenje ili odlazak na toalet.
Kako pomoći
Kao njegovatelj, možete pomoći svojim najmilijima u kretanju i zadržavanju određenog stupnja pokretljivosti. Ako se ne mogu jednostavno kretati, vi možete raditi ono što bi oni trebali. 
 
Osigurajte sljedeće: 
  • da je njihov/vaš dom siguran za njihovo kretanje – pogledajte Sigurnost u kući za starije
  • da znaju kako doći do kupaonice i otići na toalet sami; ili, ako to ne mogu, podsjetite ih da traže vašu pomoć;
  • da znaju gdje ste i koga trebaju kontaktirati u slučaju problema; 
  • da imaju mobilni ili neki drugi uređaj u blizini kako bi nazvali/zazvonili ako imaju poteškoća.
U nastavku se nalazi više savjeta o tome kako pomoći osobi o kojoj skrbite, bez obzira je li nepokretna ili djelomično pokretna.
Pronađite zajednički jezik
Većina nas voli zadržati svoje toaletne navike za sebe. Vama bliskoj osobi može biti nelagodno reći vam kada moraju na toalet. Stoga je važno pronaći način da vam daju do znanja kada im je potrebna pomoć – izraz ili gesta koji uvažavaju njihove osjećaje.
Smanjite nezgode s inkontinencijom
Osobi o kojoj brinete možete pomoći u tome da se osjeća samopouzdano tako da spriječite nezgode s inkontinencijom. Pokušajte svoje najmilije potaknuti da odlaze na toalet u isto vrijeme svaki dan. To može stvoriti naviku i smanjiti količinu inkontinentnih situacija. 

Ako imaju poteškoća s odlaskom na toalet na vrijeme, pokušajte s upotrebom jednokratnih inkontinencijskih proizvoda. Svaka je situacija jedinstvena pa kako biste pronašli najbolji inkontinencijski proizvod za svoje najmilije, s odgovarajućom raznim upijanja, pogledajte TENA tražilicu proizvoda.

Da biste saznali više o prednostima TENA proizvoda, pogledajte Prednosti TENA proizvoda.