Starenje i naš um

Zaboravnost

Postaje li starija osoba o kojoj brinete zaboravna – možda čak zbunjena ili nerazumna? Nasreću, ako je vama bliska osoba takva, postoje mnoge stvari koje možete učiniti kako biste im pomogli i podržali ih. 
 
U skrbi o najmilijima, dobro je razumjeti kakvo je njihovo cjelokupno mentalno zdravlje. Ovisno o tome koliko su svjesni svoje situacije, pružanje njege ne mora biti tako jednostavno kako biste očekivali. Ako imaju demenciju ili ako pate od Alzheimerove bolesti, možda će biti dobro imati nekoga tko će vam pomoći u presvlačenju i čišćenju.
 
U nastavku se nalazi nekoliko savjeta o tome kako možete pomoći najmilijima koji nisu u mogućnosti jasno razmišljati ili se izražavati.
Znakovi prepoznavanja
Osoba o kojoj brinete može pokazivati neke znakove da želi otići na toalet. Primjerice, može se vrpoljiti, povlačiti odjeću ili ustajati i sjedati. Pokušajte ih pažljivo i često pratiti. Upoznajte se s njihovim ponašanjem kako biste mogli uočiti kada im je potrebna vaša pomoć.
Stvaranje redovitih navika
Važno je biti pripremljen kada vama bliska osoba treba otići u kupaonicu. To će im pomoći da se opuste i da im ne bude nelagodno, a vama će olakšati njegovanje. Raspolaganje odgovarajućim inkontinencijskim proizvodima odličan je početak. Također je korisno pokušati ih potaknuti na stvaranje navike redovitog odlaska na toalet. Ako prepoznajete kada moraju ići na toalet, pomoći ćete im u očuvanju njihova samopouzdanja.
Planiranje unaprijed
Odgovarajući proizvodi nadohvat ruke znatno će vam olakšati njegu. Ako ste dobro pripremljeni, bit će vam lakše pomoći najmilijima da se osjećaju čisto i udobno. Ako ste opremljeni inkontinencijskim proizvodima, vlažnim maramicama, torbama koje se mogu zatvoriti i dodatnom odjećom za presvlačenje, moći ćete pomoći najmilijima kad god je to potrebno. Ako planirate izvesti van svoje najmilije, nemojte zaboraviti isplanirati koji toalet mogu upotrijebiti ili gdje ćete ih moći očistiti i presvući.
Pružanje pomoći
Ako vama bliska osoba ima uznapredovali oblik inkontinencije, možete im pomoći kada moraju na toalet. Potaknite ih da idu u kupaonicu uz vašu pomoć. Procijenite i pokušajte utvrditi najbolje vrijeme za to kako bi stigli na toalet kada je to potrebno. Kada se to vrijeme utvrdi, držite se plana, pratite ih na toalet u isto vrijeme svaki dan.
 
To im može pomoći da steknu redovite navike i potencijalno smanje epizode inkontinencije.