Aktivnosti kojima se možete baviti s najmilijima

Aktivnosti u kojima ćete oboje uživati

Skrb o najmilijima kod kuće može postati prilično monotona rutina. Iste zadatke morate obavljati redovito, svaki dan, kako bi osobi o kojoj skrbite bilo udobno. Osim toga, nekada aktivna i snalažljiva vama bliska osoba sada može biti ozbiljno ograničena zbog bolesti povezane sa starenjem. U tom ste slučaju možda zaboravili da im je i dalje potrebna fizička i mentalna stimulacija. 
 
Osoba o kojoj skrbite vjerojatno više ne može igrati tenis ili šah. Ali ima puno stvari u kojima može i dalje uživati. Štoviše, to su aktivnosti koje možete raditi zajedno. U nastavku je 21 ideja za nadahnuće. Zašto ne biste preuzeli ovaj popis (PDF) i odabrali nekoliko za unošenje malo zabave u svoju rutinu? Zatim ih uključite u popis vrijeme pružanja njege.

21 način na koji možete zabaviti svoje najmilije

 1. Otiđite u šetnju – do sljedeće ulice ili kako biste nahranili ptice u parku. Svjež zrak i vježbanje čine čuda.

 2. Slušajte glazbu; pjevajte zajedno ako možete – naročito starije pjesme u kojima bi mogli uživati vaši bližnji. (Znanstvenici su otkrili da glazba, posebno pjevanje, poboljšava komunikaciju kod osoba koje pate od demencije).

 3. Naglas čitajte knjigu, novine ili časopis. Većina nas voli čuti dobru priču.

 4. Zaigrajte društvenu igru ili zajedno složite slagalicu. Tako ćete stimulirati svoje umove.

 5. Pogledajte film ili popularnu staru seriju (TV ili DVD). Nakon toga razmijenite mišljenja u vezi s radnjom ili omiljenim likovima.

 6. Bojite slike ili crtajte i slikajte zajedno. Kreativnost je zabavna.

 7. Rješavajte križaljke, sudoku zagonetke ili rebuse. Oni su sjajni za vježbanje uma.

 8. Napišite pismo članu obitelji povodom godišnjice, rođendana ili nadolazećeg blagdana (npr. Božić ili Uskrs). Uživat ćete biti usredotočeni na osobu koju oboje poznajete i do koje vam je stalo.

 9. Neka prijatelj donese kućnog ljubimca. Sa slatkim psićem ili mačkicom u društvu, svi će se ponašati brižno i osjećajno.

 10. Posadite cvijet ili sjemenje ili jednostavno zajedno zalijte biljke u domu. Njihov rast bit će zanimljiva tema za razgovor.

 11. Odaberite cvijeće i zajedno napravite buket. Zbog prekrasnih boja i mirisa osjećat ćete se dobro.

 12. Sastavite jelovnik za cijeli tjedan. Tako ćete potaknuti maštu i imat ćete nešto čemu ćete se radovati.  

 13. Provozajte se zajedno, automobilom, autobusom, tramvajem ili vlakom – otiđite u zabavni park, zoološki vrt, muzej ili obližnji dvorac. Ovo bi mogla biti sjajna pustolovina.

 14. Organizirajte piknik samo za vas dvoje ili i za ostale članove obitelji/prijatelje. Još jedna dobra isprika za boravak na svježem zraku.

 15. Zajedno ispecite tortu ili kolačiće. Lagana tjelovježba dobro će vam doći ako puno vremena provodite u zatvorenom. 

 16. Kupite različito egzotično voće i zajedno ga jedite, a usput razgovarajte o nazivima i državama iz kojih potječe. Osim što ćete učiniti dobru stvar za svoje zdravlje, potaknut ćete i svoju maštu.

 17. Sjedite zajedno na klupi na javnoj površini i promatrajte svijet oko vas. Mogli biste se iznenaditi koga i što ćete sve vidjeti. 

 18. Zajedno plešite, istežite se ili izvodite gimnastičke vježbe. Važno je osigurati redovito kretanje i vježbanje.

 19. Kod kuće izradite vlastite toplice / salon za uljepšavanje. Napravite dragoj osobi manikuru ili zajedno stavite masku na lice. Zabavno je i dobro ćete se osjećati.

 20. Izradite spomenar pomoću slika iz starih časopisa. Prepustite dragoj osobi odabir omiljene teme.

 21. Pregledajte stare albume s fotografijama, obiteljske dragocjenosti ili razglednice. Oni će sigurno prizvati sjećanja i priče koje biste mogli međusobno podijeliti.