Što možete učiniti?

Pomognite najmilijima s njihovom inkontinencijom

Ako još nisu bili kod liječnika, zakažite pregled. Trebate saznati sve što možete o stanju svojih najmilijih. Tada mogu dobiti odgovarajući tretman. 
 
Vaš liječnik nastojat će izbjeći nelagodu za vaše najmilije. Stoga će vjerojatno preporučiti najmanje invazivni tretman. U početku to mogu biti promjene u stilu života, fizioterapeutske vježbe i medicinski uređaji (pogledajte u nastavku). Ako to ne uspije, liječnik može vaše najmilije uputiti specijalistu. U konačnici, specijalist može preporučiti lijekove ili operativni zahvat. No budite bez brige, zajedno s profesionalcima možete svojim najmilijima pomoći u vezi s njihovom inkontinencijom.
 
Vi i vaši najmiliji možete osjećati nelagodu kada im pokušavate pomoći u vezi s njihovom inkontinencijom. To je prirodno. Na kraju krajeva, radi se o osobnoj stvari. No ima puno toga što za njih možete učiniti. Stoga bi bilo dobro kada biste mogli prevladati nelagodu – tako bi se osjećali opuštenije. A ako saznate sve što možete o njihovom stanju, razumjet ćete kroz što prolaze. Tako im možete pružiti točno onakvu podršku kakva im je potrebna.  

Savjeti o različitim vrstama inkontinencije

Jeste li pročitali naš odjeljak Vrste inkontinencije ? Opisuje neke od najčešćih vrsta oslabljenog mjehura. Tamo biste trebali pronaći onu koja odgovara stanju vaših najmilijih. 
 
U nastavku se nalaze profesionalni savjeti koji vam mogu pomoći da se nosite sa specifičnom vrstom.
Pomoć za stresnu inkontinenciju
Prvo uzmite u obzir stil života vaših najmilijih. Nekoliko jednostavnih promjena mogu napraviti veliku, pozitivnu razliku. 
 • Neka piju dovoljno tekućine.
  Možda ćete misliti kako moraju piti manje tekućine. No, tako im urin može biti koncentriraniji. Što može štetiti mjehuru i učiniti ga aktivnijim. Preporučujemo da vaši najmiliji piju kao i inače, onda kada su žedni. To bi trebalo biti dovoljno za zdravu, blijedožutu boju urina. Kao što biste mogli očekivati, previše tekućine samo će povećati potrebu za odlaskom na toalet. Stoga pokušajte održavati uravnoteženi, zdravi unos.

 • Izbjegavajte određena pića.
  Zapamtite da su neka pića diuretici što znači da zbog njih morate češće na toalet. To mogu biti čaj i kava koja sadrži kofein te alkoholna pića. Nije štetno ako dopustite vašim najmilijima poneku šalicu ili čašicu. No najbolje je ne posluživati im previše.

 • Pripazite na kalorije.
  Pretilost slabi mišiće zdjelice što može uzrokovati inkontinenciju. Zato pomognite najmilijima da ostanu u formi, osigurajte im zdravu, hranjivu prehranu, bez previše kalorija.

 • Smanjite ili ukinite pušenje.
  Puši li osoba o kojoj skrbite? To samo po sebi ne uzrokuje oslabljeni mjehur. No, kašljanje zbog pušenja može pritiskati mjehur. Zato ih pokušajte uvjeriti da smanje pušenje ili da prestanu pušiti. To će imati pozitivan učinak na inkontinenciju, ali i na cjelokupno zdravlje. 


 • Potaknite ih na vježbanje.
  Jesu li vaši najmiliji pokretni? Ili im možete pomoći da se kreću? Kontrolu mjehura mogu unaprijediti vježbanjem dna zdjelice. Znanstvenici su otkrili da se 70 % blagih do umjerenih slučajeva inkontinencije može poboljšati ili čak izliječiti na taj način. Međutim, vaši će najmiliji trebati ispravno vježbati dno zdjelice (Kegel) – redovito od tri do šest mjeseci. Nikada nije prekasno započeti – čak i ako su u 70-ima ili 80-ima, i dalje mogu poboljšati simptome. Specijalist može preporučiti tehnike kao što je električna stimulacija kao pomoć u ispravnom provođenju vježbi. Saznajte više o vježbama.
Pomoć za urgentnu inkontinenciju
Ona se ponekad naziva i preaktivan mokraćni mjehur. Kako i sam naziv sugerira, događa se kada odjednom imate nezaustavljivu potrebu za odlaskom na toalet. Navodimo nekoliko savjeta kao pomoć u skrbi za vaše najmilije: 
 • Pomognite da im stignu do kupaonice.
  Osigurajte da im je put do toaleta jednostavan i bez prepreka.  Isto tako, ako su pokretni/polupokretni i obučeni, odjeća im mora biti takva da je mogu lako skinuti – odnosno, bez neuobičajenih pričvršćivanja.

