Odnos koji se mijenja

Promjene su prirodne

Pružanje njege prirodno utječe na vaš odnos s osobom o kojoj skrbite. Ponašate se jedno prema drugom na drugačiji način. Vidite jedno drugo drugačije. I doživljavate nepoznate, ponekad neobične ili čak ugodne osjećaje. 
 
Pristupite promjenama na pozitivan način, otvorena uma i mogli biste se iznenaditi. Vaš odnos bi mogao postati snažniji i ispunjeniji.
 
Pročitajte o dva najčešća tipa odnosa u nastavku. I pronađite korisne savjete o tome kako se nositi s promjenama koje ćete vjerojatno iskusiti.

Partneri

Jeste li vi i osoba o kojoj skrbite partneri u vezi? Ako je tako, vjerojatno živite zajedno i snažno ste emocionalno vezani. To je dobro – može pružanje njege učiniti jednostavnijim i manje stresnim. Budući da se vrlo dobro poznajete, vjerojatno se ne ustručavate jedno pred drugim – što je također dobro. 
 
Ipak, budite pažljivi. Bliski odnosi mogu uzrokovati snažne osjećaje. Ako vaš odnos postane jednostran i to vam smeta, razgovarajte o tome sa svojim partnerom. Pokušajte pronaći prostora za svoje potrebe. Ako svom partneru pokazujete ljubav, pružanje njege može vas ispunjavati.

Roditelji

Poput mnogih drugih, možete se naći u situaciji da se morate redovito brinuti o starijem roditelju. Razmišljajte o tome kao o sjajnoj prilici da pokažete svojoj majci ili ocu koliko ih volite.
 
Zamjena uloga svakome od nas može biti teško prihvatljiva. Može se činiti neprirodnom, problematičnom, pa čak i neugodnom. Pripremite se na nelagodu kada vašem roditelju bude potrebna pomoć pri pranju ili oblačenju. 
 
Te izazove možete prevladati zauzimanjem pozitivnog stava. S vremenom ćete se naviknuti na situaciju. Otkrit ćete da je vaš strah bio veći od samog zadatka. Na kraju svega, samo želite svom roditelju pokazati da ga volite i da brinete o njemu.

Prihvaćanje pomoći

Svatko je od nas jedinstven. A takva je i svaka naša situacija pružanja njege. No postoji jedno pravilo koje se odnosi na sve odnose pružanja njege: ako ima negativnih osjećaja, raspravite ih. Ponekad je dovoljno razgovarati o stvarima i pronaći rješenja s osobom o kojoj skrbite. U nekim je situacijama bolje zatražiti pomoć od prijatelja, drugih njegovatelja ili specijalista.