Mojim najmilijima potrebno je malo pomoći

Ono što trebate učiniti tijekom skrbi za najmilije kako biste im pružili odgovarajuću razinu podrške, ovisi o njihovom fizičkom stanju.
 
Ako se mogu kretati, obavljati svakodnevne rutine gotovo neovisno ili uz malo pomoći, ovaj je odjeljak za vas. Ovdje možete pronaći praktične savjete o tome kako im pružiti najbolju moguću njegu.

Poticanje ispravne higijene

Osobna higijena važna je svakodnevna rutina. Možda se vaši najmiliji mogu sami brinuti o sebi i prati se bez vaše pomoći. Ili uz malo vaše pomoći. Ako je tako, to je dobro. Pokušajte ih potaknuti da se i dalje neovisno uređuju dokle god to mogu. Možete s vremena na vrijeme provjeriti treba li im vaša pomoć.

Starijoj koži potrebna je posebna njega

Vjerojatno ste primijetili da sa starenjem i naša koža stari. Postaje prilično osjetljiva. Zato je starijim osobama potreba posebna higijenska rutina, oblikovana za njihovu osjetljivu kožu. Posebno ako imaju inkontinenciju jer urin i stolica nadražuju i oštećuju kožu. Blago čišćenje i zaštita pomažu u sprečavanju nadraživanja i infekcije kože. Zato je dobro da se vaš najmiliji pridržava higijenske rutine koja je oblikovana za njihovu osjetljivu kožu. Pomoći će im da se osjećaju čisto, udobno, osvježeno i zdravo što može doprinijeti njihovom samopouzdanju. 
 
Tri su koraka njege njihove kože: čišćenje, obnavljanje i zaštita. Da biste vidjeli proizvode koji pokrivaju ove korake i oblikovani su za krhku, stariju kožu, istražite TENA asortiman njege za kožu.

Inkontinencijski proizvodi

Ako se vaši najmiliji mogu sami obući, vjerojatno se mogu sami nositi i sa zaštitom za inkontinenciju. Osobito ako nose jednostavne proizvode kao što su jednokratne inkontinencijske . TENA Pants gaćice jednostavno se oblače kao obično . Pomažu vašim najmilijima da budu neovisni i zadrže svoje dostojanstvo. Istodobno pružaju pouzdanu zaštitu od istjecanja.  
 
Kako biste pronašli odgovarajući proizvod za inkontinenciju s odgovarajućom razinom upijanja za svoje bližnje, pogledajte TENA odabir proizvoda. 
 
Za detaljne upute o stavljanju i presvlačenju inkontinencijskih proizvoda posjetite našu stranicu o presvlačenju.
 
Da biste saznali više o TENA asortimanu proizvoda, pogledajte TENA proizvode.

Kako im pomoći da budu sigurni

Vaši najmiliji mogu biti dosta neovisni i možda ne trebaju puno pomoći. Ipak je važno zapamtiti da su kosti starijih osoba lako lomljive. Čak ih i mala nezgoda ili pad može prouzročiti ozljedu i sputati ih u kretanju. Zato, kako biste spriječili ozljede, pokušajte njihov dom učiniti što je više moguće sigurnijim za kretanje. Pročitajte više u našem odjeljku Sigurnost u kući.

Pomoć s prehranom i unosom tekućine

Vaši najmiliji mogu početi unositi manje tekućine zbog straha da će uz veći unos morati češće na toalet. Ako to čine, njihov urin će biti koncentriraniji. To može povećati rizik za njihovo zdravlje. Zato ih probajte potaknuti da unose tekućinu kao i obično, kada god osjećaju žeđ. 
 
Možete osigurati da dobro i hranjivo jedu tako da jedete s njima. Međutim, uloga obroka nije samo hranjivost. Oni su također vrijeme za druženje, razgovor, dijeljenje priča i smijanje. Zašto ne biste pozvali druge članove obitelji i prijatelje da vam se pridruže? Druženje pomaže da se vaši najmiliji osjećaju uključeno: to je važan aspekt života koji ćemo detaljnije opisati u nastavku.

Povezanost s drugima

Čak i u poznijoj dobi i dalje volimo da nas se drži za ruku, volimo da nam se izmasiraju leđa ili da nas se toplo zagrli. To postaje još važnije ako provodimo većinu vremena sami. 
 
Iskusni njegovatelji tvrde da samo zajedničko obavljanje malih stvari – naizgled trivijalnih – može pomoći da oraspoložite svoje najmilije. Ovdje potražite ideje koje će vas nadahnuti.

Pronađite osobe koje će vam biti podrška

Iskusni njegovatelji preporučuju da pronađete druge kao pomoć u skrbi o najmilijima. To mogu biti članovi obitelji, prijatelji ili lokalna zajednica, ili državne socijalne službe. Saznajte više o tome kako pronaći pomoć ovdje.