Kako se nositi s pogoršanjem zdravstvenog stanja

Kako se nositi s pogoršanjem zdravlja kod drugih

Zar ne bi bilo odlično kada bi svi mogli biti zdravi u starijoj dobi?
Znanstvenici rade na tome. No prije nego pronađu rješenje, vrijeme će uzimati danak na našim tijelima i umovima.
 
Možda ste primijetili znakove starenja i pogoršanja zdravlja kod nekoga do koga vam je stalo. Važno je razumjeti te simptome. I pratiti ih. Tada možete poduzeti radnje kako biste što je moguće više očuvali zdravlje svojih najmilijih. 
Zanemaren izgled
Važno je obratiti pažnju na to kako vaši najmiliji izgledaju. Jesu li prestali brinuti o sebi i svom izgledu? Primjerice, više se ne češljaju ili ne peru redovito? Razgovarajte s njima o svakoj promjeni koju primijetite. Pokušajte pronaći razlog za nju. Ako ste zabrinuti, razgovarajte s liječnikom.
Gubitak pamćenja
Svi možemo biti zaboravni, osobito kako starimo. No ako osoba o kojoj skrbite postane osobito zaboravna, važno je obratiti pažnju na to. Je li im, primjerice, problem sjetiti se uobičajenih riječi? Ili se gube u poznatom okruženju. Možda ne mogu slijediti upute. To bi trebalo biti lako uočiti jer ih vjerojatno dobro poznajete. 
 
Ako vas simptomi brinu, potaknite najmilije da odu kod svog liječnika.
Gubljenje na težini
Jesu li puno izgubili na težini? Izgledaju li premršavo? To može biti iz različitih razloga. Promatrajte ostale slične simptome. Primjerice, jesu li često potišteni? Ako nisu dobre volje, vjerojatno im se ne kuha. Ili su možda izgubili apetit i jednostavno ne jedu dovoljno. Jesu li izgubili osjet okusa ili mirisa? To također može utjecati na njihov apetit. 
 
Ako ste zabrinuti zbog gubitka težine najmilijih, zakažite im liječnički pregled.
Loše raspoloženje
Prirodno je da starije osobe povremeno budu mrzovoljne. No ako su neprekidno loše raspoložene, važno je saznati zašto. Ako je osoba o kojoj skrbite neprekidno nesretna, razgovarajte s njom. Pitajte je što je muči. Tako možete brzo saznati treba li otići kod liječnika.
 
Možda ste primijetili znakove starenja i pogoršanja zdravlja kod nekoga do koga vam je stalo. Važno je razumjeti te simptome. I pratiti ih. Tada možete poduzeti radnje kako biste što je moguće više očuvali zdravlje svojih najmilijih.
Pucanje kože
Ako su vaši najmiliji inkontinentni, pripazite na zdravlje njihove kože. Urin može uzrokovati reakciju kože i nadražiti je te ona može početi pucati. Isto tako, koža starijih osoba je krhka i osjetljivija na iritacije. To povećava vjerojatnost da postane oštećena. 
 
Najbolje rješenje za pucanje kože jest održavanje njezine čistoće. Najbolje je upotrebljavati blago sredstvo za čišćenje, primjerice neko iz asortimana TENA njega kože – uključuje kremu za pranje koja obnavlja i štiti krhku kožu starijih osoba.  Nakon toga nanesite blagi losion ili kremu protiv nadražene/svrbljive kože ili kože s osipom.