 • Pomognite im vježbama za mjehur i vježbanjem.
  Kod urgentne inkontinencije moguće je uvježbati mjehur. Da biste to učinili, potaknite najmilije da zadrže veće količine urina duže vrijeme. Te da idu na toalet rjeđe. To zaustavlja da mjehur „preuveličava” potrebu za odlaskom na toalet kada je samo napola pun. Uvježbavanje s vremenom postaje lakše. Do 50 % onih s urgentnom inkontinencijom koji su to probali uvidjeli su da djeluje.
> Kegelove vježbe za mišiće zdjelice mogu također pomoći u nekim slučajevima urgentne inkontinencije. > Saznajte o vježbama.
Pomoć s kombiniranom inkontinencijom
Ima li vama bliska osoba kombinaciju stresne i urgentne inkontinencije? Ako je tako, najbolje je koncentrirati se na dominantne simptome i pokušati prvo s njima. Možete započeti s vježbama dna zdjelice za stresnu inkontinenciju ili vježbanjem mjehura za urgentnu inkontinenciju. Zatim, kada se simptomi smanje, započnite s rješavanjem drugih simptoma.
Pomoć s funkcionalnom ili neurološkom inkontinencijom
Sprečava li fizički ili mentalni hendikep vaše najmilije da stignu na toalet na vrijeme? Ili im onemogućuje kontrolu nad mjehurom?  Liječnici bi trebali pomoći. No, čak i ako ne mogu, i dalje postoje stvari koje možete učiniti kako biste poboljšali situaciju vaših najmilijih. 
 
Što je najvažnije, možete smanjiti utjecaj nezgoda dobrim inkontinencijskim proizvodima. Dobro dizajnirani inkontinencijski i u potpunosti će zadržati urin koji pobjegne. Također će pomoći da se osjećaju svježe, suho, čisto i udobno. 
 
> Istražite asortiman TENA proizvoda.
Mjere za ozbiljnije slučajeve
Ovisno o stanju najmilijih, liječnik ili specijalist mogu preporučiti nešto od sljedećeg: 
 • Medicinski uređaji
  Liječnik može staviti kateter (cjevčicu koja se spaja na uretru) s prenosivom vrećicom za urin. To može biti samo privremena mjera, osobito ako je rezultat operacija od koje se vaši najmiliji oporavljaju. Vjerojatno ćete trebati mijenjati i čistiti vrećice katetera – jednostavan zadatak koji možete naučiti. Važno je razumjeti da kateter nije rješenje za urinarnu inkontinenciju, nego za povećanu prostatu ili privremeno rješenje nakon operacije prostate.

  Najčešće upotrebljavani proizvodi za oslabljeni mjehur su upijajući inkontinencijski ulošci i gaćice. Oblikovani za zaštitu od curenja urina i neugodnih mirisa, dolaze u nizu veličina i razina upijanja.

  > Istražite TENA inkontinencijske proizvode.

 • Posljednje rješenje: lijek i/ili operativni zahvat
  Postoje lijekovi koji mogu smanjiti preveliku aktivnost mjehura. Da biste saznali o lijekovima koji mogu pomoći vašim najmilijima s urgentnom inkontinencijom, pitajte liječnika da vam preporuči specijalista – primjerice, urologa ili uroginekologa.

  Operacija može pomoći u tretiranju inkontinencije, ali se rijetko primjenjuje.
Ostali načini na koje možete pomoći
Što još možete napraviti kako biste pomogli najmilijima s funkcionalnom inkontinencijom? Osigurajte da im je put do toaleta jednostavan i bez prepreka. A ako su pokretni/polupokretni i obučeni, pomoći će ako imaju odjeću koja se jednostavno skida – odnosno, bez neuobičajenih pričvršćivanja.
Pružite najmilijima najbolje
Saznajte kako vam TENA nudi najučinkovitije rješenje da bi se vaši najmiliji osjećali čisto i udobno – pogledajte TENA asortiman ovdje.