O Alzheimerovoj bolesti

Alzheimerova bolest i vaši najmiliji

Ako je vama bliskoj osobi dijagnosticirana Alzheimerova bolest, možda ste se već savjetovali s liječnikom, ali je uvijek korisno saznati više o njoj. Mnogi njegovatelji kao što ste vi traže podršku na mreži od profesionalnih organizacija za Alzheimerovu bolest. Neke informacije možete pronaći na stranici Alzheimer Europe u nastavku što vam može pomoći da bolje razumijete stanje i ponašanje svojih najmilijih.

Alzheimerova bolest

Alzheimerova bolest (AB) je neurodegenerativna bolest koja polako i progresivno uništava stanice mozga. Kao najčešći oblik demencije, zahvaća 60 – 65 % osoba s demencijom. Dobila je naziv po njemačkom neurologu Aloisu Alzheimeru koji je 1907. prvi opisao simptome kao i neuropatološke značajke bolesti kao što su amiloidni plakovi i čvorovi u mozgu. AB utječe na pamćenje i kognitivnu funkciju što može dovesti do zbunjenosti, promjena u raspoloženju i dezorijentacije u vremenu i prostoru. Nije zarazna.
 
Najčešće se AB dijagnosticira kod osoba iznad 65 godina iako se manje raširena i rano započeta Alzheimerova bolest može pojaviti i kod znatno mlađih osoba.
 
Rani simptomi, kao što su problemi s pamćenjem i djelomičan gubitak kognitivnih sposobnosti isprva mogu proći neprimijećeni kod osoba koje skrbe i kod njihovih najmilijih. Kako bolest napreduje, simptomi se mogu sve više primjećivati te postajati prepreka u svakodnevnom životu. Praktične poteškoće sa svakodnevnim zadacima kao što su oblačenje, pranje i odlazak na toalet postaju sve ozbiljnije. Postupno će se osoba s AB-om morati početi oslanjati na druge kao potporu u takvim zadacima.
AB uzrokuje općenito pogoršanje zdravlja i neizlječiva je. Najčešći je uzrok smrti upala pluća jer kako bolest napreduje, imunološki sustav postaje sve slabiji i obično dolazi do gubitka na težini što povećava rizik od infekcija grla i pluća.
 
Trenutačno ne postoji lijek iako znanstvena zajednica diljem svijeta provodi mnogobrojna istraživanja.

Glavne karakteristike Alzheimerove bolesti

Gubitak pamćenja, apraksija-afazija-agnozija, promjene u komunikaciji, ponašanju i fizičke promjene sve su karakteristike Alzheimerove bolesti. 
 
Pročitajte više na stranici Alzheimer-europe.org.