10 savjeta za bolje zbrinjavanje inkontinencije kod osoba s demencijom

Briga o bližnjem u kući s inkontinencijom zahtjeva mnogo truda i zadataka. Ako uz to osoba ima i demenciju, briga je još teža. S demencijom standarna briga o inkontinenciji dobiva jednu novu dimenziju - pomoć pri odlasku na toalet, korištenje proizvoda pri inkontinenciji, briga o zdravlju kože i slično.

 
TENA upijajuće , , proizvodi za njegu kože i ostali proizvodi pomažu milijunima ljudi koji brinu o svojim bližnjima, čineći brigu pri inkontinenciji puno boljom. Na taj način i bližnji s inkontinencijom žive dostojan život i osjećaju udobnost. No prije upijajućih proizvoda, važno je razumijeti ključne stvari o inkontinenciji i demenciji. Kada osoba ima i demenciju i inkontinenciju često dolazi u situaciju -
 • da ne kaže kako mora na toalet
 • da ne može pronaći, prepoznati ili koristiti toalet
 • da odbija pomoć zbog neugodnosti, što dolazi do nekontroliranog mokrenja
 
Kao njegovatelj važno je da razumijete i prepoznate ove situacije. U isto vrijeme, postoje i mnoge stvari koje možete učiniti kako bi poboljšali kvalitetu života vašeg bližnjeg. Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći pri podizanju kvalitete života vašeg bližnjeg ali i vama smanjiti stres.
 
 1. OHRABRENJE - ohrabrite osobu da zatraži pomoć, uključite ih i objasnite im što radite. Važno je dobiti njihovo odobrenje i osjećaj da oni i sami pridonose njegi.

 2. SVJETLOST - ostavite vrata toaleta otvorena i uključeno svijetlo po noći. Svijetla sa senzorom su odlično rješenje ako ih možete imati te lampa pored kreveta.

 3. BOJE - označite toaletnu školjku i prekidač svijetla bojama. 

 4. PRAKTIČNA ODJEĆA - odjeća koja se jednostavno oblači i svlači je od velike pomoći.

 5. ODABERITE ODGOVARAJUĆE PROIZVODE PRI INKONTINENCIJI - ako vaš bližnji koristi upijajuće proizvode važno je odabrati odgovarajući proizvod. Ako je vaš bližnji pokretan, upijajuće gaćice za pokretne su jednostavno i sigurno rješenje. Važno je odabrati i odgovarajuću veličinu proizvoda.

 6. NE PRESKAČITE ODLASKE NA TOALET – ukoliko se dogodi nezgodica odnosno iscuri urin, vaš bližnji osjećat će se posramljeno i utjecat će na njihovo raspoloženje. Pitajte i podsjetite ih je li trebaju ići na toalet.  

 7. NAPRAVITE RUTINU - napravite i složite rutinu odlazaka na toalet. 4-6 puta tokom dana i odlazak tijekom noći uobičajeno je za osobe iznad 60 godina. 

 8. NEMOJTE ZAMIJENITI TOALET ZA PROIZVODE - ukoliko je to moguće, nemojte toalet zamijeniti s upijajućim proizvodima pri inkontinenciji. Koliko god je to moguće, neka vaš bližnji koristi toalet.

 9. BUDITE POZITVNI - podrška i pozitivan stan pomoći će vašem bližnjem, a i vama da imate manje stresa.

 10. PRAŽNJENJE MJEHURA - pri posjeti toaletu pobrinite se da je mjehur ispražnjen u potpunosti, više o ovom pročitajte niže.

4 savjeta za potpuno pražnjenje mjehura

Za osobe koje imaju inkontinenciju, potpuno pražnjenje mjehura ima mnoge prednosti. Ako se mjehur prazni u potpunosti osoba može izbjeći infekcije urinarnog trakta ili kože - za osobe koje brinu o bližnjima to znači da će se vaš bližnji osjećat udobno i sigurno. Za osobe koje imaju i demenciju i inkontinenciju to  može izazvati dodatne poteškoće. Pročitajte 4 savjeta kako uspješno isprazniti mjehur u potpunosti. 
 1. Ne žurite -  ne požurujte osobu na toaletu i pobrinite se da je okruženje mirno i tiho. Pomozite bližnjem da je u ispravnom položaju - tako da su noge na povišenom, a tijelo pomaknuto malo unaprijed. Pomozite im i da promijene položaj par puta. 
   
 2. Koristite jastuk - ukoliko je koža krhka na toaletnu školjku stavite "prsten jastuk" kako bi vašem bližnjem bilo udobnije.  

 3. Pokažite – ukoliko osoba ima demenciju ponekad im nije ni jasno što želite da učini, pa pokažite svojim primjerom. 

 4. Aplikacije – mobilne aplikacije koje imitiraju vodu ponekad mogu pomoći pri lakšem mokrenju.
 
Važno je razumijeti potrebe osobe s demencijom, koristite naše savjete svaki dan i pomozite vašem bližnjem. Nadamo se da će vam ove informacije pomoći i vama i vašem bližnjem. 
 
Za više informacija kako TENA proizvodi mogu pomoći vašem bližnjem pročitajte ovdje.