Demencija & inkontinencija

Uobičajena nuspojava

Ako vama bliska starija osoba pati od demencije, ta osoba može biti drukčija od osobe koju ste poznavali. I sada joj je, više nego ikada, potrebna vaša ljubav, briga i razumijevanje osobito ako je inkontinentna. 
 
Nešto na što se trebate pripremiti ako vaši najmiliji pate od demencije: vjerojatno neće znati kada trebaju na toalet. Mogu im se događati nezgode kao što su nekontrolirano ili nekontrolirano obavljanje velike nužde. je uobičajena nuspojava demencije i, kao što su drugi njegovatelji primijetili, zahtijevat će puno strpljenja kako bi se omogućila najbolja moguća njega.

Nošenje s inkontinencijom

U nastavku i na sljedećim stranicama možete pronaći neke informacije o skrbi o nekome tko ima demenciju i inkontinenciju. To će vam pomoći da se vaši najmiliji osjećaju čisto i udobno. 
Inkontinencijski proizvodi i demencija
Netko s demencijom možda neće razumjeti kako treba nositi nešto drugo osim uobičajene odjeće i donjeg rublja. Ovisno o stanju vaših najmilijih, možda ćete trebati točno objasniti zašto želite da nose inkontinencijske uloške ili . Kako bi se vaši najmiliji osjećali opuštenije, pokušajte upotrebu tih proizvoda uvesti kao dio njihove uobičajene rutine. Osim upotrebe zaštitnih proizvoda, također može biti korisno zaštititi krevete, stolce i drugi namještaj. To će vam pojednostaviti svakodnevno čišćenje i pomoći da okolina vaših najmilijih bude svježa i čista. Za više informacija istražite naš odjeljak TENA asortiman inkontinencijskih proizvoda i naši higijenski dodaci.
Kako olakšati presvlačenje odjeće
Kada osoba postane inkontinentna, obično mora mijenjati odjeću češće. Međutim, ako pati i od demencije, to može biti posebno složeno te zahtijeva više pomoći. Kako biste olakšali stvari za oboje, pokušajte osigurati da se radi o odjeći koju je lako presvući. Odjeća s patentnim zatvaračima i čičak-trakama jednostavnija je od nezgodnih gumba i drukera. Ako možete olakšati presvlačenje odjeće, vaši će se najmiliji vjerojatno osjećati manje anksiozno i nelagodno. Osobito ako se mogu obući ili svući uz manje pomoći.
Promjena prehrane
Promjena prehrane može poboljšati opće stanje vaših najmilijih. Imajte ipak na umu da se takvim promjenama mogu odupirati, osobito ako im se zbog demencije neka hrana prestala ili počela viđati. Da biste bili sigurni da im je prehrana uravnotežena, dobro je razgovarati o promjenama s njihovim liječnikom ili nutricionistom. Također je važno osigurati da vaši najmiliji dobivaju dostatnu količinu tekućine. Stoga pripazite na količinu tekućine koju unose i osigurajte da to bude redovito.
Prilagodbe kod kuće
Kako biste dodatno unaprijedili udobnost vaših najmilijih, pokušajte montirati prenosivi toaletni stolac/komodu u prostorije u kojima provode najviše vremena. To pomaže ako osoba ima problema sa stizanjem do toaleta, osobito noću.  No možda ćete im morati objasniti zašto to radite. Važno je uzeti u obzir osjećaje vaših najmilijih i razgovarati s njima o predloženim promjenama jer bi mogli biti osjetljivi na njih.
Lijekovi za kontrolu mjehura
Vaš vam liječnik može propisati lijek koji liječi potrebu mjehura za uriniranjem. Ili onaj koji mijenja koliko često mjehur govori tijelu da se uriniranje sprema. Ti lijekovi općenito smanjuju čestu potrebu uriniranja kada vaši najmiliji ne mogu dovoljno brzo doći do toaleta.
 
Ti lijekovi mogu imati nuspojave kao što su  zatvor i suha usta. Pobrinite se da se informirate o nuspojavama kako biste mogli reagirati s obzirom na učinak i nuspojave lijeka.
Pomoć kod pranja
Higijena je važna – osobito ako su vaši najmiliji inkontinentni. Uz demenciju mogu zanemariti pranje te im može trebati više pomoći kao i strpljenja s vaše strane.  > Ovdje možete pronaći više korisnih higijenskih savjeta