Kako započeti

Početak vašeg putovanja u pružanje njege

Kada postanete njegovatelj, vaš se život mijenja. Vaša nova situacija i izazovi s kojima se susrećete jedinstveni su. Sada treba razmotriti važna pitanja. Odgovaranjem na njih, lakše ćete se pripremiti za ono što vas čeka te biti spremni savladati te izazove.

10 važnih pitanja za vas

Uključili smo neke prijedloge za slijed radnji koje možete poduzeti. Ako je moguće, razgovarajte o njima s osobom o kojoj skrbite. Važno je da se oboje slažete s svakom odlukom koju donesete. Preuzmite naš praktičan popis za provjeru ovdje (PDF):
 
 1. Razumijete li u potpunosti medicinsko stanje osobe o kojoj brinete i pripadajuće simptome?
  Preporučena radnja: Ako vam nije jasno njihovo stanje, razgovarajte s njihovim liječnikom. Postavite liječniku pitanja o dijagnozi, zdravstvenom stanju osobe o kojoj brinete i o očekivanjima. S liječnikom raspravite o različitim vrstama njege i odaberite najbolju.

 2. Znate li na kojim mjestima osoba o kojoj brinete čuva važne dokumente i zaporke?
  Preporučena radnja: Prikupite sve važne datoteke i dokumente za koje smatrate da će vam trebati. To podrazumijeva bankovne račune, račune mirovinskih planova, brojeve sefova, investicije, oporuke, usluge povjereničkih društava te sve važne PIN-ove i zaporke. Sve ih držite na jednom, sigurnom mjestu.

 3. Jesu li vaši članovi obitelji i prijatelji upoznati da obavljate ulogu njegovatelja?
  Preporučena radnja: Razgovarajte s njima o svojim njegovateljskim poslovima. Upoznajte ih sa stanjem osobe o kojoj brinete. Raspravite o izazovima s kojima ste suočeni.
     
 4. Tko vam može pomoći u pružanju njege?
  Preporučena radnja: Napravite popis svih zadataka oko kojih vam treba pomoć. Zatražite pomoć članova obitelji i prijatelja. Napravite plan zajedno s njima i podijelite obveze. Od lokalne ustanove za njegovanje zatražite resurse koji vam mogu pomoći.

 5. Je li osobi o kojoj se brinete dijagnosticirana neka bolest za koju je potrebna dodatna, specijalizirana njega?
  Preporučena radnja: Prikupite više informacija od liječnika. U vašoj okolini potražite lokalne bolnice i klinike koje pružaju njegu specijaliziranu za tu dijagnozu.

 6. Koju vrstu zdravstvenog osiguranja ima osoba o kojoj brinete?
  Preporučena radnja: Saznajte je li osoba osigurana i ako jest, koji plan osiguranja upotrebljava. Osim toga, pronađite dokumente vezane uz policu osiguranja i osobnu iskaznicu. Pregledajte plan zdravstvenog osiguranja osobe koju njegujete. Upoznajte se s njezinim osiguranjem za dugotrajnu njegu. Ako osoba nije osigurana, saznajte koja zdravstvena osiguranja su dostupna u njihovom području.

 7. Je li osoba koju njegujete dala vama ili drugoj osobi punomoć (tj. pravo upravljanja njezinim financijama)?
  Preporučena radnja: Pronađite dokumente osobe koju njegujete. Naučite više o konceptu punomoći. Ako niste sigurni što biste trebali napraviti, raspravite o različitim mogućnostima s osobom koju njegujete.

 8. Živi li ta osoba sama kod kuće?
  Preporučena radnja: Razgovarajte s osobom o mogućnostima poboljšanja njezine sigurnosti i udobnosti u njezinom domu. Provjerite koliko je siguran njihov/vaš dom. Razmislite o promjenama koje bi trebalo poduzeti kako bi dom postao 100 % siguran i udoban pa razgovarajte o njima.

 9. Koje su želje i prioriteti osobe koju njegujete?
  Preporučena radnja: Ako je moguće, pitajte osobu koju njegujete koju vrstu njege želi dobivati. Razgovarajte o tome kako vas dvoje možete surađivati na tom planu. Recite osobi da ćete napraviti ono što ona želi.

 10. Kako ćete voditi brigu o sebi?
  Preporučena radnja: Osmislite plan po kojem ćete imati vremena i energije za sebe. Vodite brigu o vlastitom zdravlju jednako kao o zdravlju najmilijih. Dobro se hranite, dovoljno spavajte i vježbajte ako to želite ili ako osjećate potrebu. Usmjerite se na smanjenje razine stresa kojemu ste izloženi.