Marijina priča

Maria i njezina snaha

„Zahvaljujući mojoj snahi, više ne predstavlja nikakav problem kao što je to bilo u početku.”
 
„Kada sam izgubila kontrolu nad svojim mjehurom i smočila jastučić na svom omiljenom stolcu, bila sam prestravljena. Stolac čak nije bio moj. Bila sam kod svog sina Henryka i njegove supruge Anne dok sam se oporavlja od slomljenog kuka. Kada je moja unuka digla paniku jer sam bila zaključana na toaletu, bila sam bijesna – pokušavala sam ukloniti mrlju s jastučića! Bilo mi je neugodno.
 
Anna je dotrčala, a ja sam joj jasno poručila da gleda svoja posla. Mislila sam kako ću proći neprimijećeno s tim, ali kod Anne ništa ne prolazi neprimijećeno.
 
Počela me savjetovati kako bih trebala otići kod liječnika što me uzrujavalo. Mislila sam kako ne želim reći liječniku da ne mogu kontrolirati svoj mjehur! Nadala sam se kako će se problem riješiti kada kuk ozdravi, ali se stanje samo pogoršalo.
 
Jedno poslijepodne, Anna je došla u kuhinju i rekla mi da sam začepila toalet u prizemlju svom vatom koju sam upotrebljavala. Rekla je kako svi u kući znaju za moj problem jer osjete neugodan miris! Možete zamisliti kako sam bila užasnuta, ali nakon što sam se malo smirila, pristala sam da me Anna odvede kod liječnika.
 
Naš je liječnica bila vrlo ugodna i rekla je da ima najmanje tri pacijenta tjedno s mojim stanjem. Vrlo me iznenadila činjenica što je to tako uobičajeno.
 
Nekoliko mjeseci kasnije, još više sam ovisila o svojoj obitelji. Moj kuk je bio u gorem stanju nego ikada i, što me užasnulo, bila sam osuđena na invalidska kolica. Sve je to bilo vrlo obeshrabrujuće, ali smo se Anna i ja zajedno nosile s time. Mislim da nas je to na neki način čak zbližilo – ne možete biti neiskreni prema nekom tko vam pomaže u kupaonici! 
 
Najbolje od svega je što sam osjećala da mi se, uz pomoć Anne i informacija naše liječnice, ponovo vratilo dostojanstvo. Ne bojim se neugodnih istjecanja ili mirisa i osjećam da se mogu opustiti i razgovarati s unučadi. Upotrebljavam inkontinencijske uloške tijekom dana i inkontinencijske noću jer bolje štite. Ne mogu baš puno toga raditi s obzirom na godine i rizičan kuk, ali i dalje uživam u obiteljskom životu – nadam se da će to potrajati!”