Petrina priča

Petra i tajna njezine majke

„Samo zato što je mama pala, saznala sam o njezinoj inkontinenciji. Sada joj je laknulo što konačno može dobiti pomoć koju zaslužuje...”
 
„U svojim pedesetima moja majka bila je vrlo aktivna. Imala je smisao za zabavu i obožavala je ugađati mojoj djeci. 
 
No kako su godine prolazile, prestala nas je posjećivati tako često kao nekada. A kada bi došla, posjeti su bili kratki. Nismo mogli dokučiti što ne valja. Moj brat i ja mislili smo da je to što je otac preminuo vjerojatno uzrokovalo promjenu u maminom ponašanju. Doduše, nismo bili sigurni.
 
 Zatim sam jednog dana primila poziv iz bolnice gdje mi je rečeno da se mama spotaknula na stepenicama i slomila nogu. Nakon nekoliko dana mogla je kući, ali je trebala biti kod nas dok se ponovo ne osovi na noge.
 
Mama me tražila da donesem nekoliko stvari iz njezinog doma – uključujući neke higijenske uloške. Iznenadila sam se jer sam znala da je njezina već odavno odmakla. Prilično se zacrvenjela od nelagode i objasnila da ima neko „neobično istjecanje” i da su joj potrebni . Priznala je da nas zbog toga manje posjećuje. 
 
Mama nije mogla vjerovati kada sam se nasmijala od olakšanja. Rekla sam joj da sam, kao i puno žena koje su imale djecu, imala neobično istjecanje kada god bih se zakašljala ili podizala teške stvari. Sama je imala troje djece, ali, začudo, nikada to nije prije iskusila. Također sam joj rekla da bi joj puno više odgovarali odgovarajući inkontinencijski proizvodi jer bi se tako osjećala puno sigurnije, a ne bi bilo ni neugodnih mirisa.
 
Vidjela sam kako zabrinutost nestaje s maminog lica. Mislim da je saznanje da netko mlad kao ja – imam 35 godina – ima inkontinenciju i to mu ne smeta, bilo veliko olakšanje. Sada priznaje da je to trebala spomenuti svom liječniku (ili barem meni) onoga trenutka kada se pojavilo, a ne provesti mjesece u nepotrebnoj brizi.”