Rječnik pružanja njege

Rječnik pojmova vezanih uz njegu pri inkontinenciji

Ako su vaš liječnik ili ljekarnik upotrijebili pojam koji vam nije poznat ili ste pročitali nešto na paketu što prije niste vidjeli, pročitajte korisna rješenja u našem rječniku.

Donje rublje

Kada govorimo o donjem rublju, mislimo na inkontinencijsko donje rublje za muškarce i žene. TENA® proizvodi donjeg rublja dizajnirani su za oblačenje i svlačenje i nose se kao obično donje rublje. Pružaju zaštitu od umjerene do teške inkontinencije.

Enureza

Enureza (poznata i kao nekontrolirano mokrenje tijekom sna) je nenamjerni gubitak urina u krevetu. Ako se inkontinencija javlja tijekom sna noću, naziva se noćna enureza.

Fekalna inkontinencija

Ova vrsta inkontinencije nenamjerno je ispuštanje stolice.

Funkcionalna inkontinencija

Radi se o nemogućnosti dolaska na toalet na vrijeme zbog poteškoća uzrokovanih fizičkim ili mentalnim oboljenjima. 

Gaćice

Ovdje su „gaćice" posebno oblikovane za zaštitu od inkontinencije. TENA® gaćice za muškarce i gaćice za žene idealne su za pružanje njege najmilijima. Sigurno se pričvršćuju jezičcima i mogu se lako skinuti. Ponekad se nazivaju pelenama za odrasle, inkontinencijske gaćice pružaju maksimalnu sposobnost upijanja za zaštitu od jake inkontinencije.

Gaćice za odrasle

TENA® preporučuje „gaćice” za odrasle. Sigurno se pričvršćuju jezičcima i mogu se lako skinuti.

Inkontinencija

Nenamjeran gubitak funkcije mjehura i/ili crijeva.

Istjecanje mjehura

Također poznato kao slabost mjehura ili urinarna inkontinencija. To znači da osoba ima poteškoća s kontroliranjem mjehura. To može rezultirati nekontroliranim gubitkom urina.

Kapanje nakon mokrenja

Događa se kada se mjehur (uretra) ne isprazni u potpunosti i nastavlja istjecati nakon mokrenja. To je također često kod oslabljenih mišića dna zdjelice.

Kombinirana inkontinencija

Ovo su zapravo miješani simptomi. Obično se radi o kombinaciji stresne (pogledajte ispod) i urgentne inkontinencije (pogledajte ispod). Ako imate obje vrste, obično jedna uzrokuje više problema od druge. Ako je tako, usredotočite se prvo na rješavanje najčešćih simptoma.

Menopauza

Razdoblje koje označava trajan prestanak menstrualne aktivnosti.

Mišići dna zdjelice

Mišići dna zdjelice oblikuju široku petlju između nogu, od zdjelične kosti sprijeda do dna kralježnice na leđima. Kako bismo mogli nastaviti imati kontrolu, potrebna nam je podrška mišića dna zdjelice. Ti važni mišići pomažu kod urinarne i fekalne inkontinencije.

Mokrenje

Čin mokrenja (rješavanje ili puštanje urina).

Neurološki poremećaj mokraćnog mjehura

Oštećenje živaca kao rezultat bolesti može utjecati na način na koji mozak i mjehur komuniciraju. To rezultira nemogućnošću kontrole mjehura ili njegova potpunog pražnjenja.

Preljevna inkontinencija

Radi se o neprekidnom ili epizodnom protoku urina koji obično uzrokuje prepreke ili oštećenje živca. Preljevna urinarna inkontinencija događa se kada se mjehur ne može u potpunosti isprazniti te se postupno puni preostalim urinom.

Prostata

Žlijezda kod muškaraca koja se nalazi na dnu mjehura i okružuje uretru. Stvara tekućinu prilikom ejakulacije. Ponekad kod starijih muškaraca žlijezda postaje veća i može ometati mokraćovod. Simptom toga je slab protok urina.

Stresna inkontinencija

Inkontinencija koja se pojavljuje kod iznenadnog fizičkog naprezanja kao što je kašljanje, kihanje, smijanje ili podizanje teških predmeta. Obično uključuje samo male količine urina i općenito je povezana sa slabljenjem mišića dna zdjelice.

Sustav podloge i gaćica

Proizvodi inkontinencijskog sustava podloge i gaćica od 2 dijela oblikovani su tako da se nose zajedno. Ulošci pružaju diskretniju prilagodbu uz tijelo kada se nose sa TENA® inkontinencijskim gaćicama koje se mogu ponovo upotrebljavati i mogu se baciti. Oni su za zaštitu od srednje do teške inkontinencije.

Tanki ulošci za gaćice

Također se nazivaju tanki ulošci, oni su najmanja i najtanja dostupna vrsta uloška. TENA® inkontinencijski tanki ulošci oblikovani su za zaštitu od vrlo malog istjecanja iz mjehura i svakodnevnu svježinu.

Ulošci

Oblikovani za vrlo malo ili teško istjecanje iz mjehura i žensku inkontinenciju. Većina TENA® uložaka pojedinačno su umotani i imaju ljepljivu traku za nošenje ispod običnog donjeg rublja.

Ultra tanki ulošci

TENA® ultra tanki ulošci posebno su oblikovani za diskreciju. Imaju tanji profil no mogu pružiti jednaku količinu zaštite kao obični inkontinencijski ulošci.

Urgentna inkontinencija

Također poznato kao preaktivan mokraćni mjehur s istjecanjem urina, vrsta koja je najčešća kod muškaraca. Osjećate iznenadnu potrebu za mokrenjem i mjehur nekontrolirano ispušta urin. Osjećaj hitnosti može nam otežati da stignemo do toaleta na vrijeme pa to može rezultirati malim učestalim gubicima između mokrenja ili potpunog pražnjenja mjehura. To mogu uzrokovati različiti čimbenici, primjerice, povećana prostata, infekcija urinarnog trakta, konzumacija kave ili energetskih pića, kamenac u mjehuru, slaba postmenopauzalna sluznica, ginekološka stanja kao što su prolapsa ili tumor jajnika te zatvor stolice.

Vježbe za jačanje dna zdjelice

To su vježbe koje uključuju stezanje i opuštanje mišića dna zdjelice. Usmjereni su na jačanje mišića i omogućavanje povećanog pritiska na zatvaranje uretre.

Vlažne maramice

TENA® inkontinencijske vlažne maramice i krpe za pranje posebno su oblikovane veličinom za odrasle. Služe za nježno čišćenje i umirivanje kože.

Zaštitne podloge

Zaštitne podloge koje se ponekad zovu podloge za krevet veliki su upijajući ulošci. Oblikovani su za zaštitu površina na koje se može sjesti ili ležati na njima, kao što su kreveti, stolci i namještaj. TENA® zaštitnih podloga ima u raznim veličinama i stilovima.

Zaštitni ulošci

To su inkontinencijski ulošci dizajnirani posebno za muškarce. TENA® zaštitni ulošci u obliku su čašice prema konturama muškog tijela za ugodnu i sigurnu prilagodbu. Ljepljiva traka sigurno ih drži na mjestu. Treba ih nositi s muškim donjim rubljem u stilu gaćica. Najbolje za laganu i umjerenu mušku inkontinenciju.