Na što treba misliti

Pripremanje

Naravno da za svoje najmilije želite odgovarajuću i ispravnu njegu. Važno je imati na umu i učiniti slijedeće:
  • saznati što je moguće više o stanju vaših najmilijih;
  • izraditi plan provedbe svega što je potrebno;
  • prilagoditi dom vaših najmilijih njihovim potrebama;
  • organizirati dokumente;
  • potražiti potporu drugih i podijeliti s njima zadatke.
 Navodimo nekoliko savjeta o tome kako napraviti te stvari. Tako će vam pružanje njege biti puno lakše.
Saznajte sljedeće: Razumijevanje dijagnoze
Obavezno prikupite sve pojedinosti o trenutačnom stanju svojih najmilijih. Ako vaši najmiliji imaju simptome koji vas brinu, razgovarajte s njihovim liječnikom i drugim medicinskim stručnjacima. Zatražite ih da vam objasne stanje vaših najmilijih.
 
To će vam pomoći da se osjećate samopouzdanije u pružanju njege. Također može pogodovati i osobi o kojoj skrbite. S ranom dijagnozom ona može biti u stanju nastaviti se brinuti o sebi još neko vrijeme. 
 

Je li osoba o kojoj skrbite inkontinentna? Urinarna inkontinencija čest je problem – mnoga različita medicinska stanja dovode do nje. Saznajte koliko god možete o njoj. Zatim možete odabrati odgovarajuća rješenja i najbolje proizvode za svoje najmilije. 

 
Kada znate sve o njihovom stanju, bit će vam lakše skrbiti o njima.
Izradite plan
Važno je misliti unaprijed i planirati pružanje njege. Tako ćete lakše organizirati vrijeme kako ne biste bili preopterećeni. To će također osigurati da vaši najmiliji dobivaju skrb koja im je potrebna – primjerice, lijekove – kada im je to potrebno.    Preporučamo izradu plana pružanja njege. Zapišite kako ćete skrbiti o njima i istaknite zadatke pružanja njege za sljedećih nekoliko tjedana ili mjeseci. Zatim možete raspraviti svoj plan s osobom o kojoj skrbite – i osobama koje bi vam mogle pomoći.   Kako biste započeli, preuzmite naš besplatan predložak plana njege (PDF).
Razgovarajte o svojim zadacima
Skrivanje problema neće pomoći. Samo će ih povećati. Zato razgovarajte o situaciji najmilijih s obitelji i bliskim prijateljima. Dajte im do znanja sve zadatke koje vaše pružanje njege uključuje. Postoji mogućnost da će vam neki od njih moći pomoći. Većina osoba zna vrlo malo o tome kako je biti njegovatelj. Stoga će vaša obitelj i prijatelji vjerojatno htjeti čuti o vašem iskustvu. Što više saznaju o dobrom poslu koji obavljate, vjerojatnije će da će vam ponuditi podršku ili dati praktične prijedloge.  Nema ništa loše u tome da govorite što vam je potrebno i tražite podršku. Kada vam netko nudi pomoć, nemojte se sramiti prihvatiti je. 

Neke korisne savjete o uključivanju obitelji i prijatelja u pružanje njege potražite u odjeljku Zajedničko pružanje njege.

Pripremite dom
Osoba o kojoj skrbite može biti nestabilna na nogama ili nepokretna. U svakom slučaju trebat ćete njihov/svoj dom učiniti sigurnim za njihovo kretanje. Ili sigurnim za vaše kretanje kada skrbite o njima. Isto tako, kako bi vam život njegovatelja bio lakši, trebate svoju okolinu rasporediti tako da bude što više učinkovita.
 

Savjete o pripremanju doma potražite u odjeljku Sigurnost u kući

Organizirajte važne informacije
Dobro je biti organiziran kada skrbite o nekome. Pomaže vam da se osjećate samopouzdano i pripremljeno za budućnost.  Stoga držite važne kontaktne podatke i dokumente na jednom mjestu na kojem ih brzo možete pronaći. Možete napraviti popis kontaktnih podataka za liječnike, odvjetnike i lokalne ljekarne. 
 
Imaju li vaši najmiliji slabo pamćenje? Ako je tako, obavezno zapišite njihove zaporke (i držite ih na sigurnom). Isto tako, zabilježite kontaktne pojedinosti njihovih prijatelja ili drugih članova obitelji.
Potražite podršku
Čovjek ste, niste robot. Čak i ako imate puno energije, postoji granica u onome što možete učiniti sami. 
 
Ako želite svojim najmilijima pružiti najbolju moguću njegu, pokušajte pronaći druge da vam pomognu. Osobe koje će moći preuzeti vaše odgovornosti kada se umorite. Mogu vam pomoći u nabavi, u čišćenju kuće ili u prijevozu na liječnički pregled.
 
Naravno, zajedničko pružanje njege s obitelji i prijateljima odlična je stvar. No ako možete, zatražite profesionalnu podršku. Primjerice, razmislite o uzimanju:
 
  • medicinske sestre koja će vam pomagati kod kuće;
  • tvrtke koja dostavlja hranu kod kuće;
  • osobe koja će vam pomoći sa zadacima.
Ako to nije moguće, pokušajte dobiti podršku socijalne skrbi od lokalne uprave. 
 

Budite u kontaktu sa zajednicama za pružanje njege ili grupama potpore – te s medicinskim ustanovama ili organizacijama. Svatko od njih obično vam može pružiti pomoć koja vam je potrebna.