O demenciji

Razumijevanje znakova demencije

Ako netko tko vam je blizak ulazi u poznije godine, moguće je da postaje zaboravan. Ili se jednostavno zbunjuje. Ili ne može jednostavno obavljati stvari kao prije. Ti znakovi mogu biti početak demencije, uobičajenog poremećaj u poznijoj dobi. Važno je imati to na umu i saznati što je više moguće o njihovom stanju. Dobro razumijevanje onoga s čime se svakodnevno suočavaju pomoći će vam u pružanju najbolje moguće skrbi za vaše najmilije. Više informacija o demenciji možete saznati preko našeg partnerskog Foruma o demenciji u nastavku. 

Što je demencija?

„Demencija” je generički pojam za niz simptoma koje uzrokuje oštećenje mozga. Može se manifestirati na različite načine, ovisno o tome koji su dijelovi mozga zahvaćeni. Obično se događa da su memorija i sposobnost planiranja i obavljanja svakodnevnih zadataka oštećeni. 
 
Jezik i sposobnost poimanja vremena te orijentacija druge su takozvane kognitivne sposobnosti koje su oštećene. Zabrinutost, depresija i promjene u ponašanju također mogu biti dio uzorka bolesti. Simptomi osobama s demencijom otežavaju nošenje sa životom bez podrške onih koji su im bliski.
 
Pojam „demencija" opisuje niz simptoma koji uključuju gubitak pamćenja, promjene raspoloženja i probleme s komunikacijom i razumnim razmišljanjem. Postoje mnoge vrste demencije. Najčešća je Alzheimerova bolest i vaskularna demencija.

Različite vrste demencije

Mnoge su demencije progresivne što znači da simptomi započinju polako i postupno se pogoršavaju. Ako vaši najmiliji imaju poteškoća s pamćenjem ili druge promjene u vještinama razmišljanja, nemojte ih zanemarivati. Posjetite liječnika kako biste utvrdili uzrok. Profesionalnim pregledom može se otkriti stanje koje se može liječiti. I čak ako simptomi ukazuju na demenciju, rana dijagnoza omogućuje da osoba maksimalno iskoristi prednost raspoloživih tretmana te pruža priliku za dobrovoljna klinička liječenja ili studije. Također pruža vrijeme za planiranje budućnosti.

Bolesti

Demencija nije samostalna bolest. To je generički pojam za niz simptoma do kojih može doći zbog raznih bolesti i vrsta oštećenja. Odlučili smo se koncentrirati na pet najčešćih oblika demencije, iako ćemo kratko opisati i neke od drugih oblika.  
 
Alzheimerova bolest – Bolest kod koje je sve teže komunicirati. Rana dijagnoza je važna.
 
Vaskularna demencija – Vaskularna demencija obično napreduje većim ili manjim koracima uz velike ili manje moždane udare. 
 
Frontotemporalna demencija – Frontotemporalna demencija jedna je od primarnih degenerativnih bolesti demencije.
 
Huntingtonova bolest – Huntingtonova bolest vrlo je rijetka: Procjenjuje se da je ima 5 osoba na 100.000. 
 
Lewy body demencija – Procjenjuje se da je Lewy Body demencija sadržana u 2–20 % od svih slučajeva demencije.
 
Miješana demencija – Miješana demencija prisutna je kada se istodobno pojavljuju simptomi više od jedne vrste demencije. 
 
Sekundarne bolesti demencije – Sekundarne bolesti demencije pokrivaju približno osamdeset bolesti i ozljeda, npr. tumore na mozgu, zloporabu alkohola i različite nedostatke.
 
Parkinsonova bolest – Parkinsonova bolest uzrokovana je nedostatkom neurotransmitera dopamina i sadržana je u 1,2–3 % svih slučajeva demencije.

Živjeti s demencijom

Dijagnosticiranje bolesti demencije može biti šok za vas i vašu rodbinu te ste vjerojatno imali iskustva s brojnim emocijama u vezi s tim. Međutim, važno je shvatiti da život nikako nije gotov zbog toga. Život se svodi na prilike i izazove, čak i u teškim situacijama. 
 
Pročitajte više na dementiaforum.org.