Meni bliska osoba ima problema s mentalnim zdravljem

Razina podrške koja je potrebna vašim najmilijima ovisi o njihovom mentalnom stanju jednako kao i o fizičkom zdravlju.
 
Možda ste primijetili da se ne mogu nositi sa stvarima kao prije. Primjerice, možda zaboravljaju stvari. Ili ne stignu na toalet. Ili imaju dramatične promjene raspoloženja. Ako pokazuju te simptome, ovaj je odjeljak za vas. Ovdje možete pronaći praktične savjete o tome kako bolje skrbiti o inkontinentnim najmilijima koji su mentalno hendikepirani. No, preporučujemo i da posjetite medicinskog stručnjaka.

Uspostavljanje rutine za vas i njih

Osobama s mentalnim poteškoćama pomaže da se osjećaju sigurnije ako imaju uspostavljenu rutinu. To se osobito odnosi na presvlačenje inkontinencijskih proizvoda. Možete im pomoći da se osjećaju manje anksiozno i opuštenije ako to radite u isto vrijeme svaki dan. Isto tako može pomoći da govorite i radite iste stvari kada ih presvlačite. Tada će znati što mogu očekivati u vrijeme presvlačenja. Isto tako će razumjeti kada to dolazi u odnosu na njihove obroke, drijemanja i druge aktivnosti kao što je gledanje televizije. 
 
Ako ikada morate prebaciti svoje dužnosti pružanja njege na nekoga drugoga, bit će dobro da ta osoba razumije vašu rutinu. Ako vaš pričuvni njegovatelj nastavlja raditi ono što ste vi radili, u isto vrijeme, vjerojatnije je da će se najmiliji osjećati opušteno.

Stvaranje odgovarajućeg okruženja

To će se razlikovati u skladu sa stanjem i situacijom u kojoj se najmiliji nalaze. Ako mogu samostalno hodati do kupaonice, osigurajte da je put do tamo bez zapreka. Pokušajte stvoriti najsigurnije moguće okruženje. To možete napraviti tako da prilagodite okolinu i kupite i postavite odgovarajuće proizvode i pogodnosti. Cilj je omogućiti im da udobno i sigurno upotrebljavaju prostor. Evo što učiniti što je prije moguće:
 
  • Pregledajte podove u svim prostorijama u koje će najmiliji vjerojatno ići. Jesu li skliski? Predstavljaju li bilo kakav rizik? Ako je tako... 
    – Postavite traku protiv sklizanja ispod tepiha i riješite se nejednakih i naboranih tepiha. 
    – Dodajte prostirke koje se ne skližu gdje god je pod često mokar, primjerice u kupaonicu i kuhinju.
  • Postavite potporne ručke za hvatanje svagdje gdje je to najmilijima potrebno – primjerice, pored školjke, u tušu ili kraj kade.
  • Omogućite da su vrata kupaonice jasno vidljiva velikim natpisom. Možda ćete htjeti zamijeniti dasku školjke nekom u jarkoj boji kako bi bila više vidljiva.
  • Postavite kantu za smeće s poklopcem za iskorištene inkontinencijske proizvode u kupaonici i spavaćoj sobi. To stvara ugodniju atmosferu i uklanja otpatke iz vidokruga.
  • Isto tako, osoba o kojoj skrbite može preferirati odjeću koju je lakše svući, primjerice, široke suknje ili hlače s vezicom. Odjeća koja se lako svlači pomaže im da se osjećaju samostalnije, a vama olakšava pomaganje.
Za ostale praktične savjete o tome kako najmilije učiniti sigurnima – uključujući savjete o podizanju i pomicanju – pogledajte Sigurnost u kući i Ergonomiju.

Važnost higijene

Osobna higijena važan je dio svakodnevne rutine za svakoga. No to nije tako jednostavno kada skrbite o osobi kojoj se pogoršavaju fizičko i mentalno stanje.
 
S osobama koje pate od demencije teže je surađivati i mogu se više odupirati svakoj promjeni. Zato obavljanje dobre skrbi o higijeni najmilijih može zahtijevati puno strpljenja. Trebate razgovarati s njima više i provodite više vremena perući ih. Saznajte više o inkontinenciji i demenciji.

Skrb o starijoj koži

Kao što vjerojatno znate, u poznijoj dobi koža postaje više krhka i lakše se može oštetiti. Iz tog joj je razloga potrebna posebna njega, blaga higijenska rutina koja sprečava nadraživanje i infekciju kože. To je osobito tako ako su vaši najmiliji inkontinentni – urin i stolica mogu naštetiti njihovoj koži. Dobra higijena za starije ne samo da štiti zdravlje kože; ona također umiruje vaše najmilije, pomaže im da se osjećaju čisto, udobno, osvježeno i zdravo. Također doprinosi njihovom samopouzdanju.
 
Tri su koraka njege njihove kože: čišćenje, obnavljanje i zaštita. Da biste vidjeli proizvode koji pokrivaju ove korake i posebno su oblikovani za krhku, stariju kožu, pogledajte TENA asortiman njege za kožu.

Inkontinencijski proizvodi

Važno je zapamtiti da osobe s demencijom nisu sklone promjeni. Zato vjerojatno neće razumjeti zašto nešto radite – primjerice, pomažete im s inkontinencijom. Zato su TENA inkontinencijske oblikovane kako bi izgledale i doimale se kao uobičajeno . To pomaže najmilijima da se osjećaju udobno kada ih trebaju obući. Iskusni njegovatelji, uključujući one u domovima za starije i nemoćne osobe, govore nam da osobe s demencijom o kojima skrbe pružaju tek neznatan otpor kada ih trebaju nositi. 
 
Za detaljne upute o stavljanju i presvlačenju inkontinencijskih proizvoda posjetite našu stranicu o presvlačenju

Pomoć s prehranom i unosom tekućina

Neke osobe s inkontinencijom misle da unose previše tekućine – da će to samo povećati potrebu za odlaskom na toalet. Zato mogu početi unositi manje tekućine. To može biti problem – njihov urin može postati koncentriraniji, a to može postati rizično za njihovo zdravlje. Zato ih pokušajte potaknuti da piju kao i obično, onda kada prirodno osjećaju žeđ. 
 
Obroci su za njih važni – ne samo zbog hranjivosti i tekućine, nego i kao prilika da provode vrijeme s drugima. Dobro je ako vi i čak prijatelji i članovi obitelji jedete s njima. Vaše društvo i prilika za razgovor i smijeh pomoći će im da se osjećaju dobro. Isto tako, pokušajte im posluživati obroke u isto vrijeme svaki dan.

Povezanost s drugima

Ako su vaši najmiliji mentalno hendikepirani i ograničeno pokretni, vjerojatno neće moći uživati u svojim starim hobijima kao prije. Bez obzira na njihovo stanje, vjerojatno će im se i dalje sviđati da ih se drži za ruku, grli i blago razgovara s njima. Bilo bi dobro da možete pronaći nove aktivnosti koje možete obavljati s njima – stvari koje će vas oboje zabavljati i povezivati. 
 
Iskusni njegovatelji tvrde da samo zajedničko obavljanje malih stvari može pomoći da uljepšate dan svojim najmilijima. Potražite ovdje ideje za aktivnosti koje možete raditi s najmilijima.

Nemojte odgađati traženje pomoći

Kada osoba o kojoj skrbite ima demenciju i inkontinentna je, to je dodatan izazov. Iskusni njegovatelji preporučuju da potražite pomoć i podršku drugih – članova obitelji, prijatelja, lokalne zajednice i državnih socijalnih službi. Saznajte više ovdje.